Teknik

Gözlerde Şişkinliği Azaltmak İçin Kafein Jel Kullanımı

Gözlerde meydana gelen şişkinlikler birçok sebepten kaynaklanabilir. Bu gibi göz şişkinliklerini azaltmak için insanlar tarafından birçok uygulama denenmiştir. Şişkin görünmesinin en önemli sebebi göz kapağında bulunan kan damarlarının derinin üstünden görünebilmesidir. Bu sayede karşı taraftan şişkin ve koyu bir görünüm sağlamaktadır. Bu istenmeyen bir durumdur.

Gözlerdeki şişkinliğin en önemli sebebi, göz kapaklarındaki deri en ince deridir. Ve damarlar dışarıdan farkedilebilir. Bu neden kafeinin vazokonstriksiyonu ile tedavi edilebilir.

Burada şişkinliğin daha da artmasına neden olan insanların fizyolojik ve duyusal tepkileridir. Bunlar yüksek miktarda alkol alımı, ağlama sıklığı, yüksek miktarda tuz alımı, insanların uykusuz kalması ve başka faktörlerdir.

Çay ve kahve gibi maddelerde bulunan kafein merkezi sınır sistemini uyarıcı özelliği ile bilinen bir kimyasaldır.

Kafeinin kozmetik alanında, insanlarda selülit oluşumunu önleyici ürünlerde kullanıldığı bilinen bir şeydir.

Kozmetik sektöründe, kafein içerikli formülasyonlar %3 oranında kafein içermektedir. Gözlerdeki kabarıklığı önlemek için en uygun ürün hidrofilik  bir jel uygulamasıdır. Bu hidrofilik jel insan göz kapaklarında mükemmel bir görünüm, soğutma kabiliyeti ve yağlı olmayan bir his yaratır.

Kafein Jel Formülü Nasıldır?

Emülsiyon çalışması yapılırken,

  • 0.5 g Carbomer
  • ağırlıkça %3 kafein
  • %2 etil alkol
  • %0.3 Fenoksietanol
  • %7.5, %15 ve %30 Mono Propilen Glikol (MPG) USP konsantrasyonları
  • Ağırlıkça %100 su ile tamamlanır.
  • Cildin ekolojik dengesinin sağlanabilmesi için Trietanolamin ile pH 5.5 e ayarlanır.
  • Daha sonra manyetik karıştırıcı ile karıştırılarak emülsiyon içerisindeki hava kabarcıkları çıkartılır.

Kafeinin su içerisindeki çözünürlüğü çok düşüktür. Bunun için daha etkili bir çözücü madde ve Soğuk hissi verebilecek bir kimyasal madde gereklidir. Bundan dolayı daha berrak çözelti elde edilmesi ve diğer etkilerinden dolayı Mono Propilen Glikol USP kullanılır.

Mono Propilen Glikol kullanılması kafein’in deri içerisinde nüfuz edebilmesini sağlamaktadır. Buradaki en yüksek geçirgenlik sırası ile %15, %30 ve %7.5 MPG içeren konsantrasyonlardır. Üretilen kremin deri altına yapmış olduğu nüfuz ile gözlerde meydana gelen şişkinliği sebep olan alana temas etmesi ile çalışmaktadır.

Aynı zamanda Mono Propilen Glikol, ibuprofen, hidrokortizon ve birçok ilacın cilt geçirgenliğini artırma kabiliyetine sahiptir.

%7.5 MPG içeren formülasyon daha düşük cilt geçirgenliğini sağlasa da sürdürülebilir etkiyi sağlamıştır. Bu nedenle bu konsantrasyon üzerinde durulması gerekmektedir. Mono Propilen Glikol konsantrasyonunun artması aktif maddenin cilt içerisine nüfuzu üzerinde negatif etkisi vardır.

Kafein Jel üretimi gerçekleştikten sonra kullanılmaya başlandığında, tavşanlar üzerinde 0.1 mlt kafein jel akut göz tahrişi tespit edilmesi için denenmiştir. Bu uygulamada tavşanların göz kapaklarında kızarmalar oluşmuş fakat 24 saat içerisinde bu etki ortadan kaybolmuştur.

Bunun yanında kafein jel gözlerdeki kornea ve iris üzerinde herhangi bir etki gözlenmemiştir. Bundan dolayı güvenli olduğu tespit edilmiştir. Her ne kadar güvenli olduğu belirtilse de kafein jel gözlere temas etmesinden kaçınılmalıdır.

Kafein Jeli Gözlerdeki Şişkinliği Azaltmada Nasıl Etkili Olabilir?

Kafein, cilt yüzeyine uygulandığında kan damarlarını genişleterek kan dolaşımını artırabilir. Bu, göz çevresindeki kan dolaşımını hızlandırarak ödem ve şişkinlik gibi sorunların azalmasına yardımcı olabilir. Kafein, ciltteki melanin üretimini azaltabilir ve bu da göz altı morluklarının görünümünü hafifletebilir. Ayrıca ciltteki gevşekliği azaltabilir ve dokuların sıkılaşmasına yardımcı olabilir. Bu özellik, göz çevresindeki derinin daha gergin ve daha genç görünmesine yardımcı olabilir.

OktayKose

Trend Yazılar

Maden Sektöründe Stearik Asit Kullanımı: Flatasyon Ve Yüzey Modifikasyon İşlemlerinde Etkin Çözümler

Maden Sektöründe Stearik Asit Kullanımı: Flotasyon Ve Yüzey Modifikasyon İşlemlerinde Etkin Çözümler Stearik asidin madencilikteki…

% gün önce

Sodyum Formaldehit Sülfoksilatın Tekstil Endüstrisinde Devrimci Kullanımları

Sodyum Formaldehit Sülfoksilatın Tekstil Endüstrisinde Devrimci Kullanımları Sodyum formaldehit sülfoksilat (SFS), genellikle tekstil endüstrisinde kullanılan…

% gün önce

Zeytin Karartma İşlemi İçin Demir Glukonat Bazlı Formülasyon

Zeytin Karartma İşlemi İçin Demir Glukonat Bazlı Formülasyon Zeytin karartma işlemi, zeytinlerin rengini değiştirerek istenmeyen…

% gün önce

Uzun Ve Elastik Slime Nasıl Yapılır: Adım Adım Rehber

Uzun Ve Elastik Slime Nasıl Yapılır: Adım Adım Rehber Slime, çocuklar arasında popüler bir oyuncağın…

% gün önce

Sodyum Metabisülfit: Petrol Sektöründe Devrim Yaratan Kullanımlar

Sodyum Metabisülfit: Petrol Sektöründe Devrim Yaratan Kullanımlar Sodyum metabisülfit, beyaz kristal veya kristal toz halinde…

% gün önce

Sodyum Hekzaflorosilikat İle Çimentonun Dayanıklılığını Artırma: Kalıcı Yapılar İçin Bilimsel Çözümler

Sodyum Hekzaflorosilikat İle Çimentonun Dayanıklılığını Artırma: Kalıcı Yapılar İçin Bilimsel Çözümler Sodyum hekzaflorosilikat, silika, sodyum…

% gün önce