Dezenfektanların Antibakteriyel Etkinliği

Antibakteriyel
Whatsapp ile Paylaşın

Biositler mikroorganizmaların yok edilmesinde önemli görevlere sahiptir. Aynı zamanda enfeksiyonun yayılması ve önlenmesinde etkili bir şekilde rol oynayan antimikrobiyal moleküllerdir. Bununla birlikte mikrobiyal kontaminasyonun tahrip edilmesini sağlamaktadır.

Biosidal ürünler insan ve hayvan sağlığına zarar veren kimyasallardır. Fakat, doğal veya üretilmiş malzemelere zarar verebilme ihtimali olan organizmaların yok edilmesi için büyük görev üstlenirler.

Mikrobiyal büyüklerin kontrol edilmesinde biositlerin kullanımı yaygın ve kullanışlı kimyasallardır.

Dezenfektanların Kullanım Alanları Aşağıdaki Gibidir;

  • İnsan Hijyeni
  • Tıbbi Ortamlar
  • Yüzme Ortamları
  • Veteriner Sanitasyonu
  • Gıda Endüstrisi Beslenme Alanı
  • İçme Suyu Dezenfektanı

Bu alanlarda kullanılan kimyasallar, bakterisidal, fungisidal, sporisidal, virüsidal ve kirlenme önleyici etkilere sahiptir.

Bu alanlarda kullanılan en etkili antiseptik aktif maddelerden bir tanesi benzalkonyum klorür’dür.

Benzalkonyum Klorür’ün Çalışma Mekanizması Nasıldır?

Kuaterner Amonyum bileşikleri hücre geçirgenliğini kontrol eden sitoplazmik zar üzerindeki etkileri ile kendini göstermektedir. Benzalkonyum Klorürün hidrofilik bölgesi bakterinin hücre zarı ile reaksiyona girerek hidrofobik bölge hücrenin imha edilmesini sağlamaktadır.

Buradaki doğrudan etkilerinden kaynaklı güçlü dezenfektan etkilere sahiptir. Bundan dolayı çok yüksek dirence sahip mikroorganizmalar üzerinde bile inhibe edici etkilere sahiptir.

Bu bileşikler sadece Benzalkonyum Klorür değildir. Bunun yanında Didesil Dimetil Amonyum Klorür de bu kategoride yer almaktadır. DDMAC piyada %80 konsantrasyonda bulunur ve saf su ile seyretilebilir. Benzalkonyum Klorür ticari olarak BAC 50 olarak bilinir. Ve % 50 konsantrasyona sahiptir.

İlginizi çekebilecek diğer yazılarımız

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir