Islak mendil üretilirken mendile silme özelliği kazandırmak için bazı kimyasallar kullanılır. Burada kullanılan maddeler sonucunda nemli bir ortam oluşur. Bu nemli ortamda veya silme işlemi yapıldıktan sonra uygulandığı alanda oluşan nemli ortamda bakteri üremesi meydana gelir. Bu bakteri türü B. Cepacia olarak bilinir.
Islak mendil içerisindeki bakteri oluşumunu inhibe etmek için üretim sırasında koruyucu bileşim çözelti içerisine eklenir.
Burada elde edilen koruyucu bileşim, bir substrat ile taşınarak yüzeyi silme kabiliyetinden ziyade substratın içerisinde bakteri oluşumunu engelleme kabiliyetine de sahiptir. Substrat yüzeyinde mikroorganizma oluşumunu engeller ve aynı zamanda silme yüzeyinde mikroorganizma bırakmayacak özelliklere sahiptir.
Elde edilecek substrat mikroorganizma oluşumuna engel olacak ve bakteri oluşumu ile bozulmasını engelleme kabiliyetine sahip olmalıdır. Islak mendilin koruyucu bilesimi aşağıdaki gibidir.
Islak mendildeki koruyucu bileşim oluşturulurken substrat içerisinde glukonolakton en önemli etken madde olarak kullanılır. Glukonolakton sınıfı içerisinde sodyum glukonat, baryum glukonat, magnezyum glukonat ve çinko glukonat yer alır.
Tercihen ticari olarak en çok bulunan glukonolakton türevlerinden çinko glukonat olmaktadır.
Çinko Glukonat ile birlikte benzoik asit veya tuzu birlikte kullanılır. Ya da Çinko glukonat ile birlikte potasyum sorbat veya sodyum benzoat birlikte kullanılır.
Islak mendil içerisinde çözücü olarak kullanılan alkoller içerisinde Etil Alkol ve İzopropil alkol bulunur. Bunun yanında çözücü olarak su kullanılmaktadır. Aynı zamanda glikoller de bulunur. Bu glikoller arasında Mono Propilen Glikol, 1,3 Butilen Glikol gibi ürünler bulunur.
Benzalkonyum Klorür (BAC 50) ıslak mendillerde bakteri ve diğer mikroorganizmaların büyümesini önlemeye yardımcı olur.
Sodyum Sitratın Gıda Sektöründeki Yeri ve Kullanım Alanları Sodyum sitrat beyaz renksiz kristallere sahip…
Sodyum Hidroksitin Plastik Sektöründeki Kullanımı ve Endüstriyel Avantajları Sodyum hidroksit, plastik ve kauçuk üretiminin…
Magnezyum Klorürün Kozmetikte Kullanımı ve Cilt Üzerindeki Faydaları Magnezyum Klorürün sağlığa birçok faydası vardır.…
Labsa'nın Deterjan Endüstrisinde Kullanımı ve Üretim Süreci Labsa deterjan sektörünün ana hammaddelerinden biridir. Çamaşır tozu,…
Guar Gum Neden Kozmetik Sektörünün Vazgeçilmez Kahramanıdır? Guar gum, kozmetik sektöründe yaygın olarak kullanılan doğal…
Sorbitol Nedir, Nasıl Üretilir ve Nerelerde Kullanılır? Sorbitol C6H14O6 kimyasal formülüne sahip bir şeker alkolüdür. Yaygın…