Formül

L-Mentol Üretimi

Bugün sizlere çantamda, aromatik bir bitki olan nanenin ve naneden elde edilen L-Mentol üretimi alanında bazı bilgiler ve değerlendirmeler sunacağım.

Ülkemizde nane bitkisi sadece gastronomi alanında değerlendirilmektedir. Oysa nane bitkisi birçok alanda kullanılan önemli bir yağ olan mentha yağı ve bu yağdan elde edilen L-Mentol için başlatıcı maddedir.

Türkiye’de L-Mentol üretimi hali hazırda yapılmamaktadır. Fakat 2021 yılı içerisinde yaklaşık 262 ton L-Mentol ithal edilmiş yaklaşık 5.5 ton ihraç edilmiş geri kalan kısmı da kullanılmıştır. Bunun için ödenen para yaklaşık 4.82 Milyon Usd ‘dir. Buradan yola çıktığımızda ülkemize yansıyan L-Mentol birim maliyeti 1. Elden birim fiyatı 18.30 Usd/Kg dır.

L-Mentol üretimi için gerekli olan ham mentha yağı konusunda önemli bir geçmişe sahip olan Hindistan başı çekmektedir. Ama ülkemizde bu ham maddenin üretilmesi için gerekli çalışmaların yapılmaması için hiç bir neden yoktur.

L-Mentol üretimi prosesinde, nane bitkisinden ham mentha yağının çözücü ektraksiyonu ile en kaliteli şekilde üretilmesi konusunda gerekli bilgilere haiz ve bu bilgileri paylaşmaya son derece istekli uzman kişilerin olduğuna inanıyorum.

Nane bitkisinden elde edilen mentha yağı içerisinde  %30 ile %95 aralığında L-Mentol bulunmaktadır. Tabi bu oran nane (Mentha) bitkisinin üretildiği bölgeye ve Mentha türünün özelliklerine bağlıdır.  Mentha Piperita (Bahçe Nanesi) tıbbi faydaları en çok olan Mentha türüdür.

Bu üretim yöntemi L-Mentolün öncelikle ham mentha yağından kademeli soğutma yaparak kristalleştirilmesi gerekir. Burada elde edilen L-Mentol yaklaşık %98 saflıktadır. Bu saflık, farmasötik müstahzarlar ve uluslararası ilaç standartlarının altında bir saflıktadır.

Bunu aşmanın yolu ise yeniden kristallendirme yönteminin gerçekleştirilmesidir. Kristallendirme sıcaklığı kademeli olarak -30 °C ile 30 °C aralığına kadar düşürülebilir. Yeniden kristallendirme işleminden sonra elde edilen L-Mentol saflığı en az %99,4 saflıktadır.

İnsan eli değmeden ve GMP standartlarına uygun şekilde L-Mentol üretimi gerçekleştirilebilir. Bu yöntemin en önemli avantajı kapalı kap içerisinde L-Mentol’ün daha yüksek safsızlıklara kadar saflaştırılabilmesidir.

Kullanım alanlarına baktığımızda, kas ve eklem ağrıları hissettiğinizde aklınıza ilk gelecek bileşik/madde nane veya L-Mentol olmalıdır. Çünkü bu tıbbi aromatik kokuyu hafızanızdan kimse silemez. Kısacası VİKS. Bir başka sizlere L-Mentol hatırlatacak son kullanıcı ürünü ise naneli sakızlardır. Öksürük şurupları, diş macunları ve Güneş koruyucu kremlerin imalatında sizlere yardımcı olacak bir bileşiktir.

OktayKose

Trend Yazılar

Maden Sektöründe Stearik Asit Kullanımı: Flatasyon Ve Yüzey Modifikasyon İşlemlerinde Etkin Çözümler

Maden Sektöründe Stearik Asit Kullanımı: Flotasyon Ve Yüzey Modifikasyon İşlemlerinde Etkin Çözümler Stearik asidin madencilikteki…

% gün önce

Sodyum Formaldehit Sülfoksilatın Tekstil Endüstrisinde Devrimci Kullanımları

Sodyum Formaldehit Sülfoksilatın Tekstil Endüstrisinde Devrimci Kullanımları Sodyum formaldehit sülfoksilat (SFS), genellikle tekstil endüstrisinde kullanılan…

% gün önce

Zeytin Karartma İşlemi İçin Demir Glukonat Bazlı Formülasyon

Zeytin Karartma İşlemi İçin Demir Glukonat Bazlı Formülasyon Zeytin karartma işlemi, zeytinlerin rengini değiştirerek istenmeyen…

% gün önce

Uzun Ve Elastik Slime Nasıl Yapılır: Adım Adım Rehber

Uzun Ve Elastik Slime Nasıl Yapılır: Adım Adım Rehber Slime, çocuklar arasında popüler bir oyuncağın…

% gün önce

Sodyum Metabisülfit: Petrol Sektöründe Devrim Yaratan Kullanımlar

Sodyum Metabisülfit: Petrol Sektöründe Devrim Yaratan Kullanımlar Sodyum metabisülfit, beyaz kristal veya kristal toz halinde…

% gün önce

Sodyum Hekzaflorosilikat İle Çimentonun Dayanıklılığını Artırma: Kalıcı Yapılar İçin Bilimsel Çözümler

Sodyum Hekzaflorosilikat İle Çimentonun Dayanıklılığını Artırma: Kalıcı Yapılar İçin Bilimsel Çözümler Sodyum hekzaflorosilikat, silika, sodyum…

% gün önce