Katı Dozaj Formlarında Eksipiyan Kullanımı
Yardımcı maddeler olarak katı dozaj formülasyonlarında eksipiyanların önemi büyüktür. Bu tarz uygulamalarda farmasötik aktif madde ile birlikte yardımcı madde olarak Mikrokristalin Selüloz ve Kalsiyum Karbonat birlikte kullanılabilir. Bu şekilde kuru harmanlama ile birlikte kullanıldığında daha iyi sıkıştırılma özelliğine sahiptir.
Yardımcı maddeler olarak eksipiyanlar aktif bileşenler değildir. Farmasötik müstahzarlarda yardımcı maddelerin en önemli özellikleri arasında ilaç salınımının sağlanabilmesi, tablet formuna sokulabilmesi gibi özelliklerdir.
Tablet Hazırlama Yöntemleri Kaç Çeşittir?
Farklı şekilde tablet hazırlama yöntemleri vardır. Bunlar 3 çeşittir.
- Doğrudan Sıkıştırma Yöntemi İle Tablet Oluşumu
- Kuru Granülasyon Yöntemi İle Tablet Oluşumu
- Islak Granülasyon Yöntemi İle Tablet Oluşumu
Doğrudan sıkıştırma yöntemi ile tablet oluşumu sırasında aktif madde ile birlikte toz halindeki tüm eksipiyanlar(yardımcı) karıştırılarak ara işlem yapılmadan sıkıştırılarak üretilir.
Doğrudan sıkıştırma yönteminin bazı dezavantajları bulunmaktadır. Doğrudan sıkıştırma işleminde tabletin düşük yığın yoğunluğu ve zayıf akış göstermesi en belirgin özelliktir. Bu şekilde zayıf akış özelliği ve düşük yığın yoğunluğu meydana gelebilecek tablet formüllerinde granülasyon yöntemleri daha uygundur.
Granülasyon Yöntemi İle elde edilen tabletlerde düşük toz oluşumu meydana gelir. Daha da önemlisi aktif maddenin tablet içerisinde homojen bir şekilde dağılmasına yardımcı olmaktadır.
Tablet bileşimi bir kaç maddeyi içerebilir. Bunlar içerisinde aktif madde, yağlayıcılar, bağlayıcılar, dolgu maddeleri, parçalayıcılar ile birlikte daha fazla miktarda eksipiyan içerebilir.
Yeniden sıkıştırma işlemi gerçekleştirilmeden önce granüller bir veya daha fazla eksipiyan ile birleştirilebilir.
Islak granülasyon işleminde tablet içerisindeki bileşimler bir kısmı veya tümü karıştırılır. Bundan sonraki süreçte karıştırılmış toz forma su eklenerek işlenmektedir. Elde ettiğimiz ıslak granülasyon elekten geçirilir. Daha sonra kurutulur. Bundan sonraki süreçte dolgu maddesi, parçalayıcılar, yağlayıcılar veya başka eksipiyanlar eklenebilir.
Sıkıştırma Yöntemleri Arasındaki Farklar Nelerdir?
Silindirik yöntemle sıkıştırma ile yüksek basınç ile gerçekleştirilir. Bu silindirik sistemde ters yönde dönen yüksek basınç ile dönen silindir ile sıkıştırılmaktadır. Bu sayede yoğunlaştırılmaktadır. Bundan dolayı elde edilen malzeme tek boyutta üretilir.
Tablet formülasyonlarında mikrokristalin selüloz kullanılarak iyi bağlanma ve parçalanma özellikleri elde edilir. Daha iyi özellikler elde etmek için Mikrokristalin Selüloz ile Kalsiyum karbonat birlikte kullanılır.
Tablet Üretiminde Neden Kalsiyum Karbonat Kullanılır?
Kalsiyum karbonat, tabletlerde bir dolgu maddesi olarak kullanıldığında tablet hacmini artırır. Bu, tabletlerin istenen boyuta ve şekle sahip olmasını sağlar ve ürünün homojen bir yapıya sahip olmasına yardımcı olur. Ayrıca kalsiyum eksikliğini önlemek veya tedavi etmek için kullanılan bir kalsiyum takviyesi sağlar.
Son Yorumlar