Cilt Rengi Açıcı Bileşim

Whatsapp ile Paylaşın

İnsanlarda cilt rengi, epidermisin alt tabakasında bulunan metanosit adlı hücre popülasyonlarında belirlenir. Bu hücreler cilt rengi ve tonundan sorumlu olmakla birlikte güneş yanığı, fotoyaşlanma ve fotokarsinojenez gibi güneş kaynaklı hasara karşı savunma mekanizmasına sahiptir.

Çevresel faktörler cilt rengini büyük ölçüde etkilemektedir. Örnek olarak, ultraviyole ışığa maruz kalan ciltte melamin üretim miktarı atar ve cildin koyulaşmasına sebep olur. Ayrıca melamin üretimini ve/veya transferini etkileyen faktörler etkinliğin azalmasını ve cilt renginin açılmasını sağlar.

Hiperpigmentasyon, hipopigmentasyon ve diğer pigment bozuklukları yaygın olarak hamilelikte görülen koyu lekeler (melazma) ve yaş ilerlemesi ile görülen karaciğer lekeleri yer alır. Bu nedenle cilt tonu eşitsizliği orta ve ileri yaş kategorisinin etkilendiği en rahatsız edici sorunlardan biridir.

Glikol, mono propilen glikol, polietilen glikol, sorbitol, 1,3-bütilen glikol, taurin, L-carnitine, gliserin örnek nemlendirici hammaddelerdir. Genellikle %1-30 oranında, tercihen %2-20 arasında kullanılmalıdır. Antioksidan olarak sodyum metabisülfit ve askorbik asit gibi suda çözünür bileşenler seçilebilir. Mikro incelikte yüzey işle görmüş titanyum dioksit ve çinko oksit tercih edilebilir güneş koruyucu bileşenler arasındadır. Güneş kremi bileşimlerindeki titanyum dioksit ve çinko oksit tercihen 10-100 nm arasında birincil parçacık boyutuna sahiptir. Titanyum dioksit kozmetik kalite ve anataz, rutil veya amorf yapıda kullanılmalıdır.

Bunların yanı sıra hazırlanan formülasyonda koruyucu, su geçirmezlik maddeleri, koku, köpük önleyici, bitki özleri (aloe vera, cadı fındığı, salatalık vb.), opaklaştırıcı, dengeleyici ve cilt bakım hammaddeleri yer alır.  Kullanım alanlarına göre önerilen kimyasal hammaddeler ve oranları aşağıdaki tabloda mevcuttur.

Kullanım AlanıÖrnek KimyasallarKullanım Oranı
NemlendiriciStearil, palmitil, lauril, miristil, oleil, Ayçiçek yapı, kolesterol, soya sterol, dimetikon, vazelin, madeni yağlar%2-70
EmülgatörStearik asit, yüzey aktif maddeler, akrilik bazlı polimerler%1-15
YumuşatıcıLanolin, skualen, bitkisel yağlar%1-20
Cilt AydınlatıcıKojik asit, C vitamini, hidrokinon%0-10
UV Emici AktiflerAvobenzon, OMC, Benzofenon%0-35
Anti-oksidan AktiflerC vitamini, E vitamini, bitki özütleri%0-5
Reoloji DeğiştiriciXanthan gum, akrilik bazlı polimerler%0-10
NötrleştiriciSodyum hidroksit, potasyum hidroksit, aminometilpropanol%0-2
RenklendiriciDemir oksit%0-10
KalınlaştırıcıStearik asit ve tuzları%0-10
Bakım MaddesiPoliolefin%0-5
ÇözücüMonopropilen glikol%0-10
SeyrelticiSuBileşim su kullanılarak %100’e tamamlanır.

Botanik karışım için limon özü, salatalık özü, yeşil çay özü, gingseng özü, dut özü, çuha çiçeği özü, kekik özü, havlıcan özü, burnet özü, meyan kökü özü tercih edilebilir.

Travma, iltihaplanma, lazer tedavisi, yaş ilerlemesi, diyet, ilaç, hamilelik vb. ile oluşan cilt lekelenmeleri için ten rengini açma/eşitleme bileşimleri kullanılır. Bu amaçlar doğrultusunda aşağıdaki cilt aydınlatıcı losyon formülasyonu önerilir.

Kimyasal HammaddeKullanım Oranı (%)
Su66,15
EDTA (2Na)0,1
Monopropilen glikol2,0
Sorbitol2,0
Sodyum lauril sülfat0,15
Gliseril stearat5,0
Stearik asit1,0
Avokado yağı15,0
Balmumu1,50
Saf Heksilrezorsinol1,0
Etoksidiglikol4,0
Bitki özütü1,0
Trietanol amin (%99)0,1
Metilparaben1,0

İlginizi çekebilecek diğer yazılarımız

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir