İnceleme

Korozyon Önleyici

Korozyon Önleyici Özelliklere Sahip Buz Çözme Ve Buzlanma Önleyici Bileşim

Yollarda kar ve buz ile başa çıkmak adına yol yüzeyinde tuza benzer buz çözücü malzeme kullanılır. Kar yağarken asfalt, taş döşeme, beton gibi yüzeylerin buz çözen ve buzlanmayı önleyen tozla kaplanması kar birikimini önler ve buzlanmanın önüne geçer. Belirtilen yüzeylere ihtiyaç durumunda serpilmesine ek olarak polimerik asfalt üretiminin son aşamalarında anti-kar ve antifriz tozunun ürüne eklenmesiyle yüzeylerin donması engellenebilir. Antifriz ve kar önleyici tozun 6 metreküp’e %40 oranında eklenmesi ile donmaya karşı güvenli bir asfalt üretilir. 

Buz çözücü ve buzlanma önleyici bu madde bileşiminden dolayı çevre kirletici ve aşındırıcı özelliklere sahiptir. Problemler göz önüne alındığında metal korozyonu, aşınmayı ve toksisiteyi azaltan, çevresel sorunları ele alan iyileştirilmiş buz çözücü bir formülasyon geliştirilmiştir.  

Buz Çözücü ve Buzlanma Onleyici Bileşim Formülasyonu;

  • %45 oranında Amonyum sülfat
  • %20 oranında Üre
  • %15 oranında Magnezyum klorür
  • %20 oranında Kalsiyum klorür

Formülasyondaki Hammaddelerin Özellikleri;

  • Amonyum sülfat: Bitki örtüsünde kullanımının daha güvenilir olması ile buz eritmek için sıklıkla tercih edilir.
  • Üre: Bileşiminde klorür içermemesi ile daha az aşındırıcı ektiye sahiptir. Böylece demir içeren betonlarda ve çelik yapılarda kullanımı sıklıkla tercih edilir.
  • Magnezyum Klorür: Metal yüzeyleri daha az aşındırdığı için en iyi antifriz ve buz eritici bileşiktir. Sodyum klorürden daha az toksik ve çevre açısından daha güvenlidir.
  • Kalsiyum Klorür: Yol tabanlarındaki nemin donma noktasını -60°C’ye düşürür. Nemi düzeltme özelliğine sahip olmasından dolayı yıl boyunca yolların daha güvenli olmasını sağlar. Yolu her gün nemli tutarak tozlanmayı azaltır, daha az çukurlaşma ve tekerlek izi oluşumunu mümkün kılar. Kalıcı yollar inşa etmek için sıklıkla tercih edilir.

Geliştirilen formülasyon -30°C’ye kadar olan sıcaklıklarda kullanılabilir ve 48 saat boyunca yüzeyin donmasını engeller. Hazırlanan bileşimin her bir kilogramı 4 metrekarelik yüzey için yeterlidir. Kullanımı oldukça ekonomiktir.  

Uçuş öncesi uçakların yüzeyinde kar birikmeleri ve buzlanma olabilmektedir. Bu tür kar, buz ve don birikintilerinin uçuş öncesi kaldırılması gerekir. Etilen glikol ve su bazlı buz çözücü çözeltiler bu alanda sıklıkla kullanılmaktadır.

Bu çözeltilerin düşük viskoziteye sahip olmalarından dolayı yüzeyden kolayca akarlar ve kar birikmelerine karşı önemli koruma sağlarlar. Viskozitenin optimum değere getirilmesi adına formülasyonda kıvamlaştırıcı ajan tercih edilmelidir. Böylelikle buzlanma önleyici sıvının uçak yüzeyinden akma eğilimi azaltılır. Aynı zamanda uygulama sonrası kar, buz veya don olayının meydana gelmemesi için sıvının bir kısmı yüzeyde kalmalıdır.  

Uçaklarda Kullanımı Önerilen Antifriz Bileşim Formülasyonu;

  • %1,0 karboksilik asit (10-18 karbon atomuna sahip)
  • %1,0 Trietanolamin
  • %1,0 HLB 5-14 iyonik olmayan yüzey aktif maddeler karışımı (NP-10 Olabilir)
  • %0,35 madeni yağ

Not: 10-18 karbon atomuna sahip karboksilik asit çeşitleri aşağıdaki gibidir. 

  • Dodekanoik asit
  • Tridesilik asit
  • Miristik asit
  • Laurik asit

Korozyon Önleyici Kimyasallar Nelerdir?

Çinko, Potasyum dikromat, çinko fosfat, demir fosfat, mangan fosfat, krom trioksit

OktayKose

Trend Yazılar

Sodyum Sitratın Gıda Sektöründeki Yeri ve Kullanım Alanları

Sodyum Sitratın Gıda Sektöründeki Yeri ve Kullanım Alanları   Sodyum sitrat beyaz renksiz kristallere sahip…

% gün önce

Sodyum Hidroksitin Plastik Sektöründeki Kullanımı ve Endüstriyel Avantajları

Sodyum Hidroksitin Plastik Sektöründeki Kullanımı ve Endüstriyel Avantajları   Sodyum hidroksit, plastik ve kauçuk üretiminin…

% gün önce

Magnezyum Klorürün Kozmetikte Kullanımı ve Cilt Üzerindeki Faydaları

Magnezyum Klorürün Kozmetikte Kullanımı ve Cilt Üzerindeki Faydaları   Magnezyum Klorürün sağlığa birçok faydası vardır.…

% gün önce

Labsa’nın Deterjan Endüstrisinde Kullanımı ve Üretim Süreci

Labsa'nın Deterjan Endüstrisinde Kullanımı ve Üretim Süreci Labsa deterjan sektörünün ana hammaddelerinden biridir. Çamaşır tozu,…

% gün önce

Guar Gum Neden Kozmetik Sektörünün Vazgeçilmez Kahramanıdır?

Guar Gum Neden Kozmetik Sektörünün Vazgeçilmez Kahramanıdır? Guar gum, kozmetik sektöründe yaygın olarak kullanılan doğal…

% gün önce

Sorbitol Nedir, Nasıl Üretilir ve Nerelerde Kullanılır?

Sorbitol Nedir, Nasıl Üretilir ve Nerelerde Kullanılır? Sorbitol C6H14O6 kimyasal formülüne sahip bir şeker alkolüdür. Yaygın…

% gün önce