Molibden’in Bitkilerdeki Fonksiyonu Nasıldır?
Bitkiler Azot elementine (besinine) ihtiyaç duymaktadır. Baklagil olmayan bitkilerde molibden yardımı ile karnabahar, domates, marul, domates ve mısır gibi bitkilerde topraktan alınan bitkilerin kullanılması için bir dizi kimyasal reaksiyonların başlatılmasını sağlar.
Bitkilerde Molibden eksikliği olması durumunda nitratlar bitkilerin yapraklarında birikmektedir. Yapraklarda biriken nitratlar protein yapımı için kullanılamayacağından yaprakların sararmasına neden olur. Bunun nedeni kullanılmayan nitratların yaprak uçlarını yanmasından kaynaklanmaktadır. Aynı zamanda bitkinin azot eksikliğinden dolayı bodur kalmasını gözlemleyebiliriz.
Özellikle kapalı mekan bitkilerinin yapraklarında sararmalar olur. İç mekan bitkilerinin yapraklarındaki sararmaların sebebi molibden eksikliğidir. Yapraklardaki sararmaları gidermek için sodyum Molibdat veya Amonyum Molibdat içerikli gübreler kullanılmalıdır.
Baklagillerde de iki amaca hizmet etmektedir. Bunlardan bir tanesi topraktan alınan nitratı parçalamaya yardımcı olur. Diğeri ise atmosferik azotun kök nodül bakterileri tarafından sabitlenmesine fayda sağlamaktadır.
Molibden Eksikliği Nasıl Tespit Edilir?
Molibden Eksikliğini teşhis edebileceğimiz, kesin teşhis koyabileceğimiz ürün karnabahar’dır. Onun dışında molibden eksikliğini anlayabilmek çok kolay bir durum değildir. Bunu tespit edebilmek için ilk olarak gözlem yapılacak yer bitkilerin kökleri ve yapraklarıdır. Tabi bu durumun molibden eksikliğinden kaynaklığına dair kesin hüküm vermek de doğru değildir.
Bunun için Sodyum Molibdat ve Amonyum Molibdat içeren çözeltiler bitkilere uygulandığında yaprak ve köklerde değişiklik görülmesi durumunda bu durumun hangi sebepten kaynaklandığını anlamış oluruz. Yani bitkide sağlıklı yeşil yaprak oluşması durumunda molibden eksikliğinin giderildiği tespit edilmiş olur.
Aynı zamanda aynı bölgedeki karnabahar’larda kırbaç oluşması durumunda bitkilerin yüksek derecede molibdene ihtiyaç duyduğu düşünülmelidir.
Çiftlik avlusu gübresi kullanıldığında molibden eksikliği daha az görülebilir. Ayrıca bitkilerin düzensiz dağılımı da molibden eksikliğine işaret etmektedir.
Molibden Dozaj Miktarı Nasıldır?
Molibden kaynağı olarak kullanılan Sodyum Molibdat ve Amonyum Molibdat bileşiklerinin olduğu yerlerde önerilen kullanım miktarı mahsul ve molibden miktarına bağlı olarak 75 g ile 1 kg/ha arasında değişmektedir.
Yonca için Amonyum Molibdat veya Sodyum Molibdat 75 g/ha süperfosfat ile karıştırılabilir.
Sebze bitkileri için Amonyum Molibdat veya Sodyum Molibdat çözeltileri 1kg/ha dozaj uygulanır.
Karnabahar, brokoli, lahana ve domates gibi ürünlere tohumların ekildiği yataklara uygulama yapılır. 40 °C de 40 lt su içerisinde çözünmüş amonyum Molibdat ve sodyum Molibdat çözeltisi 10m2 tohum yatağı içerisine uygulanır.
Bitkilerde Molibden Değerinin Yüksek Olması Durumunda Meydana Gelen Problemler Nelerdir?
Bitkilerde molibden eksikliği bitkilerin büyüme gelişmesinde yavaşlamaya veya yapraklarda sararmalara neden olmaktadır. Aynı zamanda bitkilerdeki yüksek molibden konsantrasyonları kanatlarda klorizis, sarılık ve deformite gibi sorunlar yaratarak bitkiyi tehlikeye atabilir.
Bu gibi sorunları gidermek için Fosfat radikalleri kullanılabilir.
Molibden Kaynağı Formülasyon Örneği Nasıldır?
Sodyum molibdat ve amonyum molibdat tercih edilebilir. Molibden gübreleri, genellikle %10-50 oranında molibden içerir. Molibden gübreleri toprak uygulaması veya yaprak gübreleme yoluyla uygulanabilir. Molibden gübresi, ekimden önce veya büyüme mevsimi boyunca uygulanabilir.
Son Yorumlar