Aktif Karbon Yeni Uygulamaları
Aktif karbonun yeni uygulamaları arasında Biyogaz saflaştırma amacıyla kullanılmasıdır. Bu alanda organik maddenin parçalanması sırasında Biyoenerji kaynağı ile birlikte H2S gibi zehirli, toksik ve aşındırıcı kimyasal oluşmaktadır. Bunun oluşumunu engellemek için aktif karbon kullanılır.
Biyogaz üretiminde yüksek performanslı safsızlık giderebilmek için 2 aşamaya sahip aktif karbonlu giderme yöntemidir.
En iyi performansın yakalanabilmesi için aktif karbon yatağından H2S (Hidrojen Sülfür) elemental sülfüre indirgenir. Burada yürütülen işlem katalitik bir yöntemdir. H2S (Hidrojen Sülfür) uzaklaştırıldıktan sonra biyogaz kurutulur ve bir başka aktif karbon yatağına gönderilir.
Daha sonraki süreçte fiziksel adsorbsiyon işlemi uygulanarak siloksan ve VOC uzaklaştırılır.
Biyolojik yıkama işlemi yüksek miktardaki H2S gidermek için en etkili yöntemdir. Yüksek maliyet gerektiren bir sistemdir ve kurulumu zordur.
Emprenye edilmiş aktif karbon kimyasal olarak oldukça etkili olmaktadır. Ancak maliyet avantajı bulunmamaktadır. Bunun yanında egzotermik reaksiyon oluşması nedeniyle yatak içerisinde yangın meydana gelebilir. Bundan dolayı tehlikeli bir yöntem olarak değerlendirilir.
Siloksanlar Ve VOC Saflaştırması
Siloksanlar kozmetik sektöründe kişisel bakım ürünlerinin imalatında kullanılan sentetik bileşiklerdir. Siloksan bileşikleri içeren maddelerin atık olarak sisteme verilmesi sonucunda siloksan kirlenmesi oluşur ve biyogaz’ın son kullanımında önemli riskler barındırır.
Siloksan içerisindeki silikadan kaynaklanan kirlilik, biyogaz içerisinde var olması durumunda yanmalı motorlarda, kazanlarda, türbinlerde ve yakıt hücrelerinin içerisinde aşındırıcı etki ve tahribata neden olmaktadır. Bu sebeple çok kalitesiz bir işletme verimliliği oluşur.
Zarlarda meydan gelebilecek önemli düzeydeki hasarı engellemek için VOCS’nin biyogaz içerisinden çıkarılması gerekmektedir. VOC ve Siloksan’ın biyogaz içerisinden çıkarılması için Aktif karbon kullanımı iyi bir yöntemdir.
Son Yorumlar