Tekstil fabrika ve atölyelerinde iğne veya her hangi bir dikiş makinesi ile yapılan dikiş işlemlerinde kumaşların düz durumda olmayan yüzeylerinden kaynaklı dikiş işlemi zor yapılmaktadır.
Dikiş makinesinin kullanılması sırasında modifiye edilmemiş kumaşların desen yapısı ve kullanılan kumaşların yumuşak yapısı gereği makine kumaşı taşımakta zorlanır.
Tekstil sektöründeki bu gibi problemleri çözebilmek için kumaşın sertleştirilerek takviye edilmesi gerekmektedir. Buradaki istenen durum, tüm desen üzerindeki gerilimin eşit bir şekilde sağlanmasıdır.
Kumaşı, dikiş işlemi sırasında sabit tutabilmek için en azından dikiş yapılacak alanın bir polivinil alkol içeren sulu bir çözelti ile emprenye ediler. Daha sonda emprenye edilmiş kumaş kurutularak sertleştirilir. Daha sonra kumaşın yıkanması sağlanır.
Emrenye edilecek kumaş için hazırlanan çözeltide %86-%89 aralığında hidrolizasyon derecesine sahip aynı zamanda 30-50 cps viskoziteye sahip polivinil alkol olması gerekmektedir. Bunun yanında bu sulu çözelti alkol içermektedir.
Buradaki polivinil alkol çözeltisi %15 oranında yukarıdaki özelliklere sahip PVA içermektedir. Geri kalan kısım ise su’dur.
Elde edilen çözelti kullanılmadan önce %99.8 lik Etil Alkol içerisinde yarı yarıya seyreltilir. Buradaki seyreltme yönteminin bir kaç amacı vardır. 1. Si etanol kullanımı kumaş içerisinde bakteri üremesini engellemektedir. 2. Si ise kullanılan etil alkol polivinil alkol çözeltisini daha az viskoz duruma getirerek daha küçük noktadaki alanlara nüfuz etmesini sağlamaktadır.
Bu sayede ilk etapta elde edilen su bazlı ürün alkol ile seyreltilerek daha efektif kullanımlar için uygundur.
Örneğin halı imalatında Polovinil Alkol olarak PVA 05 88 formu kullanılır. Bunun nedeni PVA 05 88 in 5 mPas Viskoziteye ve 88 hodroliz derecesine sahip olmasıdır.
%5 oranında Polivinil alkol ve %95 oranında Su bir kapta karıştırılır. Kumaş çözeltiye daldırılır ve iyice emdirilir. Son olarak kumaş kurumaya bırakılır. Bu formülasyon pamuk yüzeyinde hafif derecede sertleştirme gerçekleştirir.
Sodyum Sitratın Gıda Sektöründeki Yeri ve Kullanım Alanları Sodyum sitrat beyaz renksiz kristallere sahip…
Sodyum Hidroksitin Plastik Sektöründeki Kullanımı ve Endüstriyel Avantajları Sodyum hidroksit, plastik ve kauçuk üretiminin…
Magnezyum Klorürün Kozmetikte Kullanımı ve Cilt Üzerindeki Faydaları Magnezyum Klorürün sağlığa birçok faydası vardır.…
Labsa'nın Deterjan Endüstrisinde Kullanımı ve Üretim Süreci Labsa deterjan sektörünün ana hammaddelerinden biridir. Çamaşır tozu,…
Guar Gum Neden Kozmetik Sektörünün Vazgeçilmez Kahramanıdır? Guar gum, kozmetik sektöründe yaygın olarak kullanılan doğal…
Sorbitol Nedir, Nasıl Üretilir ve Nerelerde Kullanılır? Sorbitol C6H14O6 kimyasal formülüne sahip bir şeker alkolüdür. Yaygın…