Aşırı şeker tüketiminden dolayı kalp-damar ve serebrovasküler hastalıklar meydana gelmektedir. Kronik metabolik hastalıklarda görülen artış güvenilir şekersiz tatlandırıcı ihtiyacını doğurmuştur. Bu nedenle yüksek tatlılığa sahip düşük kalorili tatlandırıcı gereksinimi mevcuttur.
Geleneksel şeker üretiminde ana hammadde olarak şeker kamışı tercih edilmektedir. Şeker kamışına alternatif olarak sodyum siklamat, eritritol, izomaltitol ve maltitol kullanımı önerilmektedir. Bu gıda sınıfı kimyasal hammaddeler şeker kamışına göre daha sağlıklıdır.
Sodyum siklamatın tatlandırıcılığı şekerden 50 kat fazladır. Özellikle insan vücudu üzerinde herhangi bir etkisi yoktur. Düşük kalori içeriği ile obeziteye, damar sertliğine, hipertansiyona vb. neden olmadığı belirtilmiştir. Böylece şeker tüketemeyen hastalar sodyum siklamat gibi tatlandırıcılar diyet olarak tavsiye ediliyor.
Beyaz renk ve kristal formdadır. Şeker kamışının %65’i kadar tatlılığa sahiptir. Düşük çözünürlüğe sahiptir. 25°C sıcaklıkta %37 konsantrasyonu ile suda çözünebilir. Şeker kamışının onda biri kadar düşük kalorifik değere sahiptir. Bu nedenle şeker hastaları için tüketimi uygun olduğu görüşleri hakimdir. Diş çürüğü oluşumuna neden olmadığı belirtilmektedir.
Beyaz renk, kokusuz ve kristal formda bir kimyasaldır. Şeker kamışının %45-65’i kadar tatlılığa sahiptir. Diyabetik hastalar için tüketimi uygundur. Kan şekerini yükseltmez ve diş çürümesine neden olmaz. Kan şekerinde dalgalanmaya neden olmaması ile şeker hastaları için uygun bir tatlandırıcıdır.
Düşük kalorilidir. Kalsiyum emilimini teşvik eder. Sindirimi ve emilimi zordur. Böylece insülin salgılanmasını uyarmayarak vücutta yağ birikimini azaltır. Dondurma, kek, çikolata ve benzeri gıda üretimlerinde toz şeker yerine kullanılabilir.
Bu kimyasal hammaddelerin kullanıldığı bir formülasyon ile alternatif tatlandırıcı üretilebilir. Örneğin aşağıdaki yöntem ile hazırlanan ürünün tat seviyesi şeker kamışına göre 2-10 kat daha fazladır.
Yüksek tatlandırıcı olarak Suklaroz, Steviosid, Magnosid kullanılabilir. Tat değiştirici görevli kimyasallar İnülin, Glutamik asit, Sitrik asit, Malik asit ve Karegenandır. Bu hammaddeler 4:1:2:1 oranında ve glutamik asit, sitrik asit, karegenan, inülin sırasıyla modifiye edilebilir. Bağlayıcı olarak Konjac unu, Gum arabic, İnülin ve Sodyum aljinat kullanımı uygundur. Bu kimyasallar 1:2:1 oranında ve konjac unu, gum arabic, sodyum aljinat sırasıyla modifiye kullanılabilir.
Bu formülasyon ile üretilen tatlandırıcı kan şekerini yükseltmez ve çürük oluşturmaz. Kan şekeri yüksek obez bireylerin tüketimi uygundur. Hazırlanışı aşağıdaki gibidir.
Bu formülasyon ile ilaç ve gıda amaçlı doğal bitki özlü sağlıklı şekerlemeler hazırlanabilir. Formülasyonda yardımcı maddeler %80-99,5 oranında, doğal bitki özleri %0,5-20 oranında kullanılır. Kullanılan yardımcı maddeler suklaroz, steviosid, izomalt, maltitol, oligoizomaltoz, mannitol, maltodektrin, mantol (nane yağı), sitrik asit, malik asit, aroma verici, Sodyum karboksimetil selüloz, doğal gıda boyası ve dolomoldur. Bitki özü olarak krizantan özü, alış dikeni özü, dut yaprağı özü, zencefil özü, badem özü ve perilla özütü seçilebilir.
Formülasyon aşağıdaki gibidir.
Sakkarin, Aspartam, Süklaroz, Acesulfam Potasyum, Stevia, Monosodyum glutamat, Sorbitol, Mannitol, Xylitol
Sodyum Sitratın Gıda Sektöründeki Yeri ve Kullanım Alanları Sodyum sitrat beyaz renksiz kristallere sahip…
Sodyum Hidroksitin Plastik Sektöründeki Kullanımı ve Endüstriyel Avantajları Sodyum hidroksit, plastik ve kauçuk üretiminin…
Magnezyum Klorürün Kozmetikte Kullanımı ve Cilt Üzerindeki Faydaları Magnezyum Klorürün sağlığa birçok faydası vardır.…
Labsa'nın Deterjan Endüstrisinde Kullanımı ve Üretim Süreci Labsa deterjan sektörünün ana hammaddelerinden biridir. Çamaşır tozu,…
Guar Gum Neden Kozmetik Sektörünün Vazgeçilmez Kahramanıdır? Guar gum, kozmetik sektöründe yaygın olarak kullanılan doğal…
Sorbitol Nedir, Nasıl Üretilir ve Nerelerde Kullanılır? Sorbitol C6H14O6 kimyasal formülüne sahip bir şeker alkolüdür. Yaygın…