Formül

AHŞAP AĞARTICI SOLÜSYON

Ahşapların ağartılmasında genellikle Oksalik asit ve Hidrojen peroksit kullanılır. Böylece ahşabın kar beyazı renk alması sağlanır. Ayrıca kullanılan diğer kimyasallar;

İşleme başlamadan önce ahşap yüzeyi aseton ile yağdan arındırılır. Ayrıca yüzeyde reçineli ise ispirto kullanımı ile reçinenin giderilmesi gerekir.

Ahşabın türüne göre kullanılan kimyasal, çözelti derişimi ve uygulama süresi değişkenlik gösterir. Örneğin ıhlamur, huş ağacı, akçaağaç ve kavak gibi hafif ahşap türleri %1,5-6 oranında oksalik asit çözeltisi ile ağartılır. Ağartma işlemi aşağıdaki gibidir;

  • İlk olarak 3 gr Sodyum karbonat 100 gr sıcak suda çözünür.
  • Hazırlanan çözeltiye 15 gr oksalik asit eklenir.
  • Ağartıcı bileşim ahşap yüzeyine uygulanır.
  • Her 10-15 dakikada bir uygulama işlemi tekrar edilir.
  • İstenilen renge göre işlem 3-4 defa tekrarlanabilir.
  • Uygulamanın ardından yüzey ılık su ile durulanır ve kurutulur.

Ağartma işlemlerinde etki hemen fark edilmeyebilir. Birkaç günün ardından renk farkının görülmesi mümkündür.

Ağartıcı kimyasal olarak Hidrojen peroksit kullanımında çözeltinin %10-12 oranında olması uygundur. İşlem öncesi yüzeyin ılık su ile nemlendirilmesi, biraz kuruduktan sonra %10’luk bir amonyak çözeltisi ile birlikte uygulanmasını öneririz. Hidrojen peroksit ceviz, huş ve kayın ağaçlarında daha etkin sonuç gösterir.

Oksalik asit, hidrojen peroksitten daha toksit olmasından dolayı %5-10 oranlı çözeltisi kullanılır. Oksalik asit, %20’lik Sodyum hidrosülfit solüsyonu ile birlikte kullanılabilir. İşlemin maksimum 5 dakika yüzeyde bulunması ve sonradan yıkanmasını tavsiye ederiz.

Meşe ağacının Hidrojen peroksit ile ağartılması çok zordur ve kullanımında yüzeyde yeşilimsi bir renk görülür. Aşağıdaki formülasyon meşe ağacında hızlandırılmış ağartma sağlar.

  • %1,5 oranında Oksalik asit
  • %2,5 oranında Sodyum Peroksit
  • %2 oranında Sülfürik asit

Ağartma işlemi esnasında bir solunum cihazının kullanılması ve ortamın iyi havalandırılması önerilir. Kullanılan ağartıcı kimyasallar ciltte yanık oluşturabilecek güçlü kimyasallardır. Kullanımları esnasında güvenliğin sağlanması gerekir.

OktayKose

Trend Yazılar

Zeytin Karartma İşlemi İçin Demir Glukonat Bazlı Formülasyon

Zeytin Karartma İşlemi İçin Demir Glukonat Bazlı Formülasyon Zeytin karartma işlemi, zeytinlerin rengini değiştirerek istenmeyen…

% gün önce

Uzun Ve Elastik Slime Nasıl Yapılır: Adım Adım Rehber

Uzun Ve Elastik Slime Nasıl Yapılır: Adım Adım Rehber Slime, çocuklar arasında popüler bir oyuncağın…

% gün önce

Sodyum Metabisülfit: Petrol Sektöründe Devrim Yaratan Kullanımlar

Sodyum Metabisülfit: Petrol Sektöründe Devrim Yaratan Kullanımlar Sodyum metabisülfit, beyaz kristal veya kristal toz halinde…

% gün önce

Sodyum Hekzaflorosilikat İle Çimentonun Dayanıklılığını Artırma: Kalıcı Yapılar İçin Bilimsel Çözümler

Sodyum Hekzaflorosilikat İle Çimentonun Dayanıklılığını Artırma: Kalıcı Yapılar İçin Bilimsel Çözümler Sodyum hekzaflorosilikat, silika, sodyum…

% gün önce

Sodyum Glukonatın Çimento Üretimindeki Kritik Rolü: Kaliteyi Ve Dayanıklılığı Artıran Katkı Maddesi

Sodyum Glukonatın Çimento Üretimindeki Kritik Rolü: Kaliteyi Ve Dayanıklılığı Artıran Katkı Maddesi Sodyum glukonat, glukonik…

% gün önce

Ok Kimya İçerisinde Ne Demektir?

Ok Kimya İçerisinde Ne Demektir? Ok Kimya içerisinde bir çok yerde kullanılır. Bunlardan en önemlisi…

% gün önce