Biyodizel, fosil yakıtlarına alternatif bir yakıttır. Sürdürülebilir olması ile ön plana çıkmaktadır. Fosil yakıtlarına kıyasla daha az sera gazı üretmesi biyodizel yakıtları avantajlı konuma getirir. Ayrıca tarımsal atıkların geri dönüşümün de sağlar.
Biyodizelin üretim sürecinde transesterifikasyon adlı bir kimyasal reaksiyon gerçekleşir. Bu reaksiyonda yağ veya yağ asitleri, alkol ve katalizör kullanılır. Bu maddeler reaksiyon sonucunda yağ asitleri alkil esterine yani biyodizele dönüşür.
Kullanılan hammaddeler aşağıdaki gibidir.
Biyodizelin hazırlanışı;
Atık yağdan biyodizel elde etmek için de bu adımlar uygulanabilir. Ek olarak işlemlerden önce atık yağın süzülmesi, kir ve kalıntılardan arındırılması gerekir.
Üretim sürecinde antioksidan görevi görmesi için Butil hidroksi tolüen (BHT) kullanılır. Formülasyonda aşağıdaki faydaları sağlar.
BHT kullanımı ile biyodizelde kullanım performansı artarken yakıt kalitesi de yükselmiş olur. Ek olarak biyodizelin uzun süreli depolanması sağlanır.
Biyodizel üretimi, sürdürülebilir bir enerji kaynağı olan biyoyakıtların geliştirilmesinde önemli bir rol oynar. Ancak, biyodizel üretim sürecinde atık yönetimi, hammaddelerin kaynak sürdürülebilirliği ve karbon ayak izi gibi çeşitli çevresel ve sosyal konular dikkate alınmalıdır.
Sodyum Sitratın Gıda Sektöründeki Yeri ve Kullanım Alanları Sodyum sitrat beyaz renksiz kristallere sahip…
Sodyum Hidroksitin Plastik Sektöründeki Kullanımı ve Endüstriyel Avantajları Sodyum hidroksit, plastik ve kauçuk üretiminin…
Magnezyum Klorürün Kozmetikte Kullanımı ve Cilt Üzerindeki Faydaları Magnezyum Klorürün sağlığa birçok faydası vardır.…
Labsa'nın Deterjan Endüstrisinde Kullanımı ve Üretim Süreci Labsa deterjan sektörünün ana hammaddelerinden biridir. Çamaşır tozu,…
Guar Gum Neden Kozmetik Sektörünün Vazgeçilmez Kahramanıdır? Guar gum, kozmetik sektöründe yaygın olarak kullanılan doğal…
Sorbitol Nedir, Nasıl Üretilir ve Nerelerde Kullanılır? Sorbitol C6H14O6 kimyasal formülüne sahip bir şeker alkolüdür. Yaygın…