Karbomer sıvı formdaki bir maddenin akışkanlığını kontrol etmek veya sıvı içerisinde çözünmeyen maddelerin çözülmesini sağlamak ve askıda olmasına yardımcı olması için kullanılan maddelerdir.
Su fazında elde edilecek bir ürün imalatı yapılırken kazandaki karıştırma hızı orta derecede olacaktır. Bu sürede Carbomer su üzerin yavaş yavaş dökülecektir. Buradaki dökme işlemi serpme şeklinde olmalıdır.
Faz içerindeki iyi bir şişkinlik viskozitesi elde etmek istiyorsak Carbomer yavaş yavaş serpilir ve karıştırma hızı yavaş olmalıdır. Bu sayede carbomerin daha iyi dispersiyon yaparak çözücüyü emmesi sağlanır.
Karıştırma sırasında bazı durumlarda nötrleştirme işlemi yapılması gerekebilir. Bu işlem uygun bir baz ile gerçekleştirilebilir. Nötrleştirme işlemi sırasında gaz oluşabilir. Ve daha sonra son üründen çıkarmak zor olacaktır. Bunun için türbülanslı karıştırma metodu gerçekleştirilmemelidir.
Gibi kimyasallar ile gerçekleştirilmektedir.
Carbomer kullanımı sırasında karşılaşılan en büyük problem; Carbomerin uygulama alanında çözünürlük ve çözündükte sonra istenen kıvama ulaşmasındaki zorluklardır. Bunu aşmak için nötralize edilmesi ve Carbomerin şişirilmesi gerekmektedir.
Carbomeri pH 7 de nötralize etmek için Carbomer 1 gr ise 0.01 g eşlenik baz gerekmektedir. Bunun için 0.4 g Sodyum Hidroksit (NaOH), 1.5 g Trietanolamin (TEA) kullanılır.
Anorganik yapıda 2 değerlikli bazlarla nötralize işlemlerinden kaçınılmalıdır. Çünkü; Bu bazlar ile yapılacak olan işlemde polimerin çökelmesi ile karşılaşılabilir. Bunun sebebi çapraz bağ oluşmasıdır.
Bazı Karbomer (carbomer) formları kullanılması durumunda mikroorganizmaların üremesini engelleme kabiliyetine sahip değildir. Bundan dolayı uygun bir koruyu kimyasal madde eklenmelidir. Bunlar; Benzophenon-3 olabilir.
Karbomer asidik bir maddedir. Nötralize edilmezse, kullanıldığı ürünün pH’ını düşürerek ciltte tahrişe ve alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Ayrıca karbomerin viskozitesi, pH’a bağlı olarak değişir. Nötralize edildiğinde, viskozite daha stabil hale gelir ve ürünün istenilen kıvamda kalması sağlanır.
Sodyum Sitratın Gıda Sektöründeki Yeri ve Kullanım Alanları Sodyum sitrat beyaz renksiz kristallere sahip…
Sodyum Hidroksitin Plastik Sektöründeki Kullanımı ve Endüstriyel Avantajları Sodyum hidroksit, plastik ve kauçuk üretiminin…
Magnezyum Klorürün Kozmetikte Kullanımı ve Cilt Üzerindeki Faydaları Magnezyum Klorürün sağlığa birçok faydası vardır.…
Labsa'nın Deterjan Endüstrisinde Kullanımı ve Üretim Süreci Labsa deterjan sektörünün ana hammaddelerinden biridir. Çamaşır tozu,…
Guar Gum Neden Kozmetik Sektörünün Vazgeçilmez Kahramanıdır? Guar gum, kozmetik sektöründe yaygın olarak kullanılan doğal…
Sorbitol Nedir, Nasıl Üretilir ve Nerelerde Kullanılır? Sorbitol C6H14O6 kimyasal formülüne sahip bir şeker alkolüdür. Yaygın…