Fosfor tarımda ihtiyaç duyulan 17 temel elementten bir tanesidir. Aynı zamanda modern tarımda temel etken maddelerdendir. Bitki büyümesi için 6 makro besin maddesidir.
Son yıllarda bitki ve saman üretimi için kullanılan tarım arazilerinde fosfor miktarının tükenmesi nedeniyle fosfor içerikli gübrelerin kullanımı yaygınlaşmıştır.
1960 yılından bu yana fosfor içerikli gübrelerin kullanımı 2 katına çıkmıştır.
Fosfor bitkilerde birçok öneme sahiptir. Bunlardan en önemli olanı enerjinin bitki hayatı boyunca depolanıp aktarılmasını sağlamaktadır.
Adenozin Difosfat (ADP) ve Adenozin Trifosfat (ATP) hücre içerisinde birçok önemli işlemi gerçekleştirmektedir. Bu fosfat bileşikleri bitkide, solunum, fotosentez, protein, nükleik asit sentezi ve bitki hücrelerinde besinlerin taşınmasını sağlayan yüksek enerjili olarak bulunan bileşiklerdir. Bu gibi sistemleri kontrol etmektedirler.
Bunun yanında bitkide tahıl, lif ve verimi artırdığıyla alakalı birçok örnek vardır.
Tarımda kullanılan fosforun faydaları görülür bir gerçektir. Lakin, sahadan hareket edip bir başka yerlere taşınan bu element (Fosfor) zararlı bir madde olabilir.
Fosforun tarım sahasından derelere, nehirlere, göllere ve okyanuslara taşınması son derece zararlı bir durumdur. Tarımsal alandan fosforun taşınması ile alg büyümesinin artmasına ve çözünmüş oksijenin azalmasına neden olarak ötrofikasyona sebep olabilir.
Ötrofikasyon sonucunda bazı zararlı etkiler meydana gelmektedir. Çözünmüş oksijenin tükenmesi sonucunda birçok çözünmüş olan bileşiği toksik formlara çevirebilir. Bunlar, nitrattan amonyağa, sülfattan hidrojen sülfüre, karbondioksitten metan gibi bileşiklere.
Tarım sektöründe kullanılan fosfor kaynağı bileşikler katı ve sıvı gübre üretimlerine göre değişmektedir. Bu kimyasal maddeler aşağıdaki gibidir.
Bunlar;
Tüm kimyasalların uygulama alanına ve uygulama şekline göre işlevselliği değişmektedir.
Bunlar içerisinde en önemli kaynaklardan bir tanesi Tetra Potasyum Pirofosfat’tır. TKPP nin tarımdaki kullanımı ile hem potasyum hem de fosfor bitkinin ihtiyacını karşılamaktadır.
Monoamonyum fosfat, azot ve fosfor içerir. Bitkilerin kök gelişimini teşvik eder. Çiçeklenme ve meyve tutumunu artırır. Tohum verimini yükseltir ve toprağın pH’ını dengeler.
Sodyum Sitratın Gıda Sektöründeki Yeri ve Kullanım Alanları Sodyum sitrat beyaz renksiz kristallere sahip…
Sodyum Hidroksitin Plastik Sektöründeki Kullanımı ve Endüstriyel Avantajları Sodyum hidroksit, plastik ve kauçuk üretiminin…
Magnezyum Klorürün Kozmetikte Kullanımı ve Cilt Üzerindeki Faydaları Magnezyum Klorürün sağlığa birçok faydası vardır.…
Labsa'nın Deterjan Endüstrisinde Kullanımı ve Üretim Süreci Labsa deterjan sektörünün ana hammaddelerinden biridir. Çamaşır tozu,…
Guar Gum Neden Kozmetik Sektörünün Vazgeçilmez Kahramanıdır? Guar gum, kozmetik sektöründe yaygın olarak kullanılan doğal…
Sorbitol Nedir, Nasıl Üretilir ve Nerelerde Kullanılır? Sorbitol C6H14O6 kimyasal formülüne sahip bir şeker alkolüdür. Yaygın…