Sorbik Asitin Gıda Sektöründeki Önemi ve Koruyucu Etkisi

Başlıklar
Sorbik Asitin Gıda Sektöründeki Önemi ve Koruyucu Etkisi
Sorbik asit ve tuzları gıdaların muhafazasında çok yaygın olarak kullanılan antimikrobiyal bir maddedir. Diğer koruyuculara göre birçok üstünlüğü olan bu antimikrobiyal madde gıda endüstrisinde oldukça yaygın olarak kullanılmaktadır.
Sorbik asidin suda çözünürlüğü çok düşüktür. Genel olarak sorbatlar şeklinde nitelendirilen tuzlarının ve bunlar içinde özellikle potasyum tuzunun suda oldukça yüksek çözünürlük oranına sahip olması nedeniyle gıda maddelerine uygulamada sorbat tercih sebebi olmaktadır.
Sorbik Asitin Gıda Sektöründe Önemi Nedir?
Sorbik Asit , özellikle gıda sektöründe yaygın olarak kullanılan bir katkı maddesidir. Aslında, koruyucu madde olarak bilinir ve gıda ürünlerinin raf ömrünü uzatmaya da yardımcı olur.
- Koruyucu Etkisi: Sorbik asit, bakteriler, küfler ve maya gibi mikroorganizmaların büyümesini engeller. Bu, gıdaların daha uzun süre taze kalmasını sağlar ve bu sayede bozulmalarını engeller. Genellikle asidik ortamda etkili olur. Özellikle asidik gıdalarda kullanılır.
- Doğal Kökenli Olması: Sorbik asit, doğada meyve ve bazı bitkilerde bulunur. Böylelikle doğal yollardan elde edilebilir. Bu özelliğinden dolayı tüketiciler tarafından daha güvenli bir seçenek olarak algılanmasına yol açabilir. Aynı zamanda ticari olarak sentetik olarak üretilir.
- Çeşitli Gıda Alanlarında Kullanılması: Süt ve süt ürünleri, hamur ürünlerinde, meyve sebze konservelerinde, asidik içeceklerde küf maya gibi organizmaların büyümesini ve oluşmasını engelleyerek raf ömrünü uzatır.
- Sağlık Üzerindeki Etksi: Sorbik asit, genellikle düşük toksisiteye sahip olduğu için gıda güvenliği açısından kabul edilir. Ancak, bazı kişilerde alerjik reaksiyonlara veya hassasiyete yol açabilir. Yine de, bu reaksiyonlar nadirdir ve genellikle yüksek dozlarda meydana gelir. Bundan dolayı kullanım oranlarına dikkat edilmelidir.
Sorbik Asitin En Çok Tercih Edildiği Gıda Ürünleri Nelerdir?
Bir gıda koruyucusu olarak kullanılan sorbatların uygulama alanları içerisinde peynir ve peynir ürünleri, yoğurt, ekşi krema gibi süt ürünleri; kek ve kek karışımları, pastalar, şekerli çörek, yumuşak şekerlemeler, şekerli krema, fırıncılıkta kullanılan soslar, şarap, meşrubat, meyve suları, reçeller, jeller, kuru meyveler, meyve şekerlemeleri, salatalar, fermente ve salamura sebzeler gibi meyve ve sebze ürünleri ile et, balık ve bunların ürünleri, mayonez, margarin, salata sosları gibi diğer gıda maddeleri yer almaktadırlar.
Sorbik Asit Ürünlere Nasıl Uygulanır?
Sorbatlar gıda maddelerine farklı şekillerde uygulaması yapılmaktadır. Ürünün içine direkt olarak ilave edilebileceği gibi yüzeye sprey şeklinde püskürtme, toz şeklinde serpme, gıda maddesini belirli konsantrasyonlarda hazırlanmış olan sorbat çözeltilerine daldırma ya da ambalaj materyallerini sorbatla kaplamak suretiyle birçok uygulama ile kullanılabilirler. . Gıdalarda sorbik asidin kullanımına izin verilen miktarı yaklaşık %0,5 ile 0,025 arasında değişir.
Sorbik Asit Koruyucu Olarak Çalışma Prensibi Nedir?
Suya eklendiğinde, potasyum sorbat sorbik asit ve potasyum iyonlarına ayrışır. Antimikrobiyal koruyucu olarak aktif olan sorbik asittir. Bununla birlikte;
- Hücre zarından mikrobiyal hücreye girer.
- Daha sonrasında birikir ve sonunda mikrobiyal organizmanın iç pH’ını etkiler.
- Sonunda taşıma işlevlerini ve metabolik aktivitesini bozar.
- Mikrobiyal ölüme yol açar.
Buradaki tüm bilgiler, alanında Uzman kişi ve Profesyoneller tarafından mevzuata uygun şekilde kullanılmalıdır.
Son Yorumlar