İnsan ve hayvan vücudunda hasar meydana gelmesi durumunda vücut yeni dokular üretecektir. Bazı durumlarda onarılan vücut dokusu eski doku ile aynı performansı sergileyemez. Yada görsel olarak eski doku ile aynı görüntüye sahip olmayabilir.
Doku hasarı yalnızca vücudun dış yüzeyinde değil de vücudun iç organları ve mukoza da yer alabilir.
Meydana gelen yara dokuları vücudun diğer dokularına zarar verebilmektedir. Bunun sonucunda hiperkeratoz ve düzensiz doku proliferasyonu meydana gelmektedir.
Bu nedenle bu yaraların diğer dokulara zarar vermemesi ve hızlı bir şekilde tedavi edilmesi gerekmektedir. Bunun için yaraların bulunduğu alanda nemli ve tedaviye fayda sağlayan bir ortam oluşturulması gerekir. Bu sebeple yaraların tedavisinde hidrojel gibi ürünler geliştirilmiş ve uygulanmıştır.
Meydana gelen yaraların veya doku hasarının nemli ortamlarda daha hızlı iyileştiği tespit edilmiştir. Yaraların bulunduğu ortam kuru bir durumda ise onarılan dokuların tekrar ölmesine neden olmaktadır. Aynı zamanda aminoasitler ve elektrolitler dokuların onarımı için önemli bir görev üstlenmektedir.
Nemli formdaki yara iyileştirme ortamları yeni hücre büyümesi için daha iyi fizyolojik ortamlar sağlamaktadır.
Yara iyileşmesi için öncelikle yara içerisindeki sıvı formun uygun tedavi maddeleri ile optimize edilmesi gerekmektedir. Daha sonra bu yara ile temas edecek nemli bir ortam oluşturmak için yara sargısında topikal bir jel oluşturulur. Bunun bileşimin ismi hidrojel olarak adlandırılır. Bu hidrojel yara üzerinden zamanla yaraya sıvı salabilmektedir. Bundan dolayı yara için sıvı stok tamponu olarak görev yapabilir.
Yara iyileştirmede kullanılan jelleştirici maddeler daha önceden karboksimetil selüloz, sodyum aljinat ve nişasta kullanılmıştır. Ama yeni buluşlara göre en tercih edilen jelleştirici maddeler Carbomer 940 ve Carbomer 980 serilerinden seçilmiştir.
Bu sayede daha düşük Carbomer kullanılarak yüksek viskozite elde edilmektedir.
Hidrojel üretiminde kullanılan en önemli madde aktif madde ve jelleştirici maddedir. Aktif madde olarak Povidon İyot kullanılır. Bunun yanında bu alanda bilgi ve tecrübe sahibi kişiler PVP İyodin yerine ikame edebilecek alternatif aktif maddeler kullanabilir.
Kullanılan diğer maddeler aşağıdaki gibidir.
Su: %80-90
Propilen Glikol: %1-3 (isteğe bağlı, nemlendirici olarak)
Karbomer (Carbomer) : %0.1-0.5 (jelin kıvamını artırmak için)
Yaraların tedavisinde kullanılan hidrojeller, nemlendirici ve yara iyileştirici özelliklere sahip, su içeriği yüksek jel formülasyonlarıdır. Hidrojeller, yara yüzeyini nemlendirerek nemli bir ortam sağlar, yaranın temizlenmesine ve iyileşmesine yardımcı olur.
Sodyum Sitratın Gıda Sektöründeki Yeri ve Kullanım Alanları Sodyum sitrat beyaz renksiz kristallere sahip…
Sodyum Hidroksitin Plastik Sektöründeki Kullanımı ve Endüstriyel Avantajları Sodyum hidroksit, plastik ve kauçuk üretiminin…
Magnezyum Klorürün Kozmetikte Kullanımı ve Cilt Üzerindeki Faydaları Magnezyum Klorürün sağlığa birçok faydası vardır.…
Labsa'nın Deterjan Endüstrisinde Kullanımı ve Üretim Süreci Labsa deterjan sektörünün ana hammaddelerinden biridir. Çamaşır tozu,…
Guar Gum Neden Kozmetik Sektörünün Vazgeçilmez Kahramanıdır? Guar gum, kozmetik sektöründe yaygın olarak kullanılan doğal…
Sorbitol Nedir, Nasıl Üretilir ve Nerelerde Kullanılır? Sorbitol C6H14O6 kimyasal formülüne sahip bir şeker alkolüdür. Yaygın…