KORUYUCU KATKI OLARAK SORBİK ASİT KULLANIMI

Gıda, kozmetik ve farmasötik bileşenlerin korunmasında uzun süredir Potasyum tuzu, sorbik asit ve tuzları tercih edilir. Sorbik asit, fizyolojik uyumluluk açısından önemli bir doymamış yağ asididir. Doymamış yağ asidi olması ile insan vücudunda yağ asidi benzeri metabolize olur, böylece birikmez.  

Gıda katkı maddelerinin fizyolojik kabul edilebilirliği ADI değeri ile ifade edilir. ADI değerinin 0-25 mg/kg vücut ağırlığı olması ile sorbik asit, koruyucular arasından en yüksek ADI değerine sahiptir.  

Dünya çapında ülkelerin çoğunda kozmetik bileşimlerin korunmasında sorbik asit ve sorbatlar ‘’güvenli’’ olarak sınıflandırılır. 

Organik asitlere dayalı diğer koruyuculara kıyasla sorbik asit, düşük pH değerine sahip asidik malzemeleri korumak için de uygundur.  

Sorbat kaynaklı meydana gelen renk bozulmalarını önlemek için en sık tercih edilen önlem, renk bozulmalarını yavaşlatan kompleks koruyucu ajanların (EDTA, sitrik asit ve tuzları) kullanımıdır. Sorbatla korunan bileşimler tercihen ağırlıkça %0,15-0,4 arasında tercih edilir.  

Çözücü madde Sorbik Asit Çözünürlüğü (g/100 g çözücü madde) 
Su 20°C 0,16 
Su 50°C 0,9 
Su 100°C 3,9 
Etil alkol 5,0 
Yağ 0,6-0,8 

Avokado bazlı gıda bileşimi formülasyonu, 

                                                                                                      Formülün Ağırlık Yüzdesi                                   

 Soya Yağı 18.6 
 Polisorbat  0,3 
 Sorbik Asit 0.10 
 Narenciye Lifi 2.60 
 Patates Nişastası 1.00 
 Süt Tozu 0.75 
 Mısır Şurubu 11.13 
 EDTA 0.007 
 Renk 0.075 
 Şeker 1.00 
 Tuz 1.02 
 Avokado 19.7 
 Hidroklorik Asit 0.34 
 Propilen Glikol 0.045 
 LAE 0.005 
 Natamisin 0.0004 

İlginizi çekebilecek diğer yazılarımız

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir