Tedavi

Yaraların Tedavisinde Kullanılan Hidrojel Üretimi

İnsan ve hayvan vücudunda hasar meydana gelmesi durumunda vücut yeni dokular üretecektir. Bazı durumlarda onarılan vücut dokusu eski doku ile aynı performansı sergileyemez. Yada görsel olarak eski doku ile aynı görüntüye sahip olmayabilir.

Doku hasarı yalnızca vücudun dış yüzeyinde değil de vücudun iç organları ve mukoza da yer alabilir.

Meydana gelen yara dokuları vücudun diğer dokularına zarar verebilmektedir. Bunun sonucunda hiperkeratoz ve düzensiz doku proliferasyonu meydana gelmektedir.

Bu nedenle bu yaraların diğer dokulara zarar vermemesi ve hızlı bir şekilde tedavi edilmesi gerekmektedir. Bunun için yaraların bulunduğu alanda nemli ve tedaviye fayda sağlayan bir ortam oluşturulması gerekir. Bu sebeple yaraların tedavisinde hidrojel gibi ürünler geliştirilmiş ve uygulanmıştır.

Hidrojel Üretiminin Çalışma Prensibi Nasıldır?

Meydana gelen yaraların veya doku hasarının nemli ortamlarda daha hızlı iyileştiği tespit edilmiştir. Yaraların bulunduğu ortam kuru bir durumda ise onarılan dokuların tekrar ölmesine neden olmaktadır. Aynı zamanda aminoasitler ve elektrolitler  dokuların onarımı için önemli bir görev üstlenmektedir.

Nemli formdaki yara iyileştirme ortamları yeni hücre büyümesi için daha iyi fizyolojik ortamlar sağlamaktadır.

Yara iyileşmesi için öncelikle yara içerisindeki sıvı formun uygun tedavi maddeleri ile optimize edilmesi gerekmektedir. Daha sonra bu yara ile temas edecek nemli bir ortam oluşturmak için yara sargısında topikal bir jel oluşturulur. Bunun bileşimin ismi hidrojel olarak adlandırılır. Bu hidrojel yara üzerinden zamanla yaraya sıvı salabilmektedir. Bundan dolayı yara için sıvı stok tamponu olarak görev yapabilir.

Yara iyileştirmede kullanılan jelleştirici maddeler daha önceden karboksimetil selüloz, sodyum aljinat ve nişasta kullanılmıştır. Ama yeni buluşlara göre en tercih edilen jelleştirici maddeler Carbomer 940 ve Carbomer 980 serilerinden seçilmiştir.

Bu sayede daha düşük Carbomer kullanılarak yüksek viskozite elde edilmektedir.

Hidrojel Üretiminde Kullanılan Maddeler Nelerdir?

Hidrojel üretiminde kullanılan en önemli madde aktif madde ve jelleştirici maddedir. Aktif madde olarak Povidon İyot kullanılır. Bunun yanında bu alanda bilgi ve tecrübe sahibi kişiler PVP İyodin yerine ikame edebilecek alternatif aktif maddeler kullanabilir.

Kullanılan diğer maddeler aşağıdaki gibidir.

OktayKose

Trend Yazılar

Maden Sektöründe Stearik Asit Kullanımı: Flatasyon Ve Yüzey Modifikasyon İşlemlerinde Etkin Çözümler

Maden Sektöründe Stearik Asit Kullanımı: Flotasyon Ve Yüzey Modifikasyon İşlemlerinde Etkin Çözümler Stearik asidin madencilikteki…

% gün önce

Sodyum Formaldehit Sülfoksilatın Tekstil Endüstrisinde Devrimci Kullanımları

Sodyum Formaldehit Sülfoksilatın Tekstil Endüstrisinde Devrimci Kullanımları Sodyum formaldehit sülfoksilat (SFS), genellikle tekstil endüstrisinde kullanılan…

% gün önce

Zeytin Karartma İşlemi İçin Demir Glukonat Bazlı Formülasyon

Zeytin Karartma İşlemi İçin Demir Glukonat Bazlı Formülasyon Zeytin karartma işlemi, zeytinlerin rengini değiştirerek istenmeyen…

% gün önce

Uzun Ve Elastik Slime Nasıl Yapılır: Adım Adım Rehber

Uzun Ve Elastik Slime Nasıl Yapılır: Adım Adım Rehber Slime, çocuklar arasında popüler bir oyuncağın…

% gün önce

Sodyum Metabisülfit: Petrol Sektöründe Devrim Yaratan Kullanımlar

Sodyum Metabisülfit: Petrol Sektöründe Devrim Yaratan Kullanımlar Sodyum metabisülfit, beyaz kristal veya kristal toz halinde…

% gün önce

Sodyum Hekzaflorosilikat İle Çimentonun Dayanıklılığını Artırma: Kalıcı Yapılar İçin Bilimsel Çözümler

Sodyum Hekzaflorosilikat İle Çimentonun Dayanıklılığını Artırma: Kalıcı Yapılar İçin Bilimsel Çözümler Sodyum hekzaflorosilikat, silika, sodyum…

% gün önce