Kemik ve dişlerin kimyasal yapısına olan benzerliklerinden dolayı Trikalsiyum Fosfat’ın bu alanlarda kullanımı ile ilgili son zamanlarda çok detaylı araştırmalar yapılmaktadır.
En önemli dikkat çekici özellikleri arasında biyouyumluluk potansiyelleri ve toksik olmayan yapıları öne çıkmaktadır. Bu sayede biyomedikal malzemeler üretiminde güvenli bir şekilde kullanılmaktadır.
Kalsiyum fosfat molekülleri biyoaktif sentetik malzemeler grubuna aittir. En çok kullanılan bileşik Trikalsiyum Fosfat’tır. Tercih edilme sebeplerinden bir kaçı da, osteokondüktif etkileri (Kemik dokularının kimyasal fazı ile olan benzerlikleri) ve kemik dokusu ile çok iyi kimyasal ve biyolojik bağ kurarak kemik dokusunun büyümesine ve gelişmesine olanak sağlamalarıdır.
Trikalsiyum fosfat emilebilir formda bir kimyasaldır. Yeterli olgunluğa ulaşmamış hücrelerin kemik hücreleri ile canlı doku arasında pozitif bir etkileşim sergilemektedirler. Bu sebeple güçlü bir bağlanma osteogenezi oluşur.
Trikalsoyum fosfat sadece kalsiyum kaynağı olarak değil aynı zamanda bileşim içerisinde topaklanmayı önleyici madde olarak da önemli özelliklere sahiptir.
İlk diş implantları trikalsiyum fosfat içeriği olarak tanımlanmıştır fakat daha sonraki zamanlarda incelendiğinde hidroksiapatit ve trikalsiyum fosfat karışımından oluşan sinterlenmiş yapıda gözenekli bir malzeme olduğu tespit edilmiştir.
Alanlarında kullanılmıştır.
Kalsiyum Fosfatların biyoaktivitesini ve mukavemetini artırmak için Titanyum Dioksit ile modifiye edilerek, titanyum dioksit alaşımlı implantların üretiminde kullanılmaktadırlar.
Biyomedikal malzemelerde trikalsiyum fosfat kullanılırken dikkat edilmelidir. Zira bir çok formu bulunan trikalsiyum fosfatın bu alanda Alfa ve Beta formu biyo malzeme olarak kullanılır.
Bu kimyasallar osteokondüktif materyaller gibi davranırlar bu sayede yüzeylerde, gözeneklerde ve borularda kemik büyümesine olanak sağlamaktadır. Aynı zamanda sert doku oluşumunu indüklemek için yararlı kimyasallardır.
Kalsiyum fosfat kristal formlarının in vivo olarak çekirdeklenmesi ve büyümesinin mineral boyuttaki proteinler tarafından doğal bir şekilde proteinlerin içindeki fonksiyonel gruplar tarafından modifiye edildiği tespit edilmiştir.
Kemiğe benzer apatit birikimi ilerleyen zamanlarda restotif uygulamalar için bazı Biyolojik özelliklerin geliştirilebileceğini ispatlamıştır.
Zamanla vücut tarafından parçalanması ve emilmesi ile geçici dolgular için ideal bir malzemedir. Diş dokusuna uyumludur ve diş çürümesini önlemeye yardımcı florürü sağlar. Estetik dolgular için de uygundur.
Sodyum Sitratın Gıda Sektöründeki Yeri ve Kullanım Alanları Trisodyum Sitrat beyaz renksiz kristallere sahip organik…
Sodyum Hidroksitin Plastik Sektöründeki Kullanımı ve Endüstriyel Avantajları Sodyum hidroksit, plastik ve kauçuk üretiminin olmazsa…
Magnezyum Klorürün Kozmetikte Kullanımı ve Cilt Üzerindeki Faydaları Magnezyum Klorürün sağlığa birçok faydası vardır. Bununla…
Labsa'nın Deterjan Endüstrisinde Kullanımı ve Üretim Süreci Labsa deterjan sektörünün ana hammaddelerinden biridir. Çamaşır tozu,…
Guar Gum Neden Kozmetik Sektörünün Vazgeçilmez Kahramanıdır? Guar gum, kozmetik sektöründe yaygın olarak kullanılan doğal…
Sorbitol Nedir, Nasıl Üretilir ve Nerelerde Kullanılır? Sorbitol C6H14O6 kimyasal formülüne sahip bir şeker alkolüdür. Yaygın…