Yaşam

Kafein’in İnsan Sağlığı Üzerindeki Etkileri Nasıldır?

Kahve ve kafein kullanımının insan sağlığı ve etkileri üzerinde birçok araştırma yapılmıştır. Bu araştırmalarda, kafein ve kahve üzerinde detaylı bazı bilgiler ve bulgular üzerinden doğrudan insan sağlığı üzerindeki etkileri tespit edilmeye çalışılmıştır.

Her ne kadar kahve kendi başına bir madde olsa da içerisinde kafein barındırmaktadır. Kahve alımının insanlarda meydana gelebilecek kolon kanserine yakalanma olasılığının zayıf etkisi olmakla birlikte bu kansere karşı koruyucu yani önleyici etkisi bulunmaktadır.

Bunun yanında kafein içermeyen kahvenin düzenli olarak alınması kolon yada rektum kökenli kansere karşı önleyici etkisi tespit edilmiştir. Buradan yola çıkıldığında kullanılan kahvenin kafeinsiz olması ve kolorektal kansere karşı önleyici olması bu durumun kafeinden bağımsız olduğunu düşündürmektedir.

Değerlendirme yapacak olursak, her iki durum da düzenli kahve alımının çeşitli sağlık sonuçları üzerinde olumlu etkilerinin olabileceğini göstermektedir.

Sporcuların mevzuat gereği spor müsabakasından 48-72 saat önce kafein ve kafein içeren besinlerin alınmasını sınırlandırması gereklidir.

Kafeinin Ergojenik Etkileri

Kafein üzerinde yapılan birçok araştırmada, kafein egonijesitesini tespit etmek için yapılan çalışmaların özellikle tek bir noktaya odaklandığı tespit edilmektedir.

Akut kafein tüketiminin (1mg ile 6mg/kg Vücut kütlesi) fiziki ve spor performansı üzerinde birçok olumlu etkisi olduğu tespit edilmiştir. Bu etkiler bazı kadın atletlerde yapılan araştırmalar sonucunda reaksiyon süresi ve psikolojik etkilerindeki izlemlere göre pozitif sonuçlar meydana koymuştur.

Bazı araştırmacılar akut kafein alımının kadın ve erkek sporcularda benzer ergojenik etkileri olduğu tespit edilmiştir. Yalnız güç faktörü üzerinde yapılan çalışmalarda, kadın ve erkek sporcularda kafein alımının kadınlar üzerinde daha zayıf etki gösterdiği bulgusuna ulaşılmıştır. Bu etki çok büyük bir etkiye sahip olmasa da doğruluğu tespit edilmiştir.

Yapılan bu araştırmalar neticesinde kafeinin sporcu beslenmelerinde kullanımı yasaklı ürünler listesinden çıkarılmıştır.

Kafeinin Vücutta Etki Mekanizması Nedir?

Kafein maddesinin ergojenisitesi merkezi sinir sistemini uyararak farmakoloji bir etki ortaya koymaktadır. Bu sayede diğer periferal dokularda sinerjistik etki oluşturarak diğer psikolojik etkilerini meydana getirmesi sonucunda meydana gelmektedir.

Kafein kullanımın kötü etkilerinden bir tanesi, 6mg/kg kafein alımının uyku düzenini olumsuz etkilemektedir. Aynı zamanda belirli bir mesafe koşucularında, bu mesafeyi daha kısa sürede bitirmeleri için avantaj veya değişiklik sağlamamıştır. Buna karışlık düşük kafein tüketimi ve orta düzeyde tüketim sağlayan kişilerde ergojenik etki sağlamıştır (3mg ile 9mg/kg).

Kafeine alışmış sporcularda 11 mg/kg kafein alımının maksimum güç değerleri üzerinde olumlu etkileri olduğu düşünülebilir. Tabi durum bazı dezavantajları da meydana getirmektedir. Mesela kas dayanıklılığını düşürmektedir.

Günlük kafein alımı alışkanlığı olan kişilerde daha fazla kafein almaları yerine dehabinitasyon uygulamaları önerilmektedir.

Birçok araştırma, kafein’in olumlu etkilerinin olduğu daha fazla olduğu üzerinde teşhisler koymaktadır.

Kafein’in İnsan Sağlığına Faydaları Nelerdir?

Uyarıcı etkisi ile konsatrasyonu arttırır.

Fiziksel performansı artırır.

Bazı hastalıkları önler.

Ruh halini iyileştirir.

OktayKose

Trend Yazılar

Endüstride N-Metil-2-Pirolidon: Çözücü Formülasyonu Ve Kullanım Alanları

Endüstride N-Metil-2-Pirolidon: Çözücü Formülasyonu Ve Kullanım Alanları N-Metil-2-pirolidon, geniş bir endüstriyel uygulama yelpazesi için kullanılan…

% gün önce

Demir İşleme Kimyasallarının Endüstriyel Kullanımları: Üretim Ve Temizleme Süreçleri

Demir İşleme Kimyasallarının Endüstriyel Kullanımları: Üretim Ve Temizleme Süreçleri Demir işleme, genellikle demir cevherinden demir…

% gün önce

Palmitik Asitin Yenilenebilir Enerjideki Rolü: Biyodizel Üretimine Katkısı

Palmitik Asitin Yenilenebilir Enerjideki Rolü: Biyodizel Üretimine Katkısı Palmitik asit, bir doymamış yağ asidi olmayan…

% gün önce

Salça Üretiminde Kimyasalların Rolü: Doğallıktan Korumaya

Salça Üretiminde Kimyasalların Rolü: Doğallıktan Korumaya Salça üretiminde genellikle doğal ve katkısız bir ürün elde…

% gün önce

Maden Sektöründe Stearik Asit Kullanımı: Flatasyon Ve Yüzey Modifikasyon İşlemlerinde Etkin Çözümler

Maden Sektöründe Stearik Asit Kullanımı: Flotasyon Ve Yüzey Modifikasyon İşlemlerinde Etkin Çözümler Stearik asidin madencilikteki…

% gün önce

Sodyum Formaldehit Sülfoksilatın Tekstil Endüstrisinde Devrimci Kullanımları

Sodyum Formaldehit Sülfoksilatın Tekstil Endüstrisinde Devrimci Kullanımları Sodyum formaldehit sülfoksilat (SFS), genellikle tekstil endüstrisinde kullanılan…

% gün önce