Yardımcı maddeler olarak katı dozaj formülasyonlarında eksipiyanların önemi büyüktür. Bu tarz uygulamalarda farmasötik aktif madde ile birlikte yardımcı madde olarak Mikrokristalin Selüloz ve Kalsiyum Karbonat birlikte kullanılabilir. Bu şekilde kuru harmanlama ile birlikte kullanıldığında daha iyi sıkıştırılma özelliğine sahiptir.
Yardımcı maddeler olarak eksipiyanlar aktif bileşenler değildir. Farmasötik müstahzarlarda yardımcı maddelerin en önemli özellikleri arasında ilaç salınımının sağlanabilmesi, tablet formuna sokulabilmesi gibi özelliklerdir.
Farklı şekilde tablet hazırlama yöntemleri vardır. Bunlar 3 çeşittir.
Doğrudan sıkıştırma yöntemi ile tablet oluşumu sırasında aktif madde ile birlikte toz halindeki tüm eksipiyanlar(yardımcı) karıştırılarak ara işlem yapılmadan sıkıştırılarak üretilir.
Doğrudan sıkıştırma yönteminin bazı dezavantajları bulunmaktadır. Doğrudan sıkıştırma işleminde tabletin düşük yığın yoğunluğu ve zayıf akış göstermesi en belirgin özelliktir. Bu şekilde zayıf akış özelliği ve düşük yığın yoğunluğu meydana gelebilecek tablet formüllerinde granülasyon yöntemleri daha uygundur.
Granülasyon Yöntemi İle elde edilen tabletlerde düşük toz oluşumu meydana gelir. Daha da önemlisi aktif maddenin tablet içerisinde homojen bir şekilde dağılmasına yardımcı olmaktadır.
Tablet bileşimi bir kaç maddeyi içerebilir. Bunlar içerisinde aktif madde, yağlayıcılar, bağlayıcılar, dolgu maddeleri, parçalayıcılar ile birlikte daha fazla miktarda eksipiyan içerebilir.
Yeniden sıkıştırma işlemi gerçekleştirilmeden önce granüller bir veya daha fazla eksipiyan ile birleştirilebilir.
Islak granülasyon işleminde tablet içerisindeki bileşimler bir kısmı veya tümü karıştırılır. Bundan sonraki süreçte karıştırılmış toz forma su eklenerek işlenmektedir. Elde ettiğimiz ıslak granülasyon elekten geçirilir. Daha sonra kurutulur. Bundan sonraki süreçte dolgu maddesi, parçalayıcılar, yağlayıcılar veya başka eksipiyanlar eklenebilir.
Silindirik yöntemle sıkıştırma ile yüksek basınç ile gerçekleştirilir. Bu silindirik sistemde ters yönde dönen yüksek basınç ile dönen silindir ile sıkıştırılmaktadır. Bu sayede yoğunlaştırılmaktadır. Bundan dolayı elde edilen malzeme tek boyutta üretilir.
Tablet formülasyonlarında mikrokristalin selüloz kullanılarak iyi bağlanma ve parçalanma özellikleri elde edilir. Daha iyi özellikler elde etmek için Mikrokristalin Selüloz ile Kalsiyum karbonat birlikte kullanılır.
Sodyum Sitratın Gıda Sektöründeki Yeri ve Kullanım Alanları Sodyum sitrat beyaz renksiz kristallere sahip…
Sodyum Hidroksitin Plastik Sektöründeki Kullanımı ve Endüstriyel Avantajları Sodyum hidroksit, plastik ve kauçuk üretiminin…
Magnezyum Klorürün Kozmetikte Kullanımı ve Cilt Üzerindeki Faydaları Magnezyum Klorürün sağlığa birçok faydası vardır.…
Labsa'nın Deterjan Endüstrisinde Kullanımı ve Üretim Süreci Labsa deterjan sektörünün ana hammaddelerinden biridir. Çamaşır tozu,…
Guar Gum Neden Kozmetik Sektörünün Vazgeçilmez Kahramanıdır? Guar gum, kozmetik sektöründe yaygın olarak kullanılan doğal…
Sorbitol Nedir, Nasıl Üretilir ve Nerelerde Kullanılır? Sorbitol C6H14O6 kimyasal formülüne sahip bir şeker alkolüdür. Yaygın…