Soğuk Algınlığı Geçiren Çocuklarda Çinko Desteğinin Önemi Nedir?
Gelişmekte olan ülkelerin bazı bölümlerinde hayvan kaynaklı besin alımları çok düşüktür. Bundan dolayı besin maddelerindeki fitat içeriğinin düşük olması sebebiyle çinko esikliği çok yüksek düzeydedir.
Çinko eksikliğinin en fazla olduğu yaş sınıfı ise çocuklardır. İnsanlarda çinko eksikliği yaşanması durumunda bağışıklık sisteminin bozulması ve enfeksiyonlara karşı direncin azalmasına neden olur.
Okul çağındaki çocuklarda yapılan çalışmalarda günlük 10mg / Çinko Sülfat tablet takviyesi yapılan çocuklarda soğuk algınlığı oluşumunun üzerinde olumlu etkileri olduğu tespit edilmiştir.
Aynı zamanda çinko takviyeli ilaçlar ishal ve pnömoni insidansı üzerinde etkilidir. Üst solunum yolu enfeksiyonları çocuklarda daha çok olmaktadır. Okul çağında olan bir çocuk her yıl ortalama 6 veya 8 kez soğuk algınlığı geçirebilir.
Bu hastaların %80 i tıbbi tedavi gerektiren düzeyde olduğu tespit edilmiştir.
Çinko Tuzlarının Etki Mekanizması Nasıldır?
Çinko Glukonat ve Çinko Sülfat içeren tabletlerin kullanılması ile buradaki çinko tuzlarının virüs üzerindeki rinovirüs replikasyonunu in vitro olarak rinovirüs protein klivajeli üzerinde inhibisyon etkisi yaparak işlem görmektedir.
Metabolizma icerisinde 200 den fazla enzimin üretimi için gerekli olan mikro çinko elementidir. Çinko takviyeli ilaç ve besin maddeleri kullanımı ile kilo artışı olmaktadır. Bu artışın sebebi ishal gibi kilo kaybına neden olan rahatsızlıkların azalmasından kaynaklanmaktadır.
Soğuk Algınlığı İçin Çinko Sülfat Kullanımı:
Soğuk algınlığı için çinko sülfat, semptomların hafifletilmesi ve iyileşme sürecinin hızlandırılması amacıyla kullanılan bir takviye maddedir. Çinko sülfat, vücudun bağışıklık sistemini destekleyerek virüslerin yayılmasını ve çoğalmasını engellemeye yardımcı olabilir.
Son Yorumlar