Cilt bakımı için bazı dermokozmetik ürünler kullanılır. Bu gibi ürünler içerisinde ciltte var olan ve istenmeyen ölü deri hücreleri ve yağların eksfoliye edilmesi gerekir. Bunun için kozmetik sektöründe çok farklı ürünler bulunmaktadır. Bu ürünler arasında en önemli olanları bazı gruplardan seçilir bu gruplar AHA ve BHA gruplarıdır.
AHA: Kısaca AHA olarak tanımlanır. Açılımı ise Alfa-Hidroksi Asitlerdir. Doğal ve sentetik olarak üretilebilen bileşiklerdir. Yapılarında Karboksilik asit (COOH) ve Hidroksil (OH) grubu içermektedir. Alfa Hidroksi Asitler bir çok meyvede doğal olarak bulunur.
Alfa-Hidroksi Asitler birçok kozmetik ürününde kullanılmaktadır. Bu bileşikler ciltte bulunan ölü deri hücrelerini ve yağları çözme kabiliyetine sahiptir. Bunun yanında akne, derideki pigment farklılıklarını ve ciltteki yaşlanmayı inhibe edici özelliklere sahiptir.
Bu grupta yer alan Alfa-Hidroksi Asitler aşağıdaki gibidir.
Glikolik Asit (Glycolic Acid): Şeker pancarı ve Şeker kamışında bulunur.
Tartarik Asit: Üzümde bulunan bir AHA bileşiğidir.
Malik Asit: Elmada bulunan bir Asit türüdür.
Sitrik Asit: Hemen hemen tüm bitkilerde ve hayvanların vücut sıvısında bulunur.
Laktik Asit: Bitkilerin birçoğunda bulunan ve süt asidi olarak bilinen bir asit türüdür.
BHA: Beta-Hidroksi Asitler iki karbon atomu ile ayrılırlar. Bir fonksiyonel karboksilik asit ve bir de hidroksil grubu içermektedir. Ve organik bir bileşiktir.
Tıpkı AHA türevleri gibi BHA bileşikleri de kozmetik sektöründe çok yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. BHA’lar akne, sivilce ve geniş gözenek olan ciltteki bazı problemlerin giderilmesi için önemli bileşenlerdir.
Bu grupta yer alan Beta-Hidrosi Asitler aşağıdaki gibidir.
Salisilik Asit: Bu bileşik söğüt ağacının kabuğunda bulunmaktadır. Sentetik olarak da üretilebilir.
Oleik Asit: Avokado, Zeytin yağı ve Bademde bulunmaktadır.
Linoleik Asit: Bir çok bitkisel yağda bulunan ve Omega-6 yağ asidinin bir türevidir.
Alfa-Hidroksi Asit ve Beta-Hidroksi asit türevleri kombine halde kullanılabilir. Bunları içeren bir çok bileşen vardır. Bunlar arasında Tonik, Peeling, Krem, Yenileyici Jel, Leke karşıtı esans gibi ürünler vardır.
Bu iki Asit türevinin birlikte çalışması ile her ikisi de ciltte bazı etkilere neden olmaktadır. AHA’lar yaşlanma evresinde bulunan, canlılığını kaybetmiş, Güneş hasarı görmüş ciltlerde ki dermotolojik sorunları ortadan kaldırmak veya azaltma kabiliyeti vardır. Özellikle Alfa-Hidroksi Asitler içerisinde yer alan Glikolik Asit ölü deri hücrelerini ciltten sökülmesine olanak sağlar. Bunun yanında Ant-Aging özelliği de bulunmaktadır. Bu sayede ciltte bulunan ince çizgilerin bulunduğu alanın gerginleşmesini sağlamaktadır.
BHA’lar ise ciltte bulunan akne, sivilce, ve geniş yapılı gözenekler gibi cilt sorunlarının giderilmesinde etkilidir. BHA’lar arasında dermotolojik ürünler için en önemli bileşen salisilik asit’tir.
Bu uygulamada elde edeceğimiz tonik türevi urun içerinde birçok ham madde bulunmaktadır. Geniş bir eksipiyan ürünü ile besleyici ham maddeler kullanılmıştır. Bu maddeleri aşağıda şekilde sıralayabiliriz.
Antioksidanlar, ciltteki serbest radikalleri etkisiz hale getirerek cilt sağlığını korumaya yardımcı olur. Bunlar, cildin yaşlanma belirtilerini azaltabilir ve cildin genel sağlığını destekleyebilir. Örnek olarak, vitamin C veya E Vitamini gibi antioksidanlar verilebilir.
Sodyum Sitratın Gıda Sektöründeki Yeri ve Kullanım Alanları Sodyum sitrat beyaz renksiz kristallere sahip…
Sodyum Hidroksitin Plastik Sektöründeki Kullanımı ve Endüstriyel Avantajları Sodyum hidroksit, plastik ve kauçuk üretiminin…
Magnezyum Klorürün Kozmetikte Kullanımı ve Cilt Üzerindeki Faydaları Magnezyum Klorürün sağlığa birçok faydası vardır.…
Labsa'nın Deterjan Endüstrisinde Kullanımı ve Üretim Süreci Labsa deterjan sektörünün ana hammaddelerinden biridir. Çamaşır tozu,…
Guar Gum Neden Kozmetik Sektörünün Vazgeçilmez Kahramanıdır? Guar gum, kozmetik sektöründe yaygın olarak kullanılan doğal…
Sorbitol Nedir, Nasıl Üretilir ve Nerelerde Kullanılır? Sorbitol C6H14O6 kimyasal formülüne sahip bir şeker alkolüdür. Yaygın…