Kategoriler Teknik

Tekstil Kumaşlarını Sertleştirme İşlemi

Tekstil fabrika ve atölyelerinde iğne veya her hangi bir dikiş makinesi ile yapılan dikiş işlemlerinde kumaşların düz durumda olmayan yüzeylerinden kaynaklı dikiş işlemi zor yapılmaktadır.

Dikiş makinesinin kullanılması sırasında modifiye edilmemiş kumaşların desen yapısı ve kullanılan kumaşların yumuşak yapısı gereği makine kumaşı taşımakta zorlanır.

Tekstil sektöründeki bu gibi problemleri çözebilmek için kumaşın sertleştirilerek takviye edilmesi gerekmektedir. Buradaki istenen durum, tüm desen üzerindeki gerilimin eşit bir şekilde sağlanmasıdır.

Kumaşların Sertleştirilmesi İçin Emprenye İşleminde Kullanılan Kimyasal Maddeler

Kumaşı, dikiş işlemi sırasında sabit tutabilmek için en azından dikiş yapılacak alanın bir polivinil alkol içeren sulu bir çözelti ile emprenye ediler. Daha sonda emprenye edilmiş kumaş kurutularak sertleştirilir. Daha sonra kumaşın yıkanması sağlanır.

Emrenye edilecek kumaş için hazırlanan çözeltide %86-%89 aralığında hidrolizasyon derecesine sahip aynı zamanda 30-50 cps viskoziteye sahip polivinil alkol olması gerekmektedir. Bunun yanında bu sulu çözelti alkol içermektedir.

Buradaki polivinil alkol çözeltisi %15 oranında yukarıdaki özelliklere sahip PVA içermektedir. Geri kalan kısım ise su’dur.

Elde edilen çözelti kullanılmadan önce %99.8 lik Etil Alkol içerisinde yarı yarıya seyreltilir. Buradaki seyreltme yönteminin bir kaç amacı vardır. 1. Si etanol kullanımı kumaş içerisinde bakteri üremesini engellemektedir. 2. Si ise kullanılan etil alkol polivinil alkol çözeltisini daha az viskoz duruma getirerek daha küçük noktadaki alanlara nüfuz etmesini sağlamaktadır.

Bu sayede ilk etapta elde edilen su bazlı ürün alkol ile seyreltilerek daha efektif kullanımlar için uygundur.

Örneğin halı imalatında Polovinil Alkol olarak PVA 05 88 formu kullanılır. Bunun nedeni PVA 05 88 in 5 mPas Viskoziteye ve 88 hodroliz derecesine sahip olmasıdır.

Pamuklu kumaşı sertleştirmek için formülasyon örneği; %5 oranında Polivinil alkol ve %95 oranında Su bir kapta karıştırılır. Kumaş çözeltiye daldırılır ve iyice emdirilir. Son olarak kumaş kurumaya bırakılır. Bu formülasyon pamuk yüzeyinde hafif derecede sertleştirme gerçekleştirir. 

OktayKose

Trend Yazılar

Maden Sektöründe Stearik Asit Kullanımı: Flatasyon Ve Yüzey Modifikasyon İşlemlerinde Etkin Çözümler

Maden Sektöründe Stearik Asit Kullanımı: Flatasyon Ve Yüzey Modifikasyon İşlemlerinde Etkin Çözümler Stearik asidin madencilikteki…

% gün önce

Sodyum Formaldehit Sülfoksilatın Tekstil Endüstrisinde Devrimci Kullanımları

Sodyum Formaldehit Sülfoksilatın Tekstil Endüstrisinde Devrimci Kullanımları   Sodyum formaldehit sülfoksilat (SFS), genellikle tekstil endüstrisinde…

% gün önce

Zeytin Karartma İşlemi İçin Demir Glukonat Bazlı Formülasyon

Zeytin Karartma İşlemi İçin Demir Glukonat Bazlı Formülasyon Zeytin karartma işlemi, zeytinlerin rengini değiştirerek istenmeyen…

% gün önce

Uzun Ve Elastik Slime Nasıl Yapılır: Adım Adım Rehber

Uzun Ve Elastik Slime Nasıl Yapılır: Adım Adım Rehber Slime, çocuklar arasında popüler bir oyuncağın…

% gün önce

Sodyum Metabisülfit: Petrol Sektöründe Devrim Yaratan Kullanımlar

Sodyum Metabisülfit: Petrol Sektöründe Devrim Yaratan Kullanımlar Sodyum metabisülfit, beyaz kristal veya kristal toz halinde…

% gün önce

Sodyum Hekzaflorosilikat İle Çimentonun Dayanıklılığını Artırma: Kalıcı Yapılar İçin Bilimsel Çözümler

Sodyum Hekzaflorosilikat İle Çimentonun Dayanıklılığını Artırma: Kalıcı Yapılar İçin Bilimsel Çözümler Sodyum hekzaflorosilikat, silika, sodyum…

% gün önce