Gıda katkı maddeleri arasında en önemli kimyasal bileşiklerden bir tanesi sodyum benzoat olarak bilinir. Sodyum benzoat benzoik asit’in sodyum tuzudur. Benzoik asitten onlarca kat daha yüksek çözünürlüğe sahiptir.
Gıda katkı maddelerinin, gıdalar içerisinde önemli özellikleri bulunmaktadır. Sodyum benzoat alkolsüz içeceklerde, reçellerde, jölelerde ve birçok uygulamada koruyucu olarak kullanılır. Bu gıda katkı maddelerinin kullanımı ile ürünlerin raf ömrü uzatılmaktadır.
Özellikle kızılcık meyveleri yüksek miktarda antosiyanin içermektedir. Antosiyaninler, bitkilerde bulunan ve suda çözünür pigmentlerin en önemli grubu olan fenol sınıfıdır. Gıdalardaki bozulmaların sebebi bu antosiyaninlerin bozulmasıdır. Bu bozulma olayının önlenmesi için sodyum benzoat kullanılmaktadır.
Alkolsüz içecekler, meyve suları ve reçeller gibi yiyeceklerde sodyum benzoat kullanımının önemi büyüktür. Aksi takdirde kısa sürede bozunma olayı meydana gelmektedir. Bu yiyecek ve içeceklerin raf ömrünü uzatmak için en önemli faktördür.
Bozunma olayında sıcaklık ve pH faktörü önemlidir. Sıcaklık arttıkça bozunma olayı hızlı bir aktivite göstermektedir. Sadece soyum benzoat değil potasyum sorbat da bakteriyel patojenlerin inaktivasyonu üzerinde önemli yıkıcı etkilere sahiptir.
En ideal sıcaklık aralığı 15-35 °C aralığındadır. Potasyum sorbat’ın antosiyanin üzerindeki stabilitesi sodyum benzoata nazaran daha yüksektir.
Yüksek sıcaklığa maruz kalan antosiyaninler daha daha hızlı bozunma eğilimindedir. 2-22 °C aralığındaki depolama koşullarında sodyum benzoat içeren maddelerin daha dayanıklı antosiyanin özelliklerine sahiptir.
Buradaki değerlendirmelerden yola çıkarak, düşük sıcaklıkta yapılacak saklama koşullarının pigmentler üzerindeki bozulmaları yavaşlattığı eksisini ortaya koymaktadır.
Sodyum benzoat gibi gıda katkı maddelerinin en iyi koruyuculuk etkisi gösterdiği pH aralığı 2.5-4.5 arasıdır. pH 4.5 üstü tavsiye edilmemektedir.
Sodyum benzoatın koruyuculuk etkisinin ana yönleri: Sodyum benzoat, gıdalardaki mikrobiyal büyümeyi engeller. Özellikle asit ortamlarda etkili olan sodyum benzoat, maya, küf ve bazı bakteri türlerinin büyümesini kontrol altında tutar. Bu, gıdanın raf ömrünün uzamasına ve tüketiciye daha güvenli bir ürün sunulmasına yardımcı olur.
Sodyum benzoat, lipidlerin ve diğer besin maddelerinin oksidasyonunu önleyebilir. Bu, gıdanın renk, tat ve besin değerinin korunmasına yardımcı olur. Özellikle yağlı gıdalarda, sodyum benzoatın oksidasyonu önleme etkisi önemlidir. Sodyum benzoatın koruyuculuk etkisi, gıdalardaki mikrobiyal kontaminasyon riskini azaltır ve ürünlerin tazelik ve kalitesinin korunmasına yardımcı olur.
Sodyum Sitratın Gıda Sektöründeki Yeri ve Kullanım Alanları Sodyum sitrat beyaz renksiz kristallere sahip…
Sodyum Hidroksitin Plastik Sektöründeki Kullanımı ve Endüstriyel Avantajları Sodyum hidroksit, plastik ve kauçuk üretiminin…
Magnezyum Klorürün Kozmetikte Kullanımı ve Cilt Üzerindeki Faydaları Magnezyum Klorürün sağlığa birçok faydası vardır.…
Labsa'nın Deterjan Endüstrisinde Kullanımı ve Üretim Süreci Labsa deterjan sektörünün ana hammaddelerinden biridir. Çamaşır tozu,…
Guar Gum Neden Kozmetik Sektörünün Vazgeçilmez Kahramanıdır? Guar gum, kozmetik sektöründe yaygın olarak kullanılan doğal…
Sorbitol Nedir, Nasıl Üretilir ve Nerelerde Kullanılır? Sorbitol C6H14O6 kimyasal formülüne sahip bir şeker alkolüdür. Yaygın…