İnceleme

Aktif Karbon Yeni Uygulamaları

Aktif karbonun yeni uygulamaları arasında Biyogaz saflaştırma amacıyla kullanılmasıdır. Bu alanda organik maddenin parçalanması sırasında Biyoenerji kaynağı ile birlikte H2S gibi zehirli, toksik ve aşındırıcı kimyasal oluşmaktadır. Bunun oluşumunu engellemek için aktif karbon kullanılır.

Biyogaz üretiminde yüksek performanslı safsızlık giderebilmek için 2 aşamaya sahip aktif karbonlu giderme yöntemidir.

En iyi performansın yakalanabilmesi için aktif karbon yatağından H2S (Hidrojen Sülfür) elemental sülfüre indirgenir. Burada yürütülen işlem katalitik bir yöntemdir. H2S (Hidrojen Sülfür) uzaklaştırıldıktan sonra biyogaz kurutulur ve bir başka aktif karbon yatağına gönderilir.

Daha sonraki süreçte fiziksel adsorbsiyon işlemi uygulanarak siloksan ve VOC uzaklaştırılır.

Biyolojik yıkama işlemi yüksek miktardaki H2S gidermek için en etkili yöntemdir. Yüksek maliyet gerektiren bir sistemdir ve kurulumu zordur.

Emprenye edilmiş aktif karbon kimyasal olarak oldukça etkili olmaktadır. Ancak maliyet avantajı bulunmamaktadır. Bunun yanında egzotermik reaksiyon oluşması nedeniyle yatak içerisinde yangın meydana gelebilir. Bundan dolayı tehlikeli bir yöntem olarak değerlendirilir.

Siloksanlar Ve VOC Saflaştırması

Siloksanlar kozmetik sektöründe kişisel bakım ürünlerinin imalatında kullanılan sentetik bileşiklerdir. Siloksan bileşikleri içeren maddelerin atık olarak sisteme verilmesi sonucunda siloksan kirlenmesi oluşur ve biyogaz’ın son kullanımında önemli riskler barındırır.

Siloksan içerisindeki silikadan kaynaklanan kirlilik, biyogaz içerisinde var olması durumunda yanmalı motorlarda, kazanlarda, türbinlerde ve yakıt hücrelerinin içerisinde aşındırıcı etki ve tahribata neden olmaktadır. Bu sebeple çok kalitesiz bir işletme verimliliği oluşur.

Zarlarda meydan gelebilecek önemli düzeydeki hasarı engellemek için VOCS’nin biyogaz içerisinden çıkarılması gerekmektedir. VOC ve Siloksan’ın biyogaz içerisinden çıkarılması için Aktif karbon kullanımı iyi bir yöntemdir.

Aktif Karbon Neden Tercih Edilir?

Biyogaz, içerdiği bileşenler nedeniyle hoş olmayan kokular yayabilir. Aktif karbon, gaz içindeki organik bileşenleri ve koku moleküllerini adsorbe ederek biyogazın koku gideriminde etkilidir.

Özellikle biyogazın enerji üretimi veya endüstriyel kullanımı için, CO2’nin azaltılması veya giderilmesi gerekebilir. Aktif karbon, CO2’yi adsorbe ederek biyogazın CO2 içeriğini azaltabilir. 

OktayKose

Trend Yazılar

Sodyum Sitratın Gıda Sektöründeki Yeri ve Kullanım Alanları

Sodyum Sitratın Gıda Sektöründeki Yeri ve Kullanım Alanları   Sodyum sitrat beyaz renksiz kristallere sahip…

% gün önce

Sodyum Hidroksitin Plastik Sektöründeki Kullanımı ve Endüstriyel Avantajları

Sodyum Hidroksitin Plastik Sektöründeki Kullanımı ve Endüstriyel Avantajları   Sodyum hidroksit, plastik ve kauçuk üretiminin…

% gün önce

Magnezyum Klorürün Kozmetikte Kullanımı ve Cilt Üzerindeki Faydaları

Magnezyum Klorürün Kozmetikte Kullanımı ve Cilt Üzerindeki Faydaları   Magnezyum Klorürün sağlığa birçok faydası vardır.…

% gün önce

Labsa’nın Deterjan Endüstrisinde Kullanımı ve Üretim Süreci

Labsa'nın Deterjan Endüstrisinde Kullanımı ve Üretim Süreci Labsa deterjan sektörünün ana hammaddelerinden biridir. Çamaşır tozu,…

% gün önce

Guar Gum Neden Kozmetik Sektörünün Vazgeçilmez Kahramanıdır?

Guar Gum Neden Kozmetik Sektörünün Vazgeçilmez Kahramanıdır? Guar gum, kozmetik sektöründe yaygın olarak kullanılan doğal…

% gün önce

Sorbitol Nedir, Nasıl Üretilir ve Nerelerde Kullanılır?

Sorbitol Nedir, Nasıl Üretilir ve Nerelerde Kullanılır? Sorbitol C6H14O6 kimyasal formülüne sahip bir şeker alkolüdür. Yaygın…

% gün önce