Teknik

Sac Metaller İçin Organik Kaplama Yöntemi

Demir yapısına sahip sac metal kaplar için çok iyi kaplama özelliğine sahip stiren-diolefin kaplama bileşiminin uygun şekilde modifiye edilmesi gerekmektedir. Metal levhalar üzerinde organik kaplama yöntemleri çok uzun süredir kullanılmaktadır.

Özellikle konserve kutu imalatında kaplama yöntemleri çok büyük problemlere sahiptir. Teneke kutuların imalatı ve kullanımında bozulmaya karşı dirençli olması gereklidir.

Teneke kutuları imal edilirken çekme ve bükme işlemleri gerçekleştirilir. Bu işlemler sırasında kesintisiz ve pürüzsüz bir kaplama yapabilmek için elde edilecek kaplama malzemesinin esnek bir yapıya sahip olması gerekmektedir. Aynı zamanda kimyasal tabanlı etkilere karşı dayanıklılığa sahip olmalıdır.

Bu sebeple meydana gelebilecek korozyon olayına karşı optimum etkilere sahip bir organik kaplama bileşimi geliştirilmesi gereklidir.

Çok uzun süreden bu yana sac imalatında kalay kaplama işlemleri yapmaktadır. Saç imalatında kalay kaplama yapılmasından dolayı kalay tüketimi rekor düzeylere kadar çıkmıştır. Bundan dolayı kaplama bileşiminde kalayı korumak ve kaplama bileşimlerini değiştirmek için yeni yöntemler araştırılmalıdır.

Organik Kaplamanın Yapısı Nasıldır?

Bu organik kaplamada kalay kaplamayı tamamen kaldırarak bunun yerine sadece organik kaplama yöntemi ile korozyonun önlenmesi sağlanacaktır.

Bu yöntemde bir kopolimer kullanılmaktadır. Kullanılacak kopolimer stiren-diolefin dir. Stiren diolefin kopolimeri çok az miktarda asidik fosfor bileşikleri ile modifiye edilerek demir yapısına sahip plakanın üzerine uygulanacaktır. Bu sayede çok iyi inceliği sahip, sert yapıda, esnek ve yapışkan özellikte olacaktır.

Bu sayede metal yüzeyi ile kaplama bileşiminin arasındaki tabaka atmosferik özellikler ve diğer kimyasal saldırılara karşı dayanıklı olacaktır.

Elde edeceğimiz organik kaplamadan beklenen özellikler arasında renk değişikliği, kabartma, yapışma ve esnekliktir. Bu özelliklerin geliştirilmesi sırasında kopolimer formuna az miktarda asidik fosfor bileşiğinin eklenmesi ile elde edilecek filmin kürlenmesi sırasında çapraz bağlanma olayının oksidatif polimerizasyonunu fosfor bileşiğinin engellemesi ile meydana gelmektedir.

Bu Uygulamada Kullanılan Asidik Fosfor Bileşikleri Nelerdir?

Kullanılan asidik fosfor bileşikleri aşağıdaki gibidir.

Burdan tespit edileceği gibi sulu çözeltileri fosforik asit verebilen fosfor bileşikleri de kullanılmaktadır.

OktayKose

Trend Yazılar

Maden Sektöründe Stearik Asit Kullanımı: Flatasyon Ve Yüzey Modifikasyon İşlemlerinde Etkin Çözümler

Maden Sektöründe Stearik Asit Kullanımı: Flotasyon Ve Yüzey Modifikasyon İşlemlerinde Etkin Çözümler Stearik asidin madencilikteki…

% gün önce

Sodyum Formaldehit Sülfoksilatın Tekstil Endüstrisinde Devrimci Kullanımları

Sodyum Formaldehit Sülfoksilatın Tekstil Endüstrisinde Devrimci Kullanımları Sodyum formaldehit sülfoksilat (SFS), genellikle tekstil endüstrisinde kullanılan…

% gün önce

Zeytin Karartma İşlemi İçin Demir Glukonat Bazlı Formülasyon

Zeytin Karartma İşlemi İçin Demir Glukonat Bazlı Formülasyon Zeytin karartma işlemi, zeytinlerin rengini değiştirerek istenmeyen…

% gün önce

Uzun Ve Elastik Slime Nasıl Yapılır: Adım Adım Rehber

Uzun Ve Elastik Slime Nasıl Yapılır: Adım Adım Rehber Slime, çocuklar arasında popüler bir oyuncağın…

% gün önce

Sodyum Metabisülfit: Petrol Sektöründe Devrim Yaratan Kullanımlar

Sodyum Metabisülfit: Petrol Sektöründe Devrim Yaratan Kullanımlar Sodyum metabisülfit, beyaz kristal veya kristal toz halinde…

% gün önce

Sodyum Hekzaflorosilikat İle Çimentonun Dayanıklılığını Artırma: Kalıcı Yapılar İçin Bilimsel Çözümler

Sodyum Hekzaflorosilikat İle Çimentonun Dayanıklılığını Artırma: Kalıcı Yapılar İçin Bilimsel Çözümler Sodyum hekzaflorosilikat, silika, sodyum…

% gün önce