Stabilizatör Olarak Mikrokristalin Selüloz

flask-with-blue-purple-pink-liquid-laboratory-cork-stand-table-test-laboratory-fluid-testing
Whatsapp ile Paylaşın

Bir ürün içinde stabilizatörler tek başına veya birleşik olarak da kullanılabilir. Özellikle gıda katkı maddesi olarak kullanılan stabilizatörler Karboksimetil Selüloz ve Mikrokristalin Selülozdur.

Stabilizatörler üretilecek ürünün ağırlığına göre %0.05 ile %0.9 ağırlığında kullanılabilmektedir. Mikrokristalin selüloz‘u üretim girdisinden çıkarılabilmektedir. Fakat bu hammaddeyi üretim çıkarırsak ürünün suyunda hızlı kaymaları meydana gelir.

Mikrokristalin Selüloz’un Kullanım Avantajı

Hidrasyon suyunun stabilize edilmesi için kullanılan madde olarak öne çıkmaktadır. Hidrasyon suyundaki kaymaları önler ve yavaş değişimlere yardımcı olur. Mikrokristalin Selüloz’un kullanılmaması durumunda ürün içerisindeki protein yapısındaki maddeler bünyesindeki suyu kaybetmektedir. Bu nedenle çökelme olur.

MCC yapısı gereği protein moleküllerin itme ve askıda tutma kabiliyetine sahiptir. Bu sayede protein partiküllerinin çökelmesini veya aglomerasyonunu engellemektedir. Bu sayede sıvı yoğurt veya sütlü çikolata gibi ürünlerin içilebilir olmasını sağlamaktadır.

Mikrokristalin Selüloz’ün en önemli özelliklerinden bir tanesi tiksotropik olmasıdır. Ve bu özelliği çok iyi bir şekilde sağlamaktadır. Bu özelliği sayesinde yoğurdun hemen akmasını sağlar ve meyve parçacıklarının sert kalmasını sağlamaktadır.  Bu işlemi süspanse ederek sağlamaktadır.

Buz kristallerinin büyümesini engelleyerek üretilen donmuş yoğurdun raf ömrünün uzun olmasını sağlamaktadır.

İlginizi çekebilecek diğer yazılarımız

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir