Sağlık

Antiseptik Hidrojeller ve Yara İyileşmesini Hızlandırıcı Bileşimler

Antiseptik ve yara iyileşmesi için bazı bileşimlerin faydaları uzun zamandır bilinmektedir. Bunun için bazı kompleks bileşikler bu özellikleri sağlamaktadır. Genel olarak katyonik polimer ve İyot kompleksi kullanımı Povidon İyot ile yapılan kremlere nazaran daha iyi bir yara iyileşmesi özelliği sergilemektedir.

Yara iyileşmesinin yanında İyot ve İyodür kompleksleri Povidon İyot ürününe kıyasla daha yüksek düzeyde antiseptik özelliklere sahiptir.

İnsan vücudunda meydana gelen yaraların nedenleri fiziksel, mikrobiyal, kimyasal veya bedensel yaralanma sonucu oluşan lezyonlardır.

Yaraların tedavisindeki birinci aşama mikrobiyal kontaminasyonun engellenmesidir.

İyot’un Mantar, Bakteri Ve Virüslere Karşı Etkileri Nasıldır?

Çok uzun yıllardır İyot içeren bileşenlerin yaraların tedavisindeki kullanımı önemli bir yere sahiptir. Ve tüm Dünyada bilinmektedir. Özellikle alkol içeren çözeltiler bu uygulamalar için çok önemlidir.

Her ne kadar bakteri, virüs ve mantarlar üzerinde tahrip edici etkileri olsa da düşük stabiliteye sahiptirler. Bununla birlikte agresif etkilerinden dolayı bu dokular üzerinde kalıcılığı yüksek lekelenmelere neden olmaktadır.

Bu gibi leke problemlerinin ortadan kaldırılması için tıbbi alanda Polivinil Pirolidon-iyot kompleksleri kullanılmaya başlamıştır. Bu nilesigin adı Povidon İyot’tur. Bu kimyasal bileşik yara üzerinde antiseptik, genital antiseptik ve gargara ürünlerinde kullanılır. Araştırmalara göre yaraların iyileşmesi üzerinde bir etkiye sahip olmadığı tespit edilmiştir.  Hatta iyileşme üzerinde negatif etkiler yaratmaktadır.

Kitosan ve İyot Bileşimlerinin Özellikler Nelerdir?

Kitosan katyonik bir polimerdir. Bazı deodorant ve dezenfektan içerisinde İyot bileşimli katkı maddelerinin imalatında kullanımı yapılmıştır. Buradan elde edilecek ürün uzun süre emprenye edilmesi gerektiğinde dolayı rantable değildir. Bu sebeple çok tercih edilen bir yöntem değildir.

Kitosan-İyot bileşimlerinden bir tanesi de toz formdaki bir bileşimdir. Bu bilesimin imalatı sırasında yüksek sicaklik uygulaması gerekmektedir. Bundan dolayı ortama İyot gazı çıkabilir. Bu gibi gaz sorunlarını engellemek için yüksek maliyetli reaktör kullanımı zorunludur. Bu sebeple bu ürününde uygulanabilirliği zordur.

Bu gibi dezavantajların, sorunların ortadan kaldırılması için alternatif bir yöntem gereklidir. Bunun için sıvı preperasyon üzerinde çalışma yapılmıştır. Kitosan-İyot sıvı preperasyonları daha hızlı üretim daha ekonomik bir madde olmasından kaynaklı tercih edilebilir.

Sıvı Kitosan-İyot Bileşimleri Nasıldır?

Katyonik özelliğe sahip pozitif yüklü kitosan, anyonik özellikteki iyot-iyodin kompleksleri ile tıbbi alanda faydalı bileşimlerin üretilmesi için önemlidir. Bu uygulamada sıvı formdaki bileşim birçok dezavantajları ortadan kaldırmaktadır.

Aynı zamanda hidrojel formunda oluşturulması yara iyileşmesinde önemli bir özelliğe sahiptir.

İyot-İyodin kompleksleri yüksek viskoziteye sahiptir. Ve çalkalama yapılması durumunda dağılmasıdır.

  • Kitosan (250-750 Dalton), Asetilasyon Derecesi %60 ile %90 arasındadır.
  • pH düzeyinin 4.0-7.0 arasında olması için Asetik Asit, Laktik Asit ve Sitrik Asit veya Glikolik Asit kullanılır.
  • Nemlendirici olarak bir diol veya Poliol kullanılır. Gliserin, Mono Propilen Glikol, Sorbitol, Polietilen Glikol (PEG400 veya PEG4000) arasından seçilir.
  • Belli bir aralıkta Saf İyot (Iodine)
  • Belli bir aralıkta Potayum İyodür, Çinko İyodür, Sodyum İyodür.

Bu şekilde elde edilen bileşim anyonik ve katyonik bilesimin karıştırılmasından hemen sonra jel formunu almasıdır.

Karıştırma işlemi yapılırken Asetik Asit içerisinde kitosan polimeri çözülür. Bu sırada Saf İyot ve Potasyum İyodür bileşimi çözücü içerisinde çözülür. Bu işlemden sonra İyot -İyodür fazına gliserol ilave edilir.

Üretim sürecinde daha sonra İyot-İyodür çözeltisi içerisine Kitosan çözeltisi ilave edilmektedir.

Bir dizi işlemler sonucunda bahsedilen ürünün üretimi gerçekleştirilebilir.

Bu gibi bileşimlerin yapılması Sağlık Bakanlığından ruhsat iznine tabidir. Bireysel kullanım ve imalat için uygun değildir.

Yaranın iyileşme sürecini hızlandırmak için hücrelerin çoğalmasını ve yenilenmesini teşvik eden maddeler kullanılabilir. Bunlar genellikle yara üzerine uygulanan ve hücre büyümesini destekleyen topikal preparatlardır. Örneğin, Allantoin, E vitamini, A vitamini ve çeşitli bitki özleri bu kategoride yer alabilir.

OktayKose

Trend Yazılar

Sodyum Sitratın Gıda Sektöründeki Yeri ve Kullanım Alanları

Sodyum Sitratın Gıda Sektöründeki Yeri ve Kullanım Alanları   Sodyum sitrat beyaz renksiz kristallere sahip…

% gün önce

Sodyum Hidroksitin Plastik Sektöründeki Kullanımı ve Endüstriyel Avantajları

Sodyum Hidroksitin Plastik Sektöründeki Kullanımı ve Endüstriyel Avantajları   Sodyum hidroksit, plastik ve kauçuk üretiminin…

% gün önce

Magnezyum Klorürün Kozmetikte Kullanımı ve Cilt Üzerindeki Faydaları

Magnezyum Klorürün Kozmetikte Kullanımı ve Cilt Üzerindeki Faydaları   Magnezyum Klorürün sağlığa birçok faydası vardır.…

% gün önce

Labsa’nın Deterjan Endüstrisinde Kullanımı ve Üretim Süreci

Labsa'nın Deterjan Endüstrisinde Kullanımı ve Üretim Süreci Labsa deterjan sektörünün ana hammaddelerinden biridir. Çamaşır tozu,…

% gün önce

Guar Gum Neden Kozmetik Sektörünün Vazgeçilmez Kahramanıdır?

Guar Gum Neden Kozmetik Sektörünün Vazgeçilmez Kahramanıdır? Guar gum, kozmetik sektöründe yaygın olarak kullanılan doğal…

% gün önce

Sorbitol Nedir, Nasıl Üretilir ve Nerelerde Kullanılır?

Sorbitol Nedir, Nasıl Üretilir ve Nerelerde Kullanılır? Sorbitol C6H14O6 kimyasal formülüne sahip bir şeker alkolüdür. Yaygın…

% gün önce