Su içerisinde yer alan ve büyük sorunlara neden olan özellik de suyun sertliğidir. Sert su temas ettiği yüzeylerde çökelme yaparak büyük sorunlara neden olmaktadır. Su içerisindeki Kalsiyum ve Magnezyum iyonlarının toplamı 100 ppm den fazla ise bu suya Sert su denir.
Sert suyun sorun yarattığı önemli bir alan daha bulunmaktadır. Deterjanların etkisini de önemli oranda azaltmaktadır. Deterjan üretimi yapılacak suyun Sert su olması durumunda deterjan içerisinde şelatlama ve sekestran ajanları eklenebilir.
Su içerisindeki serbest kalsiyum iyonlarının etkileri aşağıdaki gibidir;
Bu yöntem ile sert su içerisindeki lekelenme, kireçlenme ve yıkanan giysilerde kül oluşumunu engellemeye yardımcı olur. Burada kullanılan bileşim içerisinde bir şelatlayıcı madde, sekestran madde ve en önemlisi de suda çözünen bir magnezyum tuzu kullanılır. Burada kullanılan magnezyum tuzu yapısında, Kalsiyumun reaksiyona girmesi sonucunda bağlanacağı bir anyon olması tercih edilir.
Şelatlama ajanı olarak Sodyum Tripolifosfat (STPP)Sodyum Tripolifosfat (STPP) kullanılabilir. Bunun yanında suda çözünür kenetleme maddeleri arasında EDTA, DTPA ve NTA bulunmaktadır.
Ayrıca çözünmeyen kenetleme maddeleri de bulunmaktadır. Bunlar arasında Sodyum Trifosfat ve Zeolit A gibi maddelerdir. Sekestran ile Şelatlama terimleri eş anlamlıdır.
Magnezyum kaynağı olarak Magnezyum Klorür kullanılır.
Güçlendirici olarak Trisodyum Sitrat kullanılır.
Alkali metal hidroksit olarak Sodyum Hidroksit.
Su sertliği üzerinde belirleme yapılması için Sodyum Karbonat kullanılması.
Bu uygulamada bir eşik maddesi kullanılır. Eşik maddesi su sertliğine neden olan iyonların su içerisinde kristalleştirilir engelleyen maddelere denir. Eşik maddeleri arasında olefin/maleik kopolimeri, poliakrilat, polimetakrilat ve benzeri ürünleri eşik maddesi olarak kullanılabilir.
Bu bulaşık yıkama deterjanındaki bileşim yoğun kahve ve süt lekelerini içeren kapların temizliği için 1000 ppm lik bir kullanım ile temizleme etkisinin daha yüksek olması sağlanabilir.
Bu bilesime suda çözünür bir magnezyum tuzu eklendiğinde temizleme etkisi daha da yükseldi. Suda Çözünür Magnezyum Tuzu, Magnezyum klorür veya Magnezyum Sülfat olabilir.
Magnezyum Sülfat, Magnezyum klorür, Magnezyum karbonat, Magnezyum hidroksit, Magnezyum fosfat
Sodyum Sitratın Gıda Sektöründeki Yeri ve Kullanım Alanları Sodyum sitrat beyaz renksiz kristallere sahip…
Sodyum Hidroksitin Plastik Sektöründeki Kullanımı ve Endüstriyel Avantajları Sodyum hidroksit, plastik ve kauçuk üretiminin…
Magnezyum Klorürün Kozmetikte Kullanımı ve Cilt Üzerindeki Faydaları Magnezyum Klorürün sağlığa birçok faydası vardır.…
Labsa'nın Deterjan Endüstrisinde Kullanımı ve Üretim Süreci Labsa deterjan sektörünün ana hammaddelerinden biridir. Çamaşır tozu,…
Guar Gum Neden Kozmetik Sektörünün Vazgeçilmez Kahramanıdır? Guar gum, kozmetik sektöründe yaygın olarak kullanılan doğal…
Sorbitol Nedir, Nasıl Üretilir ve Nerelerde Kullanılır? Sorbitol C6H14O6 kimyasal formülüne sahip bir şeker alkolüdür. Yaygın…