Soğutucu bileşimler birçok uygulama için kullanılmaktadır. Bunlar arasında, demir ve alüminyumun paslanmasını önlemek, yüksek sıcaklıklardaki ortamda kullanılan alüminyum ve alüminyum alaşımlarında korozyon önlemek için kullanılır. Bu uygulamada ana bileşik olarak Mono Etilen Glikol veya Mono Propilen Glikol kullanılır.
Bazı soğutucu bileşimler gıdaların soğukta korunması için dondurulabilir soğutucu özelliklere sahiptir.
Bazı bileşikleri içeren soğutucu bileşimler acı içermeyen, hoş bir tada sahip ve uzun süre soğutma etkisi yaratmaktadır. Bu uygulamalarda etkili olan maddeler, Monomentil süksinat, Monomentil süksinatın alkali metal tuzları ve toprak alkali metal tuzlarından en az birini içermesi sonucunda bu özellikleri göstermektedir. Bu bileşikler arasında en çok bilinen mentol’dür.
Mentol, sentetik olarak üretildiği gibi nane ve farklı nane yağlarından ekstraksiyon yöntemi ile de üretilebilmektedir. Oda sıcaklığında fiziksel olarak katı formdadır. Biraz üzerindeki sıcaklıkta erimektedir. Ve kristal formundadır.
Mentol ciltteki TRPM8 reseptörlerini uyarıcı etkilere sahiptir. Bu özelliği ile sinir uçlarındaki soğuk reseptörlere etki etmektedir.
Bu çalışmamızda soğutucu bir bileşimi açıklayacağız.
Burada bahsedilen soğutucuların birçok kullanım alanı vardır. Ve bu soğutucu bileşimler farklı paketleme ürünleri ile piyasada bulunmaktadır.
Sıvı soğutucu bileşim aşağıdaki gibidir.
Gliserin (Gliserol): Gliserin tıbbi ürünlerde, farmasötik müstahzarlarda en sık kullanılan genel kimyasallar arasındadır. Farmasötik ve tıbbi ürünlerin formülasyonunda pürüzsüzlüğü sağlamak, yağlama özelliği nemlendirici olarak kullanılır.
Başka kullanım alanları olarak, balgam söktürücü ilaçlar, diş macunu üretimi, traş kremi üretimi, gargaralar, saç bakım ürünlerinde ve bireysel kayganlaştırıcı ürünlerin imalatında kullanılır. Bunun yanında tütünlerde nemlendirici madde olarak kullanılır.
Soğutucu üretiminde min. %99 saflıkta Gliserin( Gliserol) kullanılır. Soğutucu üretiminde öncelikle sıcaklığın emilmesini sağlamak ve bu sıcaklığı korumak için gliserol kullanılır.
Mentol; Mentol ciltte bulunan TRPM8 reşeptörlerini kimyasal olarak tetikleme kabiliyetine sahiptir. Cilt üzerinde uygulandığında, yenildiğinde ve soluma yapıldığında soğuma hissini oluşturan bir kimyasal bileşiktir.
Kalsiyum Hidroksit (Ca(OH)2); Bu kimyasal bileşik renksiz kristal veya beyaz bir toz formunda bulunur. Kalsiyum Oksit’in (CaO) su ile karıştırıldığında elde edilmektedir. Bunun yanında başka bir üretim metodu da bulunmaktadır. Sulu Kalsiyum klorür çözeltisine Sodyum Hidroksit eklenmesi ile de Kalsiyum Hidroksit çökeltilebilir.
Bu formülasyon içerisinde Kalsiyum Hidroksit kullanılmasının nedeni; Bileşim içerisinde bakterilerin üremesini veya çoğalmasını engellemek için kullanılır.
Baryum Hidroksit (Ba(OH)2); Formülasyon içerisinde kullanılan bu bileşik Baryum Oksitin su içerisinde çözünmesi ile hazırlanabilmektedir. Gliserin’in özelliklerini korumak için kullanılır.
Sodyum Poliakrilat; Akrilik Sodyum tuzu olarak bilinir. Kısaca SAP (Süper emici polimer) olarak adlandırılır. Sodyum Poliakrilat’ın buradaki görevi sıvı haldeki bileşiği jel formuna dönüştürmek için kullanılır. Su içerisindeki kütlesinin 200-300 katını emme kabiliyetine sahiptir.
Parafin; Jel formundaki soğutucu bilesimi katı forma dönüştürmek için kullanılır. Yüksek sıcaklıklara maruz kalması durumunda faz değiştirme özelliğine sahiptir. Soğutmak için tasarlanan sıcaklığa bağlı olarak farklı türde parafinler kullanılabilir. Katı Soğutucu içerisinde ısı gliserol (gliserin) tarafından emilmektedir. Katı halden sıvı hale geçen parafin ısıyı emmektedir. Isı transferi durduğunda parafin katı hale gelir ve ısıyı gliserin (Gliserol) aktarır.
Hem MPG hem de MEG, düşük sıcaklıklarda donmayı önleyen antifriz özelliklerine sahiptir. Bu özellikleri, soğutma sistemlerinin düşük sıcaklıklarda donmasını ve hasar görmesini engeller. Her ikisi de yüksek ısı değişim kapasitesine sahiptir. Bu özellikleri, ısıyı iyi bir şekilde emebilir ve iletebilir, bu da soğutma sistemlerinde etkili bir şekilde ısı transferini sağlar.
Sodyum Sitratın Gıda Sektöründeki Yeri ve Kullanım Alanları Sodyum sitrat beyaz renksiz kristallere sahip…
Sodyum Hidroksitin Plastik Sektöründeki Kullanımı ve Endüstriyel Avantajları Sodyum hidroksit, plastik ve kauçuk üretiminin…
Magnezyum Klorürün Kozmetikte Kullanımı ve Cilt Üzerindeki Faydaları Magnezyum Klorürün sağlığa birçok faydası vardır.…
Labsa'nın Deterjan Endüstrisinde Kullanımı ve Üretim Süreci Labsa deterjan sektörünün ana hammaddelerinden biridir. Çamaşır tozu,…
Guar Gum Neden Kozmetik Sektörünün Vazgeçilmez Kahramanıdır? Guar gum, kozmetik sektöründe yaygın olarak kullanılan doğal…
Sorbitol Nedir, Nasıl Üretilir ve Nerelerde Kullanılır? Sorbitol C6H14O6 kimyasal formülüne sahip bir şeker alkolüdür. Yaygın…