Formül

AHŞAP AĞARTICI SOLÜSYON

Ahşapların ağartılmasında genellikle Oksalik asit ve Hidrojen peroksit kullanılır. Böylece ahşabın kar beyazı renk alması sağlanır. Ayrıca kullanılan diğer kimyasallar;

İşleme başlamadan önce ahşap yüzeyi aseton ile yağdan arındırılır. Ayrıca yüzeyde reçineli ise ispirto kullanımı ile reçinenin giderilmesi gerekir.

Ahşabın türüne göre kullanılan kimyasal, çözelti derişimi ve uygulama süresi değişkenlik gösterir. Örneğin ıhlamur, huş ağacı, akçaağaç ve kavak gibi hafif ahşap türleri %1,5-6 oranında oksalik asit çözeltisi ile ağartılır. Ağartma işlemi aşağıdaki gibidir;

  • İlk olarak 3 gr Sodyum karbonat 100 gr sıcak suda çözünür.
  • Hazırlanan çözeltiye 15 gr oksalik asit eklenir.
  • Ağartıcı bileşim ahşap yüzeyine uygulanır.
  • Her 10-15 dakikada bir uygulama işlemi tekrar edilir.
  • İstenilen renge göre işlem 3-4 defa tekrarlanabilir.
  • Uygulamanın ardından yüzey ılık su ile durulanır ve kurutulur.

Ağartma işlemlerinde etki hemen fark edilmeyebilir. Birkaç günün ardından renk farkının görülmesi mümkündür.

Ağartıcı kimyasal olarak Hidrojen peroksit kullanımında çözeltinin %10-12 oranında olması uygundur. İşlem öncesi yüzeyin ılık su ile nemlendirilmesi, biraz kuruduktan sonra %10’luk bir amonyak çözeltisi ile birlikte uygulanmasını öneririz. Hidrojen peroksit ceviz, huş ve kayın ağaçlarında daha etkin sonuç gösterir.

Oksalik asit, hidrojen peroksitten daha toksit olmasından dolayı %5-10 oranlı çözeltisi kullanılır. Oksalik asit, %20’lik Sodyum hidrosülfit solüsyonu ile birlikte kullanılabilir. İşlemin maksimum 5 dakika yüzeyde bulunması ve sonradan yıkanmasını tavsiye ederiz.

Meşe ağacının Hidrojen peroksit ile ağartılması çok zordur ve kullanımında yüzeyde yeşilimsi bir renk görülür. Aşağıdaki formülasyon meşe ağacında hızlandırılmış ağartma sağlar.

  • %1,5 oranında Oksalik asit
  • %2,5 oranında Sodyum Peroksit
  • %2 oranında Sülfürik asit

Ağartma işlemi esnasında bir solunum cihazının kullanılması ve ortamın iyi havalandırılması önerilir. Kullanılan ağartıcı kimyasallar ciltte yanık oluşturabilecek güçlü kimyasallardır. Kullanımları esnasında güvenliğin sağlanması gerekir.

OktayKose

Trend Yazılar

Sodyum Sitratın Gıda Sektöründeki Yeri ve Kullanım Alanları

Sodyum Sitratın Gıda Sektöründeki Yeri ve Kullanım Alanları   Sodyum sitrat beyaz renksiz kristallere sahip…

% gün önce

Sodyum Hidroksitin Plastik Sektöründeki Kullanımı ve Endüstriyel Avantajları

Sodyum Hidroksitin Plastik Sektöründeki Kullanımı ve Endüstriyel Avantajları   Sodyum hidroksit, plastik ve kauçuk üretiminin…

% gün önce

Magnezyum Klorürün Kozmetikte Kullanımı ve Cilt Üzerindeki Faydaları

Magnezyum Klorürün Kozmetikte Kullanımı ve Cilt Üzerindeki Faydaları   Magnezyum Klorürün sağlığa birçok faydası vardır.…

% gün önce

Labsa’nın Deterjan Endüstrisinde Kullanımı ve Üretim Süreci

Labsa'nın Deterjan Endüstrisinde Kullanımı ve Üretim Süreci Labsa deterjan sektörünün ana hammaddelerinden biridir. Çamaşır tozu,…

% gün önce

Guar Gum Neden Kozmetik Sektörünün Vazgeçilmez Kahramanıdır?

Guar Gum Neden Kozmetik Sektörünün Vazgeçilmez Kahramanıdır? Guar gum, kozmetik sektöründe yaygın olarak kullanılan doğal…

% gün önce

Sorbitol Nedir, Nasıl Üretilir ve Nerelerde Kullanılır?

Sorbitol Nedir, Nasıl Üretilir ve Nerelerde Kullanılır? Sorbitol C6H14O6 kimyasal formülüne sahip bir şeker alkolüdür. Yaygın…

% gün önce