Sorbik Asit Gıda Koruyucu Kullanımı
Sorbik asit ve tuzları gıdaların muhafazasında çok yaygın olarak kullanılan antimikrobiyal bir maddedir. Diğer koruyuculara göre birçok üstünlüğü olan bu antimikrobiyal madde gıda endüstrisinde oldukça yaygın olarak kullanılmaktadır.
Sorbik asidin suda çözünürlüğü çok düşüktür. Genel olarak sorbatlar şeklinde nitelendirilen tuzlarının ve bunlar içinde özellikle potasyum tuzunun suda oldukça yüksek çözünürlük oranına sahip olması nedeniyle gıda maddelerine uygulamada sorbat tercih sebebi olmaktadır.
Sorbik Asit , özellikle gıda sektöründe yaygın olarak kullanılan bir katkı maddesidir. Aslında, koruyucu madde olarak bilinir ve gıda ürünlerinin raf ömrünü uzatmaya da yardımcı olur.
Bir gıda koruyucusu olarak kullanılan sorbatların uygulama alanları içerisinde peynir ve peynir ürünleri, yoğurt, ekşi krema gibi süt ürünleri; kek ve kek karışımları, pastalar, şekerli çörek, yumuşak şekerlemeler, şekerli krema, fırıncılıkta kullanılan soslar, şarap, meşrubat, meyve suları, reçeller, jeller, kuru meyveler, meyve şekerlemeleri, salatalar, fermente ve salamura sebzeler gibi meyve ve sebze ürünleri ile et, balık ve bunların ürünleri, mayonez, margarin, salata sosları gibi diğer gıda maddeleri yer almaktadırlar.
Sorbatlar gıda maddelerine farklı şekillerde uygulaması yapılmaktadır. Ürünün içine direkt olarak ilave edilebileceği gibi yüzeye sprey şeklinde püskürtme, toz şeklinde serpme, gıda maddesini belirli konsantrasyonlarda hazırlanmış olan sorbat çözeltilerine daldırma ya da ambalaj materyallerini sorbatla kaplamak suretiyle birçok uygulama ile kullanılabilirler. . Gıdalarda sorbik asidin kullanımına izin verilen miktarı yaklaşık %0,5 ile 0,025 arasında değişir.
Suya eklendiğinde, potasyum sorbat sorbik asit ve potasyum iyonlarına ayrışır. Antimikrobiyal koruyucu olarak aktif olan sorbik asittir. Bununla birlikte;
Sorbitol Nedir, Nasıl Üretilir ve Nerelerde Kullanılır? Sorbitol C6H14O6 kimyasal formülüne sahip bir şeker alkolüdür. Yaygın…
Sodyum Tripolifosfat (STPP) Nedir? Su Arıtmadaki Rolü ve Kullanım Alanları Sodyum tripolifosfat, Na₅P₃O₁₀ kimyasal formülüne…
Polivinil Alkol (PVA) Nedir? Özellikleri, Kullanım Alanları ve Yapıştırıcı Formülasyonu Polivinil alkol (PVA), [CH₂CH]ₙ kimyasal formülüne…
Polisorbat 80 Nedir? Üretimi, Özellikleri ve Kullanım Alanları Polisorbat 80 (Polyoxyethylene 20 sorbitane molooleate), Tween…
PEG 400 Nedir? Üretimi, Özellikleri ve Kullanım Alanları Polietilen Glikol 400 (PEG 400), sentetik bir…
Maltodekstrin Nedir? Üretimi, Kullanım Alanları ve Gıdalardaki Rolü Maltodekstrin, mısır, buğday, patates veya pirinç nişastasından…