Fosforik Asit Üretimi Ve Kullanımı
Fosforik Asit, H₃PO₄ kimyasal formülüne sahip renksiz, kokusuz ve sıvı halde bulunan zayıf bir asittir. Suda çözünürlüğü yüksek olan Fosforik Asit’in sulu çözeltisinin pH değeri 2-3 arasındadır. Endüstriyel olarak Fosforik Asit, Sülfürik Asit kullanılarak veya elektroliz yöntemiyle üretilir. Fakat Sülfürik Asit kullanılarak Fosforik Asit üretimi daha verimli ve düşük maliyetli olduğundan daha yaygın bir yöntemdir.
Ca₃(PO₄)₂ + 3H2SO4→2H3PO4+3CaSO4
Reaksiyon sonucunda elde edilen karışım, sıcaklık ve basınç yardımıyla sıvı hale getirilir. Elde edilen Fosforik Asit çözeltisi, çeşitli saflaştırma işleminden geçer ve Fosforik Asit çözeltisi konsantre olarak elde edilir.
P4O10+6H2O→4H3PO4
Elde edilen Fosforik Asit, saflaştırmayla konsantre hale getirilebilir veya su ile karıştırılarak kullanılabilir.
Fosforik Asit endüstride birçok farklı alanda kullanılır. Bu kullanım alanları:
Şeker üretimi yaygın olarak şeker pancarı veya şeker kamışından yapılır. Fosforik Asit, şeker üretiminin farklı aşamalarında kullanılabilir. Bu aşamalar:
Sodyum Sitratın Gıda Sektöründeki Yeri ve Kullanım Alanları Trisodyum Sitrat beyaz renksiz kristallere sahip organik…
Sodyum Hidroksitin Plastik Sektöründeki Kullanımı ve Endüstriyel Avantajları Sodyum hidroksit, plastik ve kauçuk üretiminin olmazsa…
Magnezyum Klorürün Kozmetikte Kullanımı ve Cilt Üzerindeki Faydaları Magnezyum Klorürün sağlığa birçok faydası vardır. Bununla…
Labsa'nın Deterjan Endüstrisinde Kullanımı ve Üretim Süreci Labsa deterjan sektörünün ana hammaddelerinden biridir. Çamaşır tozu,…
Guar Gum Neden Kozmetik Sektörünün Vazgeçilmez Kahramanıdır? Guar gum, kozmetik sektöründe yaygın olarak kullanılan doğal…
Sorbitol Nedir, Nasıl Üretilir ve Nerelerde Kullanılır? Sorbitol C6H14O6 kimyasal formülüne sahip bir şeker alkolüdür. Yaygın…