Güneş enerjisi yatırımları yüksek maliyete sahiptir. Yaklaşım 25 yıl süre işletme kapasiteleri vardır. Güneş enerjisi santrallerinin öngörülen işletme süreleri boyunca çalışabilmesi için düzenli bakım yapılması gereklidir.
Santrallerin bakımında en yaygın kullanılan kimyasallar Akü Asidi, Sodyum Bikarbonat çözeltisi ve gres yağı kullanılır.
Akü asidinden kaynaklı dökülmeler sonrasında bikarbonat içeren çözeltilerle nötralize edilmesi gerekir.
Güneş enerjisi santrallerinde gres yağının kullanılma nedeni ise, jel hücreleri ve AGM akülerinin bakımında Akü akımı ve bağlantılarından kaynaklanan paslanmayı temizlemek veya oluşumunu engellemek için kullanılır.
Gres madeni yağlar içerisinde en düşük akmazlığa sahip olmakla birlikte, gerçekte kalsiyum, sodyum ya da lityum sabun jelinin mineral yağlarla emülsiyon edilmesi sonucunda elde edilir.
Gres, akışkan bir yağ ile vizkozite artırıcı bir maddenin yarı akışkan veya katı form arasında özellik gösterdiği bir yağ formudur. Akiskan kısımdan oluşan yapı petrol türevli bir mineral yağ veya sentetik yapıda bir akışkandır. Katı form ise metalik yapıda bir sabundur.
Gres yağının en önemli özellikleri, mekanik akşamların rahatça işleyip çalışabilmesi ve mekanik adamlarda meydana gelebilecek aşınmanın önlenmesi için endüstride kullanılmaktadır.
Diğer yağlara karşı büyük avantajlara sahiptir. Sahip olduğu yüksek yoğunluk neden ile diğer yağlar gibi uygulama alanından akıp gitmeyecektir. Aynı zamanda damlama özelliği de yoktur.
Gres yağının sabun ile karıştırılmasının nedeni, yüksek viskoziteye sahip olmasının istenmesidir. Aynı zamanda bir dezavantajı bulunmaktadır. Atik sularda flotasyonu zorlaştırmaktadır.
Gresten en optimum düzeyde faydalanabilmek için gresler modifiye edilmesi gerekir. Bu bileşim aşağıdaki gibidir.
Greslerin en önemli özellikleri arasında düşük gürültü oluşturmasıdır. Son zamanlarda düşük gürültü üreten gresler geliştirilmeye çalışılmıştır. Poliüre tipi bir gres yüksek gürültü üretebilir. Bu gürültü sorununu önlemek için Lityum kompleks gresler üretilir.
Bileşimin Formülü;
Güneş panellerinin düzenli olarak temizlenmesi gerekmektedir. Toz, kir, kuş dışkısı ve diğer kirleticiler güneş panellerinin verimini azaltabilir. Yüzeylerin temizlenmesi, ışığın panel yüzeyine daha iyi bir şekilde düşmesini sağlar ve verimliliği artırır.
Ayrıca elektrik bağlantılarının düzgün çalıştığından ve güvenli olduğundan emin olmak için periyodik olarak kontrol edilmelidir. Bağlantıların gevşemesi veya korozyona uğraması durumunda sorunlar ortaya çıkabilir.
Sodyum Sitratın Gıda Sektöründeki Yeri ve Kullanım Alanları Sodyum sitrat beyaz renksiz kristallere sahip…
Sodyum Hidroksitin Plastik Sektöründeki Kullanımı ve Endüstriyel Avantajları Sodyum hidroksit, plastik ve kauçuk üretiminin…
Magnezyum Klorürün Kozmetikte Kullanımı ve Cilt Üzerindeki Faydaları Magnezyum Klorürün sağlığa birçok faydası vardır.…
Labsa'nın Deterjan Endüstrisinde Kullanımı ve Üretim Süreci Labsa deterjan sektörünün ana hammaddelerinden biridir. Çamaşır tozu,…
Guar Gum Neden Kozmetik Sektörünün Vazgeçilmez Kahramanıdır? Guar gum, kozmetik sektöründe yaygın olarak kullanılan doğal…
Sorbitol Nedir, Nasıl Üretilir ve Nerelerde Kullanılır? Sorbitol C6H14O6 kimyasal formülüne sahip bir şeker alkolüdür. Yaygın…