Rüzgar Türbinlerinde Butil Hidroksi Toluen Kullanımı
Rüzgar türbini rüzgârdaki kinetik enerjiyi ilk olarak mekanik enerjiye daha sonra da elektrik enerjisine dönüştüren enerji dönüşüm sistemleridir.
Rüzgar Türbinini Oluşturan Elemanlar Nelerdir?
Rüzgar türbinleri genel olarak aşağıdaki parçalardan oluşmaktadır.
- Kule
- Kanatlar
- Rotor
- Dişli Kutusu
- Jeneratör (Alternatör)
- Elektrik-Elektronik Elemanları
Bir rüzgar türbininde rotor en önemli parçalardan bir tanesidir. Rüzgarın esintisi ile gelen kinetik enerji rotorda mekanik enerjiye dönüştürülür. Burada rotor milinin devir hızı artırılarak gövdede yer alan jeneratöre aktarılır. Bu sayede jeneratörde elektrik enerjisi elde edilmiş olur. Ortaya çıkan elektrik enerjisi akülerde depolanır. Ve hatlar yardımı ile doğrudan alıcılara ulaştırılır.
Rüzgar Türbinlerinin Bakımı Nasıldır?
Dünyada yenilenebilir enerji sistemlerinin kurulumu ve bunlardan elde edilen enerjinin oranı artarken bunlarla ilgili bakım ve onarım konusunda sürdürülebilirlik de son derece önem kazanmıştır. Özellikle kurulum maliyetleri ve kullanılan parçaların yüksek maliyete sahip olmasından kaynaklı rüzgar türbinlerinin bakım ve onarım çalışmaları son derece önemlidir.
Özellikle Rüzgar türbininde yer alan dişli sistemlerinin maliyeti 200.000,00 € gibi bir maliyete sahiptir. Bunun yanında bu gibi dişli sistemlerinin değişimi ve montajı son derece zor koşullarda gerçekleşmektedir. Bunun için bu dişli sistemlerinde yağlama yağları kullanılmaktadır.
Bu sebeple Rüzgar türbininde yer alan dişli sistemlerinde, aşınmayı azaltacak, korozyona karşı dirençli olmasına ek olarak uzun ömürlü olmasını saglayarak yağlama yağlarının kullanılması çok önemlidir. Bunun için bu şartları sağlayan yağlama yağlarının kullanılması gereklidir.
Rüzgar Türbinlerinde Yağlama Gerektiren Alanlar Nerelerdir?
Rüzgar türbini yağlayıcıları , Rüzgar çiftliğinde bulunan ekipmanların işletimi, bakım ve güvenilirliğini kritik bir öneme sahiptir.
Rüzgar türbininde yağlayıcı yağlarının kullanım alanları;
- Dişli kutusu
- Açık dişli
- Hatve dişlisi
- Hatve yatağı
- Rotor mili
- Sapma yatağı
- Sapma dişlisi
- Hidrolik sistemler
- Jeneratör yatakları
Olarak yağlama alanları bulunmaktadır. Bu alanlar dişli yağları ve greslerle yağlanmaktadır.
Dişli kutuları yağlanırken yağlama yağı kullanılır. Ana rotor mili yatağı, sapma yatağı, sapma dişlisi, hatve tahrik dişlileri, bıçak yatağı ve jeneratör yatağında gresler kullanılır. Hidrolik sistemlerde kanat hatve kontrolü için hidrolik sıvı kullanılmaktadır.
Uygunsuz ve yetersiz yağlama maliyeti yüksek maliyete sahip bakım ve onarım sonuçlarına sebep olabilir.
Dişlilerin Yağlanmasında Karşılaşılan Zorluklar Nelerdir?
Açık denizlerde ve yüzer Rüzgar türbinlerinde nem faktörü en önemli husustur. Bunun için dişli kutularında meydana gelebilecek nemin dışarı atılması gereklidir.
Rüzgar Türbinlerinde Kullanılan Dişli Yağlarının Bileşimi Nasıldır?
- Tam sentetik baz yağ
- Antioksidan (Fenol Tipi yada Amin Tipi)
- Aşınma Önleyici (En az bir kükürt ve fosfor içeren)
- Pas önleyici madde (İnhibitör)
- Metal Pasifleştirici
- Emülsiyon giderici
Butil Hidroksi Toluen’in Önemi Nedir?
Butil hidroksi toluen (BHT) oksijen varlığında serbest radikallerin reaksiyonu ile stabil ürünler meydana gelmektedir. Bu olayın adı otoksidasyondur. Butil Hidroksi Toluen (BHT) doymamış organik bileşiklerin otoksidasyonunu inhibe etmektedir.
Dişli yağlarında antioksidan özelliğinden faydalanılmaktadır. Fenoller kategorisinde yer alan bir bileşiktir. Erken oksidatif bozunmayı önleyerek yağlama yağına yüksek düzeyde oksidadif kararlılık sağlamaktadır.
Rüzgar Türbinlerinde Diğer Kullanılan Kimyasallar Nelerdir?
Soğutma sıvısı üretiminde Mono Etilen Glikol ve Mono Propilen Glikol mevcut bulunur
Son Yorumlar