Teknik

Petrol Sahasında Kırıcı Sistemlerin Oluşturulması

Petrol sahalarında karşılaşılan en büyük problemlerden bir tanesi, kullanılan jelin kırılmamasıdır. Bu gibi sulu sistemlerde kırıcı sistemlerin oluşturulması için birçok polisakkarit türü kullanılmıştır. Kullanılan bu polisakkaritler,  Xanthan Gum gibi stabilizör ile kıyaslandığında yetersiz kalmaktadır.

Ksantan sakızı içeren viskozitesi artırılmış sıvıların en etkili şekilde kırılabilmesi için aşağıdaki yöntem uygulanabilir. Elde edilen kırıcı sistem ile sadece viskozite düşüşü sağlanmaz aynı zamanda jel kalıntısını minimum düzeye düşürecek şekilde tam anlamıyla kırılmasını sağlamaktadır.

Petrol Sahasında Viskozite Artırıcılar Ne Amaçla Kullanılır?

Petrol üretimi yapılan tesislerde viskozite artırıcı kimyasalların kullanılmasının en önemli amacı sondaj sıvısı içerisindeki katı partiküllerin hapsedilmesi ve kırıcı sistemin oluşturulmasını sağlamaktadır.

Bu sistemde çakılların hapsedilmesi işleminden sonra jelli yapı kırılır ve sistem içindeki partiküller çökelmektedir.

Kırıcı Sistem Nasıl Oluşturulur?

Üretim sırasında Xanthan Gum partiküllü yapıyı süspanse etmesi amacıyla her hangi bir su içerisinde çözülmektedir. Ve sistem içerisine verilmektedir. Daha sonra gerektiği zaman diliminde bir kırıcı elde etmek için 2 farkli oksitleyici madde, bir tane organik asit ve 2 katalizör yardımı ile oluşturulur.

Sonraki süreçte kırıcı çözelti, sistem içerisinde dolaşan Xanthan Gum (Ksantan sakızı) içeren çözeltiye ilave edilir. Bu sayede kuyu içerisinde dolaşmakta olan sıvının viskozitesinde düşüşe neden olmaktadır. Kullanılan maddelerin miktarlarında meydana gelen değişiklikler tüm sistemde fiziksel ve kimyasal özelliklerde farklı etkilere sebep olabilir.

Kırıcı Sistemin Özelliklerini Etkileyen Faktörler Nelerdir?

Petrol sondajı işlemlerinde kullanılan kırıcı sistemlerin özelliklerinde en etkili faktör organik asit türünde yapılan değişikliktir.

Kırıcı sistemlerin yapısını oluşturan bileşenlerin kombinasyonu yani en az iki oksitleyici kimyasal, bir organik asit ve iki tane katalizör ile viskozitesi Xanthan Gum ile artırılmış sıvının verimli, ivedi ve kusursuz bir şekilde kırılmasını sağlamaktadır.

Burada bahsedilen oksitleyici maddeler sodyum perkarbonat, amonyum persülfattır. Kullanılan organik asit ise sitrik asit monohidrat’tır. Katalizör olarak kullanılan maddeler ise Trietanolamin ve Demir Tuzu dur.

Petrol Sahasında Oksitleyici Kimyasallar Nelerdir?

Klor Dioksit, Hidrojen Peroksit, Ozon, Potasyum Permanganat, Klor

OktayKose

Trend Yazılar

Sodyum Sitratın Gıda Sektöründeki Yeri ve Kullanım Alanları

Sodyum Sitratın Gıda Sektöründeki Yeri ve Kullanım Alanları   Sodyum sitrat beyaz renksiz kristallere sahip…

% gün önce

Sodyum Hidroksitin Plastik Sektöründeki Kullanımı ve Endüstriyel Avantajları

Sodyum Hidroksitin Plastik Sektöründeki Kullanımı ve Endüstriyel Avantajları   Sodyum hidroksit, plastik ve kauçuk üretiminin…

% gün önce

Magnezyum Klorürün Kozmetikte Kullanımı ve Cilt Üzerindeki Faydaları

Magnezyum Klorürün Kozmetikte Kullanımı ve Cilt Üzerindeki Faydaları   Magnezyum Klorürün sağlığa birçok faydası vardır.…

% gün önce

Labsa’nın Deterjan Endüstrisinde Kullanımı ve Üretim Süreci

Labsa'nın Deterjan Endüstrisinde Kullanımı ve Üretim Süreci Labsa deterjan sektörünün ana hammaddelerinden biridir. Çamaşır tozu,…

% gün önce

Guar Gum Neden Kozmetik Sektörünün Vazgeçilmez Kahramanıdır?

Guar Gum Neden Kozmetik Sektörünün Vazgeçilmez Kahramanıdır? Guar gum, kozmetik sektöründe yaygın olarak kullanılan doğal…

% gün önce

Sorbitol Nedir, Nasıl Üretilir ve Nerelerde Kullanılır?

Sorbitol Nedir, Nasıl Üretilir ve Nerelerde Kullanılır? Sorbitol C6H14O6 kimyasal formülüne sahip bir şeker alkolüdür. Yaygın…

% gün önce