Genel

Vitaminler Ve Vücuttaki Görevleri

Vitaminler hücrelerin normal işlevini sürdürebilmesi, büyüyebilmesi ve gelişebilmesi için gerekli olan maddelerdir. Bu maddelere vitamin isminin verilmesi 1912 yılında Polonyalı bir biyokimyacı olan Casimir Funk tarafından yapılan çalışmalara dayanmaktadır. Vita anlam olarak Latince kelime olmak ile birlikte Hayat anlamına gelmektedir. İsmi tanımlayan kelime içerisindeki -Amin ise isminden de anlaşılacağı gibi Amin gruplarını kaydetmektedir.

Buradan anlaşılacağı gibi tüm vitaminlerin Amin olduğu düşünülmektedir. Lakin zaman içerisinde tüm vitaminlerin Amin olmadığı tespit edilmiş. Durum böyle olmasına rağmen bu maddelerin genel adı değişmemiş ve vitamin/vitaminler olarak kalmıştır.

Vitaminler 2 gruba ayrılır. Bunu belirleyen etken çözünürlük faktörüdür. Bu vitamin grupları aşağıdaki gibidir.

Vitaminler Kaç Gruba Ayrılır?

  1. Yağda Çözünen Vitaminler

Yağda çözünen vitaminler 4 adettir. Bunlar A,D,E ve K vitaminleridir. Yağda çözünen vitaminler vücut içerisinde yağ dokusunda depolanmaktadır. Diyet yağı içerisinde bulunması bu kategorideki vitaminlerin vücut tarafından emilimini kolaylaştırmaktadır.

A Vitamini (Retinol): A vitamini kimyasal ismi Retinol olarak adlandırılır. A Vitamini vücutta bağışıklık sistemini güçlendirir. İskeletin homeostazında rol oynamaktadır. Dişlerin bakımı için gerekli bir vitamin türüdür.

D Vitamini (Kalsiferol): D Vitamini Kalsiferol olarak adlandırılır. Kalsiyum elementinin hücreler tarafından sağlıklı bir şekilde emilmesini sağlayan vitamin türüdür. D vitaminin hücre tarafından emilmesi ile D2 ve D3 vitaminleri Kalsiyum ve Fosfor elementinin hücre içerisinde uygun şekilde korunmasını sağlamak amacıyla burada etken olan kalsitriol maddesine dönüştürülür.

E Vitamini (Alfa Tokoferol): Vücudun bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olan vitamin türüdür. Ayrıca büyük bir sağlık sorunu olan kolesterol dengesini sağlamaktadır. Antioksidan özelliğinden kaynaklı hücre duvarını korumaktadır.

K Vitamini: Kanın uygun şekilde pıhtılaşması için gerekli bir vitamin türüdür. Aynı zamanda kemik sağlığının korunması özelliğine sahiptir. Hemorajik (HDN) hastalığının oluşmasını önlemek için kullanılan bir vitamin türüdür.

  • Suda Çözünen Vitaminler

B1 Vitamini (Tiamin): B1 Vitamini (Tiamin) enerji metabolizmasını destekleyen bir vitamin türüdür. Vücuda alınan besinlerin enerji formuna dönüştürülmesi için etken olan vitamin türüdür. Cildin sağlıklı bir şekilde olmasını, kasların, saçın ve aynı zamanda beynin bakımı için gerekli bir vitamin türüdür. Depresyon durumlarında sinir fonksiyonlarını düzenleme kabiliyetine sahiptir.

B2 Vitamini (Riboflavin): Hücre içerisinde enerji metabolizmasının işlevselliğini sağlayan bir enzimin parçasıdır. Gözlerin normal bir şekilde görmesi ve cilt sağlığı için önemli bir vitamin türüdür. Saçlar için etkisi olan bir vitamin türüdür.

B3 Vitamini (Niasin): Enerji metabolizmasında etkili bir vitamin türüdür. Sağlıklı bir cildin oluşması beyin ve kan hücrelerinin gelişmesi ve sinir sisteminin gelişmesi için rol oynayan bir vitamin türüdür.

B5 Vitamini (Pantotenik Asit): Enerji metabolizmasında yer alan bir enzimin parçası olarak görev yapmaktadır. Böbreküstü ve kan hücrelerinin korunmasına yardımcı olmaktadır. Hormon ve Kolesterol üretiminde de önemli görev alan bir vitamin türüdür.

B6 Vitamini (Pridoksin): Beyin fonksiyonunun gelişmesine yardımcı olmak ile birlikte kırmızı kan hücrelerinin oluşması ve beyin fonksiyonunun gelişmesi için gerekli olan bir vitamin türüdür.

B7 Vitamini (Biotin): B7 Vitamini Biotin olarak adlandırılır. Lipitler, proteinler ve karbonhidratların metabolize edilmesi için gerekli bir vitamin türüdür. Cilt ile birlikte saç yapısının sağlıklı bir şekilde gelişmesi için etken bir vitamin türüdür.

B9 Vitamini (Folik Asit): DNA ve yeni kan hücrelerinin üretilmesi için gerekli bir vitamin türüdür. Burada etkili olan enzimin sağlıklı bir şekilde çalışmasına yardımcı olmaktadır. B12 Vitamini ile birlikte çalışmaktadır. Hamilelik dönemlerinde en gerekli olan vitamin türüdür.

B12 Vitamini (Kobalamin): Yeni hücrelerin oluşumu ve gelişimi için gerekli olan enzimin bir parçası olarak görev yapar. Sinir fonksiyonlarının gelişimine katkı sunmaktadır.

Askorbik Asit (C Vitamini): Vücut içinde protein metabolizması için ve bağışıklık sistemini güçlendirme kabiliyetine sahiptir. Aynı zamanda demir elementinin emilimine katkı sunmaktadır.

OktayKose

Trend Yazılar

Zeytin Karartma İşlemi İçin Demir Glukonat Bazlı Formülasyon

Zeytin Karartma İşlemi İçin Demir Glukonat Bazlı Formülasyon Zeytin karartma işlemi, zeytinlerin rengini değiştirerek istenmeyen…

% gün önce

Uzun Ve Elastik Slime Nasıl Yapılır: Adım Adım Rehber

Uzun Ve Elastik Slime Nasıl Yapılır: Adım Adım Rehber Slime, çocuklar arasında popüler bir oyuncağın…

% gün önce

Sodyum Metabisülfit: Petrol Sektöründe Devrim Yaratan Kullanımlar

Sodyum Metabisülfit: Petrol Sektöründe Devrim Yaratan Kullanımlar Sodyum metabisülfit, beyaz kristal veya kristal toz halinde…

% gün önce

Sodyum Hekzaflorosilikat İle Çimentonun Dayanıklılığını Artırma: Kalıcı Yapılar İçin Bilimsel Çözümler

Sodyum Hekzaflorosilikat İle Çimentonun Dayanıklılığını Artırma: Kalıcı Yapılar İçin Bilimsel Çözümler Sodyum hekzaflorosilikat, silika, sodyum…

% gün önce

Sodyum Glukonatın Çimento Üretimindeki Kritik Rolü: Kaliteyi Ve Dayanıklılığı Artıran Katkı Maddesi

Sodyum Glukonatın Çimento Üretimindeki Kritik Rolü: Kaliteyi Ve Dayanıklılığı Artıran Katkı Maddesi Sodyum glukonat, glukonik…

% gün önce

Ok Kimya İçerisinde Ne Demektir?

Ok Kimya İçerisinde Ne Demektir? Ok Kimya içerisinde bir çok yerde kullanılır. Bunlardan en önemlisi…

% gün önce