Formül

KÜRK BAKIMI İÇİN ŞAMPUAN BİLEŞİMİ

Küçük ve büyük baş hayvanların yanı sıra kedi ve köpek gibi evcil hayvanların kürk bakımı için birden fazla ürün kullanımı gerekmektedir. Bu durum birkaç farklı ürün kullanımını, tımar masrafını ve zamanını beraberinde getirir. Hayvanın kürkünü temizlemenin, yumuşatmanın ve nemlendirmenin yanında ayrıca mantar veya bakteriyel enfeksiyonların tedavisi için de kullanılabilecek ortak bir ürün ihtiyacı doğar.

Piyasadaki şampuan bileşimlerinde iyot veya klorheksadin kullanımı kürkü kuruttuğu için şampuan kullanım sıklığını kısıtlar ve nemlendirici kullanımını gerektirir. Aşağıda formülasyonu verilen bileşimin kullanımı kürkün dezenfekte edilmesini, temizlenmesini, yumuşatılmasını ve nemlendirilmesini tek bir ürün ile sağlar.

İşlev Hammadde Ağırlıkça Oran
Şelatör ve nemlendirici ajan Laktik asit %1,5
Yüzey temizleme maddesi Sodyum lauril eter sülfat (SLES) %53,0
Viskozite değiştirici Monopropilen glikol (MPG) %1,0
Pearlize edici ajan Etilen glikol distearat %1,0
Köpük güçlendirici Kokodietanolamid %2,0
Antimikrobiyal ajan BHA veya BHT (Butil Hidroksi Toluen) %2,0
Nemlendirici ajan Sodyum izostearoil laktilat %4,0
Seyreltici Saf su %35,2
Koku Misk kokusu %0,3

At gibi kısa saçlı hayvanlar için viskozitesi yüksek şampuan tercih önerilir. Uygun viskozitenin sağlanması amacıyla viskozite değiştirici olarak Monopropilen glikol kullanılır. Önerilen monopropilen glikol miktarı ağırlıkça %0,5-2 oranıdır.

Şampuanın kıvamını arttırmak için Xanthan Gum ve Sodyum klorür kullanımı uygundur. Şampuanda parlak ve incimsi bir görüntü elde etmek için ise pearlize edici ajan kullanılır. Bileşimde Etilen glikol distearat veya Etilen glikol monostearat kullanılabilir.

Laktik asit, hem selatlama ajanı hem de nemlendirici ajan olduğu için bileşime daha uygundur. Tercih edilebilir diğer şelatlama ajanları;

  • EDTA
  • Sodyum heksametafosfat

Şampuanın köpürmesini sağlamak için kokodietanolamid gibi bir amid veya sodyum lauril eter sülfat gibi bir yüzey aktif madde tercih edilebilir.  İstenilen etkiyi elde etmek için bileşimde ağırlıkça %1-10 oranında (tercihen %2-4) köpük güçlendirici bileşen kullanılır.

Aşağıdaki formülasyon ile kürkün bakımının yanı sıra sinek ve böcek kovmaya yardımcı, biyolojik olarak parçalanabilen bir şampuan üretimi mümkündür.

İşlev Hammadde Ağırlıkça Oran
Islatıcı ve kıvamlaştırıcı Sodyum lauril sülfat %20,0
Yüzey aktif madde Polisorbat %1,0
Kıvamlaştırıcı Poliakrilik asit %0,4
Emülgatör Akrilik kopolimer %0,5
Antioksidan Bütillenmiş Hidroksitoluen %0,1
Nemlendirici ve yumuşatıcı Trietanolamin %1,3
Köpük önleyici Polidimetilsiloksan %0,5
Şelatlama ajanı EDTA %0,1
Doğal kaynaklı terpen D-limonen %8,0
Seyreltici Su %68,1
OktayKose

Trend Yazılar

Maden Sektöründe Stearik Asit Kullanımı: Flatasyon Ve Yüzey Modifikasyon İşlemlerinde Etkin Çözümler

Maden Sektöründe Stearik Asit Kullanımı: Flotasyon Ve Yüzey Modifikasyon İşlemlerinde Etkin Çözümler Stearik asidin madencilikteki…

% gün önce

Sodyum Formaldehit Sülfoksilatın Tekstil Endüstrisinde Devrimci Kullanımları

Sodyum Formaldehit Sülfoksilatın Tekstil Endüstrisinde Devrimci Kullanımları Sodyum formaldehit sülfoksilat (SFS), genellikle tekstil endüstrisinde kullanılan…

% gün önce

Zeytin Karartma İşlemi İçin Demir Glukonat Bazlı Formülasyon

Zeytin Karartma İşlemi İçin Demir Glukonat Bazlı Formülasyon Zeytin karartma işlemi, zeytinlerin rengini değiştirerek istenmeyen…

% gün önce

Uzun Ve Elastik Slime Nasıl Yapılır: Adım Adım Rehber

Uzun Ve Elastik Slime Nasıl Yapılır: Adım Adım Rehber Slime, çocuklar arasında popüler bir oyuncağın…

% gün önce

Sodyum Metabisülfit: Petrol Sektöründe Devrim Yaratan Kullanımlar

Sodyum Metabisülfit: Petrol Sektöründe Devrim Yaratan Kullanımlar Sodyum metabisülfit, beyaz kristal veya kristal toz halinde…

% gün önce

Sodyum Hekzaflorosilikat İle Çimentonun Dayanıklılığını Artırma: Kalıcı Yapılar İçin Bilimsel Çözümler

Sodyum Hekzaflorosilikat İle Çimentonun Dayanıklılığını Artırma: Kalıcı Yapılar İçin Bilimsel Çözümler Sodyum hekzaflorosilikat, silika, sodyum…

% gün önce