C Vitamini İle Çinko Glukonat Modifikasyonu Ve Etkileri Nasıldır?

C Vitamini İle Çinko Glukonat Modifikasyonu Ve Etkileri Nasıldır
Whatsapp ile Paylaşın

Çinko ve Askorbik Asit (C Vitamini) bağışıklık sisteminin desteklenmesi, beslenme düzeni ve sağlığın korunabilmesi acısında en önemli mikro besin kimyasallarıdır.

Askorbik Asit (C Vitamini)’in bu alanlarda yer alan bazı enzimlerin biyosentezini gerçekleştirebilmesi için gerekli olan kofaktör etkisi göstermektedir. Burada bahsi geçen enzimler; Karnitin, Kollajen olarak öne çıkmaktadır.

Bunun yanında, normal metabolitik süreç içerisinde serbest radikallerin yol açtığı bazı hasarlar meydana gelir. Bu metabolik süreç içerisinde hasara uğrayan moleküller, proteinler, nükleik asitler, lipitler ve yağlardadır.

Buradaki kimyasal etkisi antioksidan özelliğinden kaynaklanmaktadır.

Bu gibi C Vitamini eksiklerin olması durumunda, yorgunluk ve zayıflama gibi sorunlar meydana gelmektedir.

C Vitamini Eksikliğinde Meydana Gelen Rahatsızlıklar Nelerdir?

Geçmişten bu yana C Vitamini (Askorbik Asit) eksikliği ölümcül hastalık olarak görülmekteydi. Bilimsel olarak iskorbüt olarak tanımlanmaktadır. Bu hastalığın baş göstermesi ile metabolizmadaki kollajen yapıları güç kaybına neden olmaktadır. Bununla birlikte dişlerde kayıp, kemik ve eklem bozuklukları ve eklem ağrısı meydana gelebilir. Aynı zamanda yaraların da yavaş iyileşmesine neden olmaktadır.

Çinko Eksikliğinde Meydana Gelen Rahatsızlıklar Nelerdir?

Çinko DNA üzerinde etkili olduğu 1000 den fazla transkripsiyon faktörü olarak ve metabolik sistemde 300 üzerinde enzimce gerekli bir mikro besindir.

Çinko besin maddesinin eksik olması hücrelerde farklı bir şekillenme, büyümedeki hızın gerilemesine, yaraların iyileşmesinde sorunlara, ciltte meydana gelen değişiklikler ve bağışıklık sisteminin yanıt vermemesine neden olmaktadır. Bu sebeple sağlık acısında enfeksiyonların meydana gelme olasılığı artmaktadır.

Askorbik Asit ve Çinkonun Soğuk Algınlığına Karşı Etkileri Nasıldır?

Grip ve soğuk algınlığı sonucunda meydana gelen viral solunum yolu enfeksiyonları insanların en fazla maruz kaldığı rahatsızlıktır.

Bu gibi rahatsızlığın sonlandırılamamasının en başlıca nedenleri arasında,  virüslerin mutasyona uğraması ve viral suşlarin değişmesini örnek verebiliriz.

C Vitamini ve Çinko Etkisi Nasıl Görülür?

Hastalık sürecinde C Vitamini eksikliği hızlı bir şekilde metabolik sistemde düşüşe uğramaktadır. Bazı çalışmalarda 21 gün süresince C Vitamini (Askorbik Asit) takviyesi verilmesi durumunda soğuk algınlığına yakalanma olasılığı yaklaşık olarak %22- %25 aralığında azalmıştır.

Bazı çalışmalarda 200 mg/gün C Vitamini (Askorbik Asit) takviyesi alan bireylerin soğuk algınlığı insidansını, süresini ve şiddetini düşürdüğü tespit edilmiştir. Bu miktarın üzerindeki doz alımları hastalığın zayıflatılması üzerinde negatif etkiler yaptığı tespit edilmiştir.

Çinko immün sistemin aktive edilmesinde başarılı bir mikro besin kaynağıdır. Bu sebeple soğuk algınlığı ile mücadele metabolik sistem üzerinde olumlu sonuçları bulunmaktadır.

Çinko tuzlarının invitro rhinovirüslerin replikasyonu üzerinde inhibe edici etkileri bulunmaktadır. Yapılan araştırmalar neticesinde, hastalık başlangıcından itibaren yaklaşın 1 gün içerisinde çinko içeren pastil ve oral bir şekilde uygulanan şurupların hastalığın şiddetini azalttığı tespit edilmiştir.

Son olarak 1000 mg Askorbik Asit (C Vitamini) ile 10 mg Çinko takviyesinin efervesan tablet olarak birlikte uygulanması ile rinore sürelerinde yaklaşık olarak %27 oranında düşüş meydana gelmiştir.

Askorbik Asit’in gıda takviyesi olarak kullanılması durumunda bu bileşiğin fiziksel formu önemlidir. Özellikle tablet formüllerinde hem toz hem de kristal formda askorbik asit kullanılabilir. Şurup vitamin takviyelerinde kristal formu kullanılabilir.

Bu modifikasyonun bazı faydaları; C vitamini ve çinko glukonatın birleştirilmesi, bağışıklık sisteminin güçlendirilmesine yardımcı olabilir. Her ikisi de antioksidan özelliklere sahip olduğundan, vücudu serbest radikallere karşı koruyabilir ve bağışıklık fonksiyonlarını destekleyebilir.

C Vitamini ve Çinko Glukonat bir araya geldiğinde, birlikte daha güçlü bir antioksidan etki sergileyebilirler. Bu, hücresel hasarı azaltmaya ve yaşlanmayı geciktirmeye yardımcı olabilir. C vitamini, çinko gibi minerallerin emilimini artırabilir. Bu nedenle, çinko glukonatın C vitamini ile birleştirilmesi, çinkonun vücut tarafından daha iyi emilimini sağlayabilir.

İlginizi çekebilecek diğer yazılarımız

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir