İnsan cildinin pürüzsüz ve nemli tutulması içi birçok etkili ajan kullanılmıştır. Kullanılan bir maddeler, cildi nemlendirmek için sergiledikleri performans ile birlikte fiyat olarak da avantajlı olması gerekmektedir. Bu maddelerin en büyük özelliği, cildin yüksek miktarda susuz kalması ve sürekli olarak deterjan maddelerine maruz kalması sonucunda uygulama yapılarak cildin nem kaybını azaltabilme özelliğine sahip olmasıdır.
Kuru bir cilt İnsanlar açısından hoş karşılamayan bir durumdur. Biyokimyasal olarak cildin su kaybı yaşaması kuru bir yüzey oluşturmaktadır. Cildin buhar basıncının, epidermisi çevreleyen havanınkinden yüksek olduğu durumlarda cilt üzerinden su buharlaşmaktadır.
Ciltteki buhar basıncının yüksek olması nedeniyle meydana gelen su kaybını önlemek için, stratum korneum daki nemli bir durumu sağlamak için su kaybının önlenmesi gerekir. Stratum korneum’daki lipitlerin ve suda çözünür bileşenlerin suda çözünmesi engellenmesi gerekir.
Cilt kuruluğunu gidermek için nemlendirici kremler kullanılır. Nemlendirici kremler, korneöz tabasındaki epidermal lipidler ve lipidlerin ve cilt katmanında bulunan suyun difüzyon oranını değiştirerek ortamın nemli kalmasını sağlamaktadır.
Cildi nemlendirmek için birçok bilesim kullanılmıştır. Bunlar arasında, gliserol, gliserol eterler veya poli alkol türevleri kullanılmıştır.
Kozmetik ürünlerinde mono alkil eterler gibi gliserol eterler birçok uygulamada yer almaktadır. Gliserin ise hem maliyet avantajı hem de mükemmel nem tutma özelliğinden dolayı en çok tercih edilen nem tutucudur.
Daha önceden kullanılan ürünlerin bileşimlerinde Gliserin (Gliserol) veya digliserol tek başına kullanılmıştır. Lakin gliserol ve digliserol gibi nem tutucu bileşikler modifiye edilerek kullanıldığında daha uzun süre nemlendirme etkisi sağlamaktadır.
Vücut losyonu üretiminde paraben yerine koruyucu olarak Edta kullanılır.
Nemlendirme kabiliyeti olan maddelerin kullanıldığı alanlar aşağıdaki gibidir.
Kullanılır.
Gliserin: Cildin nem seviyelerini artırır ve nemin ciltte tutulmasına yardımcı olur.
Hyaluronik Asit: Ciltteki nem seviyelerini artırır, cildi dolgunlaştırır ve nemlendirir.
Üre: Cildin nem dengesini korur, kuru cildin nemini artırır ve cildi yumuşatır.
Vazelin: Cildin nemini korur ve cildin su kaybını önler.
Lanolin: Doğal bir nemlendirici olarak kullanılır ve cildi yumuşatır.
Dimetikon: Cildin nemini kilitleyerek su kaybını önler ve cildi pürüzsüzleştirir.
Shea Yağı: Besleyici özelliklere sahiptir, cildi nemlendirir ve yumuşatır.
Aloe Vera Jeli: Cildi nemlendirir, yatıştırır ve tahrişleri azaltır.
Jojoba Yağı: Hafif ve hızlı emilen bir yağdır, cildi nemlendirir ve yumuşatır.
Kolajen: ildin elastikiyetini artırarak kırışıklıkları azaltır ve cildi nemlendirir.
Sodyum Sitratın Gıda Sektöründeki Yeri ve Kullanım Alanları Sodyum sitrat beyaz renksiz kristallere sahip…
Sodyum Hidroksitin Plastik Sektöründeki Kullanımı ve Endüstriyel Avantajları Sodyum hidroksit, plastik ve kauçuk üretiminin…
Magnezyum Klorürün Kozmetikte Kullanımı ve Cilt Üzerindeki Faydaları Magnezyum Klorürün sağlığa birçok faydası vardır.…
Labsa'nın Deterjan Endüstrisinde Kullanımı ve Üretim Süreci Labsa deterjan sektörünün ana hammaddelerinden biridir. Çamaşır tozu,…
Guar Gum Neden Kozmetik Sektörünün Vazgeçilmez Kahramanıdır? Guar gum, kozmetik sektöründe yaygın olarak kullanılan doğal…
Sorbitol Nedir, Nasıl Üretilir ve Nerelerde Kullanılır? Sorbitol C6H14O6 kimyasal formülüne sahip bir şeker alkolüdür. Yaygın…