Kategoriler Genelİnceleme

Kafein Üzerine İnceleme Çalışmaları

Belirli bir dönemden bu yana Kafein’in Dünya çapında en çok kullanılan Psikoaktif ilaç olduğu düşünülmektedir. Bu kullanım alanları yiyecek, içecek, reçeteli ve reçetesiz ilaçlardır.

Kafein arkoloid ve azot içeren bir moleküldür. Kendine özgü bir aileden gelmektedir. Teofilin ve Teobromin içeren kimyasalların bulunduğu aile içerisinde yer almaktadır.

Kafein doğal olarak çok çeşitli bir bitkide bulunmakla birlikte sentetik olarak kakao, kahve çekirdeği veya çay yaprağı atıklarından ektraksiyon yöntemi ile üretilebilmektedir.

Kafein Kullanım Dozajları Nasıldır?

Ey yaygın reçetesiz satılan ilaçlarda her bir tablet yaklaşık 32 mg kafein içermektedir. Bazı tabletlerde ise 200 mg kadar kullanılabilir.

Standart düzeydeki bir fincan kahve yaklaşık 100 mg kafein içerebilir.

Kafeinin Terapötik Kullanımları Ve Pozitif Mekanizması

Kafeinin organlar üzerinde çeşitli farmakolojik etkileri bulunmaktadır. Bu etkiler insan bünyesine ve vücut büyüklüğüne göre değişmektedir.

Vücuda alındıktan sonra mide ve kalın bağırsakta emilir. Daha sonra kan dolaşımına girerek en üst seviyelere ulaşmaktadır. Buradaki zamansal süreç 15 ile 45 dk’lık zaman aralığında maksimum düzeye ulaşır. Tüketildikten 30 ile 60 dk’lık aralıkta en üst seviyede merkezi sınır sistemini uyararak işlev görmektedir. Aynı zamanda metabolik fonksiyonda geçici bir artış seviyesine ulaştığı da görülmektedir. Bu özelliği sayesinde birçok astım ilaçlarına aktif olarak eklenmesini sağlamaktadır. Bunun nedeni bronş kaslarını gevşetme kabiliyetidir.

Kafein bunun yanında kardiyovaküler sistem için uyarıcı madde olarak etki etmektedir. Daha yüksek düzeydeki kafein konsantrasyonları taşikardi ve diğer kardiyak aritmilere sebep olduğu bilinmektedir.

Kafein, metilksantindir. En önemli ve tek etkisi adenosin reseptörleri seviyesinde meydana getirdiği antagonizmdir. Beyindeki enerji seviyelerini artırma kabiliyetine sahiptir. Bununla birlikte beyindeki kan akışını azaltır ve göreceli olarak beyin hiperfüzyonuna neden olabilir.

Kafein hangi alanlarda kullanılır?

Uyarıcı etkisine sahip olması ile uyku halini ve yorgunluğu azaltmak için kullanılır. Aynı zamanda spor performansını yükseltmede etkilidir. Baş ağrısı tedavisinde, kilo vermede ve hiperaktivite bozukluğunda yardımcı olabilir. 

OktayKose

Trend Yazılar

Endüstride N-Metil-2-Pirolidon: Çözücü Formülasyonu Ve Kullanım Alanları

Endüstride N-Metil-2-Pirolidon: Çözücü Formülasyonu Ve Kullanım Alanları N-Metil-2-pirolidon, geniş bir endüstriyel uygulama yelpazesi için kullanılan…

% gün önce

Demir İşleme Kimyasallarının Endüstriyel Kullanımları: Üretim Ve Temizleme Süreçleri

Demir İşleme Kimyasallarının Endüstriyel Kullanımları: Üretim Ve Temizleme Süreçleri Demir işleme, genellikle demir cevherinden demir…

% gün önce

Palmitik Asitin Yenilenebilir Enerjideki Rolü: Biyodizel Üretimine Katkısı

Palmitik Asitin Yenilenebilir Enerjideki Rolü: Biyodizel Üretimine Katkısı Palmitik asit, bir doymamış yağ asidi olmayan…

% gün önce

Salça Üretiminde Kimyasalların Rolü: Doğallıktan Korumaya

Salça Üretiminde Kimyasalların Rolü: Doğallıktan Korumaya Salça üretiminde genellikle doğal ve katkısız bir ürün elde…

% gün önce

Maden Sektöründe Stearik Asit Kullanımı: Flatasyon Ve Yüzey Modifikasyon İşlemlerinde Etkin Çözümler

Maden Sektöründe Stearik Asit Kullanımı: Flotasyon Ve Yüzey Modifikasyon İşlemlerinde Etkin Çözümler Stearik asidin madencilikteki…

% gün önce

Sodyum Formaldehit Sülfoksilatın Tekstil Endüstrisinde Devrimci Kullanımları

Sodyum Formaldehit Sülfoksilatın Tekstil Endüstrisinde Devrimci Kullanımları Sodyum formaldehit sülfoksilat (SFS), genellikle tekstil endüstrisinde kullanılan…

% gün önce