İnceleme

Bitkilerin Stresten Korunmasına Yönelik Biyostimülatör

Biyostimülatör nedir?

Biyostimülatör, bitkilerde büyüme, gelişme, çiçeklenme ve meyve oluşumu gibi fizyolojik süreçleri teşvik etmek için kullanılan tarımsal bir üründür. Biyostimülatörler, bitkilerin doğal büyüme düzenleyicilerini taklit eden veya bitkisel büyümeyi uyaran bileşenler içerir. 

Tarımsal bitkiler stres koşulları altında yeterli verimi sergilememektedir. Bundan dolayı, bitkilerin abiyotik ve biyotik stres koşularına karşı dirençli olmaları için stimülatörler kullanılır.

Tarım bitkilerinin verimini etkileyen faktörler aşağıdaki gibidir.

  • Gözeneklilik
  • Mineral İçeriği
  • Su içeriği
  • Havalandırma
  • Asitlik

Gibi toprağın kimyasal ve fiziksel özellikleri ile ilgili birçok abiyotik faktörün yanında bitkinin yüzeyde bulunan kisimlari da bazı abiyotik faktörlerden etkilenmektedir. Bitkinin yüzeyindeki bu faktörler aşağıdaki gibidir.

  • Sıcaklık
  • Nem
  • Havanın Bileşimi
  • Işık Yoğunluğu

Burada bahsedilen faktörlerden bir veya bir kaçının olumsuz oluşması durumunda mesela toprak çekilmesi, çok yüksek veya çok düşük sıcaklık olması durumuna tarımsal bitkilerde strese neden olmaktadır. Meydana gelen bu stres sonucunda büyüme gecikmesi kısmen veya tamamen durmaktadır. Bazı gelişim bozukları semptomları oluşmaktadır.

Dünyanın fizyolojik ve biyolojik şartlarından kaynaklı biyotik faktörler, özellikle patojen mikroplar ve bitkiye zarar verenler, bitkinin doğal büyümesini ve gelişimini etkileyerek bitkideki hasat miktarı ve mahsullerin kalitesinin düşmesine neden olmaktadır.

Bitkiler Abiyotik ve Biyotik Strese Karşı Kendini Nasıl Korurlar?

Tarım bitkileri stres faktörlerine karşı doğal olarak bünyesinde bazı koruma mekanizmaları gerçekleştirmektedir. Bu koruma mekanizmaları bitkilerde savunma görevi üstlenen bileşiklerin üretimi ile gerçekleştirilir.

Bitkilerdeki abiyotik ve biyotik strese karşı koruyucu mekanizma gerçekleştirmek için salisilik asit üretirler. Salisilik asit bitkilerde hücre zarının geçirgenliği ve mitokondriyal solunumu artırarak minerallerin doğru bir şekilde bitki bünyesine alınmasını sağlamaktadır.

Bunun yanında salisilik asit, bitkilerdeki bir dizi sürecin indüklenmesini sağlayarak abiyotik ve biyotik strelere karşı toleransını artıran sinyalleme özelliği gösteren bir kimyasal etkiye sahiptir.

Bu sayede bitkide sistemik kazanılmış direnç aktive edilerek patojenlere ve böceklere karşı savunma yapılmaktadır.

Salisilik Asit’in Stimülatör Bileşim İçerisinde Kullanılmasının Zorlukları Nelerdir?

Bitkiler üzerinde salisilik asitin kullanımı üzerinde sınırlandırıcı en büyük etki bu kimyasal maddenin çözünürlük faktörüdür. Salisilik Asit su içerisinde çok düşük çözünürlüğe sahiptir. Bu sebepten dolayı tarım sektöründe püskürtme çözeltisinin hazırlanması ve hidrolik püskürtme mekanizması ile tarım tesislerinde kullanımını önemli ölçüde etkilemektedir.

Bir diğer faktör ise salisilik asit bitki yüzeyine tutunduktan sonra hızlı bir şekilde kristalleşmektedir. Bundan kaynaklı olarak bitki hücrelerine nüfuz etmekte zorlanır. Bu sebeple bitkinin gelişimi sınırlanmaktadır.

Bitkilerde Kullanılan Stimülatörün Bileşimi Nasıldır?

Stimülatör bileşimi içerisinde biyolojik olarak parçalanabilir bir noniyonik yüzey aktif madde grubundan seçilen alkilpoliglikozitlerden olan yüzey aktif madde, püskürtme sırasında stimülatör bileşiminin bitki yüzeyinde kolay bir şekilde tutulmasını sağlamaktadır. Bu sayede bitki hücrelerine geçiş kolaylaşır.

Bu şekilde üretilen bileşimin bitki yüzeyine püskürtülmesi ile bitkilerin yüzeyini çok iyi kaplayarak salisilik asit ve diğer etken maddelerin bitki hücrelerine daha iyi nüfuz etmesine yardımcı olacaktır.

Bu biyostimülatörün bileşimi aşağıdaki gibidir.

Formül;

  • 250 gr ağırlığında % 50 sulu çözeltisi olan Alkilpoliglikozit
  • 250 gr yüksek saflıkta Trietanolamin
  • 200 gr Salisilik Asit veya Asetil Salisilik Asit
  • 300 gr Su

Elde edilen bu biyostimülatör 2Lt/Hektar olarak tarımsal bitki alanına uygulanarak önemli ölçüde bitki gelişimini pozitif yönde etkilemiştir.

OktayKose

Trend Yazılar

Sodyum Sitratın Gıda Sektöründeki Yeri ve Kullanım Alanları

Sodyum Sitratın Gıda Sektöründeki Yeri ve Kullanım Alanları   Sodyum sitrat beyaz renksiz kristallere sahip…

% gün önce

Sodyum Hidroksitin Plastik Sektöründeki Kullanımı ve Endüstriyel Avantajları

Sodyum Hidroksitin Plastik Sektöründeki Kullanımı ve Endüstriyel Avantajları   Sodyum hidroksit, plastik ve kauçuk üretiminin…

% gün önce

Magnezyum Klorürün Kozmetikte Kullanımı ve Cilt Üzerindeki Faydaları

Magnezyum Klorürün Kozmetikte Kullanımı ve Cilt Üzerindeki Faydaları   Magnezyum Klorürün sağlığa birçok faydası vardır.…

% gün önce

Labsa’nın Deterjan Endüstrisinde Kullanımı ve Üretim Süreci

Labsa'nın Deterjan Endüstrisinde Kullanımı ve Üretim Süreci Labsa deterjan sektörünün ana hammaddelerinden biridir. Çamaşır tozu,…

% gün önce

Guar Gum Neden Kozmetik Sektörünün Vazgeçilmez Kahramanıdır?

Guar Gum Neden Kozmetik Sektörünün Vazgeçilmez Kahramanıdır? Guar gum, kozmetik sektöründe yaygın olarak kullanılan doğal…

% gün önce

Sorbitol Nedir, Nasıl Üretilir ve Nerelerde Kullanılır?

Sorbitol Nedir, Nasıl Üretilir ve Nerelerde Kullanılır? Sorbitol C6H14O6 kimyasal formülüne sahip bir şeker alkolüdür. Yaygın…

% gün önce