Polivinilklorür, akrilonitril-bütadien-stiren ve polipropilen polimerler gibi sert plastik malzemelerin işlenmesinde ve renklenmesinde polimerin işlenebilirliğini geliştirmek ve kuvvetlendirmek için yağlayıcılar kullanılabilir. Polimer zincirleri arasındaki etkileşimli kuvveti azaltarak polimer molekülleri için dahili dinamik yağlama sağlar.
Sert plastiklerde yağlayıcı maddelerin eklenmesi genellikle malzemenin erken renk ve ısı stabilitesini artırmaz. Gliseril monostearatlar, polivinilklorürde kayganlaştırıcı olarak kullanılır ve bazı gelişmiş ısı stabilitesi ürettiği görülür. Bununla birlikte, Gliseril monostearatlar gliserin beklenmedik bir derecede ısı stabilitesi geliştirir.
Plastik malzemeye ağırlıkça %4 veya daha az gliserin içeren bir gliseril monostearat kayganlaştırıcının dahil edilmesini içeren, sert bir plastik malzemenin ısı stabilitesini ve erken rengini iyileştirmek için bir yöntem sağlar.
Hidrojene donyağı gliseritlerinin gliserolizi veya gliserinin yağ asitleri ile doğrudan esterleştirilmesi yoluyla üretilir. Normal işleme, %5-10 gliserin kalıntısı içeren ürünler verir. Sert pvc bileşiklerinde yağlayıcı olarak kullanıldığında, bir miktar brabender ısı stabilitesi sağlar. Gliserin içeriği %4’ün altına ve tercihen %1’in altına düşürüldüğünde, plastik sistemin diğer özelliklerini etkilemeden ısı stabilitesinde ve erken renklendirmede önemli olduğu görülür.
Genel olarak sert plastik özellikle polivinilklorür (PVC), akrilonitril-bütadien-stiren (ABS) ve polipropilen sistemleri ve özellikle polivinilklorür PVC için uygundur.
Sert plastik malzemeler çok çeşitli uygulamalarda, yani dış cephe kaplaması ve şişe formasyonlarında kullanılabilir.
Gliseril monostearat yağlayıcının gliserin içeriği %4’ün altına düşürüldüğünde, PVC sisteminin diğer özelliklerini etkilemeden erken renk ve ısı stabilitesinde önemli bir gelişme elde edilir. Berrak bir PVC formülasyonunda, renk kararsızlığının başlangıcı yaklaşık 15 dakikada gözlenir. Yağlayıcının gliserin içeriği %1’in altına düşürüldüğünde, daha açık renkli bir örnek elde etmiş oluruz.
Plastik yüzeyler arasındaki sürtünme, aşınma ve yıpranma gibi olumsuz etkilere neden olabilir. Yağlama, plastik parçalar arasındaki sürtünmeyi azaltarak daha pürüzsüz bir hareket sağlar ve enerji kaybını önler. Plastik parçalar, sürtünme ve yüksek sıcaklık gibi faktörler nedeniyle oksitlenme riski altındadır. Yağlama, plastik yüzeylerin oksidasyonunu önleyerek daha uzun ömürlü ve dayanıklı parçaların sağlanmasına yardımcı olur.
Sodyum Sitratın Gıda Sektöründeki Yeri ve Kullanım Alanları Sodyum sitrat beyaz renksiz kristallere sahip…
Sodyum Hidroksitin Plastik Sektöründeki Kullanımı ve Endüstriyel Avantajları Sodyum hidroksit, plastik ve kauçuk üretiminin…
Magnezyum Klorürün Kozmetikte Kullanımı ve Cilt Üzerindeki Faydaları Magnezyum Klorürün sağlığa birçok faydası vardır.…
Labsa'nın Deterjan Endüstrisinde Kullanımı ve Üretim Süreci Labsa deterjan sektörünün ana hammaddelerinden biridir. Çamaşır tozu,…
Guar Gum Neden Kozmetik Sektörünün Vazgeçilmez Kahramanıdır? Guar gum, kozmetik sektöründe yaygın olarak kullanılan doğal…
Sorbitol Nedir, Nasıl Üretilir ve Nerelerde Kullanılır? Sorbitol C6H14O6 kimyasal formülüne sahip bir şeker alkolüdür. Yaygın…