Tarım

Bitkilerde Molibden Kullanımı

Molibden bitkilerin büyümesi için eser elementlerden bir tanesidir. Bitkilerde molibden eksikliği görülmesi durumunda yapraklarda sararmalar meydana gelmektedir.

Molibden incelemeye alındığında korozyon oluşmasını engelleyen çelik gibi yapıya benzeyen inorganik sistemlerin işleyişi ile ilişkili bir kimyasal elementtir.

Bitkilerin yapısal özelliklerini sürdürebilmesi için ihtiyaç duydukları mikro besin yani eser miktardaki besin maddesi olarak bilinir. Ama eser miktarda olması önemlidir.

Molibden’in Bitkilerdeki Rolü Nedir?

Bitkilerde bulunan molibden elementinin bir kaç rolü vardır. Bunlardan bir tanesi topraktan nitrat alımı ve bazı bitkilerde de atmosferde bulunan azotun kullanılması (Azot Fiksasyonu) için bir enzim oluşturmaktadır.

Bitkiler azot elementine ihtiyaç duyar ve bitkinin gelişimi için çok önemlidir. Bitkide bulunan aminoasitler, proteinler ve klorofil gibi bileşiklerin azot kullanmasına yardımcı olarak bitkinin gelişimi ve beslenmesi için destekleyici ve reaksiyonların sağlı bir şekilde yürümesi için ihtiyaç duyulmaktadır.

Bitkilerde Molibden Eksikliği Olması Durumunda;

Bitkilerde ki molibden eksikliğini azot eksikliği durumunda meydana gelen ve bitki üzerindeki etkilerinden anlayabiliriz. Bunun nedeni molibden ile azot arasındaki güçlü bağ ilişkisinden kaynaklanmaktadır.

Bitkilerde Molibden eksikliği olması durumunda bitkinin yapraklarında sararma, solma, deforme olma gibi sorunların sonucunda çiçek oluşumu ve meyve oluşumu üzerinde negatif etkiler oluşturarak kendisini gösterir.

Bu tarz problemlerin görüldüğü bitkiler aşağıdaki gibidir.

  • Baklagil
  • Tahıl
  • Marul
  • Domates
  • Lahana
  • Karnabahar
  • Şu mercimeği
  • Üzüm
  • Narenciye
  • Peyzaj Bitkileri

Molibden Eksikliği Hangi Topraklarda Görülür?

Bitkilerin ihtiyaç duyduğu molibden gereksinimi 0.1 ile 1.0 ppm arasındadır. Birçok toprak bu miktardaki molibden ihtiyacını karşılayabilir fakat asidik topraklarda yeterli düzeyde olsa dahi bitkiler için yeterli molibden yoktur.

Bu gibi asidik topraklarda var olan molibden’i bitkinin alabilmesi için uygun hale getirmek gerekmektedir. Bunu da toprağın asitlik seviyesi düşürülerek gerçekleştirebilir. Bunun için toprağa kireç eklenmektedir. Bu sayda topraktaki molibdenin bitki tarafından alımı için uygun ortam oluşmaktadır.

Ayrıcı turba topraklar ve düşük besin seviyesine sahip topraklarda da molibden eksikliği görülmektedir.

Molibden Eksikliği Nasıl Tedavi Edilir?

Dünya çapında bitkilerdeki molibden eksikliğinin giderilmesi için çok çeşitli gübreler üretilmektedir. Bu tarz gübrelerin üretimleri çok çeşitli laboratuvar ve optimize edilmiş çalışmalara dayanmaktadır. Gübre üreticileri molibden eksikliğini gidermek için çok çeşitli yaprak spreyleri üretmektedir.

Molibden Eksikliğini Gidermek İçin Kullanılan Kimyasal Hammaddeler

Molibden elemente tek başına doğada bulunmamaktadır. Bazı kimyasal maddeler içerisinde bağlı olarak bulunmaktadır. Bu kimyasal maddeler aşağıdaki gibidir.

Bazı Molibden Kaynakları;

Bu kimyasal maddeler bazı çözücüler içerisinde çözülerek tarım sektöründe molibden eksikliğini gidermek için kullanılmaktadır.

Molibden Eksikliği Nasıl Giderilir?

Bitkilerdeki molibden eksikliği sıvı bor molibden gübresi ile giderilebilir. Bu sayede bitkiler üzerinde çok önemli etkilere sahip olan bor ve molibden eksikliği aynı anda giderilmektedir. Bor bitkilerin kök büyümesine yardımcı olmaktadır.

Bileşimin formülü aşağıdaki gibidir;

Molibden Eksikliğinin Belirtileri Nelerdir?

Yapraklarda sararma ve nekroz

Büyüme ve gelişmede gecikme

Düşük verim

Azot fiksasyonunun azalması

Nitrat birikmesi

OktayKose

Trend Yazılar

Sodyum Sitratın Gıda Sektöründeki Yeri ve Kullanım Alanları

Sodyum Sitratın Gıda Sektöründeki Yeri ve Kullanım Alanları   Sodyum sitrat beyaz renksiz kristallere sahip…

% gün önce

Sodyum Hidroksitin Plastik Sektöründeki Kullanımı ve Endüstriyel Avantajları

Sodyum Hidroksitin Plastik Sektöründeki Kullanımı ve Endüstriyel Avantajları   Sodyum hidroksit, plastik ve kauçuk üretiminin…

% gün önce

Magnezyum Klorürün Kozmetikte Kullanımı ve Cilt Üzerindeki Faydaları

Magnezyum Klorürün Kozmetikte Kullanımı ve Cilt Üzerindeki Faydaları   Magnezyum Klorürün sağlığa birçok faydası vardır.…

% gün önce

Labsa’nın Deterjan Endüstrisinde Kullanımı ve Üretim Süreci

Labsa'nın Deterjan Endüstrisinde Kullanımı ve Üretim Süreci Labsa deterjan sektörünün ana hammaddelerinden biridir. Çamaşır tozu,…

% gün önce

Guar Gum Neden Kozmetik Sektörünün Vazgeçilmez Kahramanıdır?

Guar Gum Neden Kozmetik Sektörünün Vazgeçilmez Kahramanıdır? Guar gum, kozmetik sektöründe yaygın olarak kullanılan doğal…

% gün önce

Sorbitol Nedir, Nasıl Üretilir ve Nerelerde Kullanılır?

Sorbitol Nedir, Nasıl Üretilir ve Nerelerde Kullanılır? Sorbitol C6H14O6 kimyasal formülüne sahip bir şeker alkolüdür. Yaygın…

% gün önce