Daha Kısa Sürede Deri Üretme Yöntemi
Deri üretiminde en hususlar arasında derinin kısa sürede üretilmesi ile yumuşaklık ve tanecik pürüzsüzlüğü olarak düşünebiliriz.
Bildiğimiz gibi deri işleme yöntemleri 4 başlık altında toplanır. Ön tabaklama işlemi, tabaklama, tabaklama sonrası ve bitirme olarak sonuçlandırılır.
Bu 4 adım 14-15 işlemden oluşabilir. Bunlar Islatma, kireçleme, yeniden doldurma, sınırlama, sıyırma, asitleme, krom tabaklama, bazlaştırma, nötrleştirme, yeniden tabaklama, boyama, yağlama ve sabitlemeden oluşmaktadır.
Kireçleme ve yeniden cilalama işlemlerinde sodyum sülfit ve kireç kullanılır. Bu safhada deri içerisinde ve üzerinde bulunan tüyler, et ve istenmeyen bazı maddelerin uzaklaştırılması amacıyla kullanılır. Alkalinite özelliğini nötralize etmek için kuaterner amonyum tuzları kullanılmaktadır.
Ciltte matrisini daha da arındırmak için pankreas enzimleri kullanılır. Asitleme işlemi ise deri cildini sonraki tabaklama işlemine hazırlamak için kullanılmaktadır. Deri tabaklandıktan sonra 2. Kez tabaklanır. Yumuşatmak için yağlanır ve sonrasında boyama işlemi yapılır.
Deri işleme sırasında deri postunda meydana gelen değişiklikler pH olarak farklı değişkenliklere neden olmaktadır. Bunun sonucunda deride alkali ve asitlerin kullanılması gerekmektedir. Bu da deride tuz oluşumuna sebep olmaktadır.
Deri Üretmedeki Avantajları Nelerdir?
Bu yöntem ile yapılan deri üretimlerinde geleneksel yöntemlere göre tabaklama sonrasında asit ile yıkama, yeniden kromlama, nötrleştirme, yıkama ve sabitleme işlemi gerektirmemektedir. Bununla birlikte geleneksel deri işleme yöntemlerinde elde edilen derilere muadil deriler elde edilmektedir.
Deri kalitesinin iyileşmesi ile birlikte deride meydana gelen kirliliklerde önemli bir azalmaya yardımcı olmaktadır. Aynı zamanda atık maddeler içerisindeki kirletici kimyasalların azalması ve daha az su kullanımına yardımcı olur.
Salisilik Asit’in Deri Sektöründe Kullanımı Nasıldır?
Sülfonasyon işlemi için bir karıştırıcıda sülfürik asit ile antrasen belli bir süre karıştırılır. Berrak çözelti oluşup sülfonasyon işlemi tamamlandığında sülfonatlanmış karışım içerisine Oksalik Asit, Salisilik Asit ve Ftalik Asit karışımı eklenir.
Daha sonra çözeltiye sodyum hidroksit ilave edilmektedir. Daha sonra çözeltiye sodyum karbonat’ın sulu çözeltisi ilave edilmektedir. Daha sonra koyun postları bu çözeltiye daldırılarak muamele edilir. Bu şekilde üretilen derilerin kabukları dolgun olur. Bu da geleneksel yöntem ile üretilen derilere kıyaslanarak daha üstün özellikler sergilemektedir.
Deri Üretimi İçin Izlenen Temel Aşamalar Nelerdir?
Yumşatma ve Temizleme, Kabartma,Bronzlaştırma, Yumuşaklık ve Esneklik Verme, Kesim ve Dikiş, Son İşlemler ve İşaretlemeler
Son Yorumlar