Magnezyum Tuzlarıyla Temizleme Bileşimleri

Su içerisinde yer alan ve büyük sorunlara neden olan özellik de suyun sertliğidir. Sert su temas ettiği yüzeylerde çökelme yaparak büyük sorunlara neden olmaktadır. Su içerisindeki Kalsiyum ve Magnezyum iyonlarının toplamı 100 ppm den fazla ise bu suya Sert su denir.

Sert suyun sorun yarattığı önemli bir alan daha bulunmaktadır. Deterjanların etkisini de önemli oranda azaltmaktadır. Deterjan üretimi yapılacak suyun Sert su olması durumunda deterjan içerisinde şelatlama ve sekestran ajanları eklenebilir. 

Su içerisindeki serbest kalsiyum iyonlarının etkileri aşağıdaki gibidir;

  • Aktif bileşenleri inhibe edebilir
  • Korozyon oluşumuna neden olmaktadır
  • Çökelmeye neden olur
  • Temizleme etkinliğini düşürür
  • Kireç olumuna neden olur

Sert Suların Temizlenmesi İşlemi Nasıldır?

Bu yöntem ile sert su içerisindeki lekelenme, kireçlenme ve yıkanan giysilerde kül oluşumunu engellemeye yardımcı olur. Burada kullanılan bileşim içerisinde bir şelatlayıcı madde, sekestran madde ve en önemlisi de suda çözünen bir magnezyum tuzu kullanılır. Burada kullanılan magnezyum tuzu yapısında, Kalsiyumun reaksiyona girmesi sonucunda bağlanacağı bir anyon olması tercih edilir.

Şelatlama ajanı olarak Sodyum Tripolifosfat (STPP)Sodyum Tripolifosfat (STPP) kullanılabilir. Bunun yanında suda çözünür kenetleme maddeleri arasında EDTA, DTPA ve NTA bulunmaktadır.

Ayrıca çözünmeyen kenetleme maddeleri de bulunmaktadır. Bunlar arasında  Sodyum Trifosfat ve Zeolit A gibi maddelerdir. Sekestran ile Şelatlama terimleri eş anlamlıdır.

Magnezyum kaynağı olarak Magnezyum Klorür kullanılır.

Güçlendirici olarak Trisodyum Sitrat kullanılır.

Alkali metal hidroksit olarak Sodyum Hidroksit.

Su sertliği üzerinde belirleme yapılması için Sodyum Karbonat kullanılması.

Bu uygulamada bir eşik maddesi kullanılır. Eşik maddesi su sertliğine neden olan iyonların su içerisinde kristalleştirilir engelleyen maddelere denir. Eşik maddeleri arasında olefin/maleik kopolimeri, poliakrilat, polimetakrilat ve benzeri ürünleri eşik maddesi olarak kullanılabilir.

Suda Çözünür Magnezyum İçeren Temizleme Bileşimleri Kaç Çeşittir?

  • Bulaşık yıkama bileşimi
  • Sert Yüzey Temizleme Bileşimi
  • Katı Temizleme Bileşimi
  • Duş Temizleme Bileşimi
  • Durulama Maddesi Bileşimleri

Bulaşıklarda Protein Kirlerinin Temizlenmesi İçin Bileşim

Bu bulaşık yıkama deterjanındaki bileşim yoğun kahve ve süt lekelerini içeren kapların temizliği için 1000 ppm lik bir kullanım ile temizleme etkisinin daha yüksek olması sağlanabilir.

Suda Çözünür Magnezyum Tuzu İçeren Cam Temizleme Bileşimi

Bu bilesime suda çözünür bir magnezyum tuzu eklendiğinde temizleme etkisi daha da yükseldi. Suda Çözünür Magnezyum Tuzu, Magnezyum klorür veya Magnezyum Sülfat olabilir.

Magnezyum Tuzları Nelerdir?

Magnezyum sülfat, Magnezyum klorür, Magnezyum karbonat, Magnezyum hidroksit, Magnezyum fosfat

You may also like...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir