Kimyasal arıtma sistemleri, suda askıda bulunan veya çözünen maddelerin çökmelerini sağlamak amacıyla uygulanan proseslerdir. Arıtma işlemi sırasında uygun pH değerinde atık suya koagülant, polielektrolit gibi kimyasal hammaddeler ilave edilir. Kimyasal arıtma yöntemleri düşük maaliyet, uygulama kolaylığı ve büyük etki sağlaması ile son zamanlarda en çok tercih edilen yöntem olmuştur. Kimyasal arıtma işlemi öncesi mekanik ızgara, tambur elek, DAF ünitesi gibi ekipmanlar ile fiziksel bir arıtım geçirilerek işlem verimliliği arttırılabilir.
Arıtma işlemi için uygun kimyasallar nelerdir?
Koagülasyon ve flokülasyonda amaç kolloidlerin çöktürülerek sudan uzaklaştırılmasıdır. Çöktürülebilir kolloid çapı 1 mikron ile 1 milimikron arasıdır. Suda bulanıklığa neden olan kolloidler negatif yük taşırlar. Demir ve alüminyum gibi metal tuzlarının kullanılmasıyla kutupsal çekim gerçekleşir ve çöktürme gerçekleşir.
Alüminyum sülfat, suyun içindeki askıda katı maddeleri çökertmek için kullanılan bir koagülant olarak görev yapar. Suda bulunan organik ve inorganik partikülleri bir araya getirerek daha büyük parçacıklar oluşturur. Bu parçacıklar daha sonra filtrelenerek sudan uzaklaştırılabilir. Alüminyum sülfat, suya enjekte edildiğinde, molekülleri suyun içindeki kirleticilere bağlanır ve onları çökeltmeye teşvik eder.
Sodyum Sitratın Gıda Sektöründeki Yeri ve Kullanım Alanları Sodyum sitrat beyaz renksiz kristallere sahip…
Sodyum Hidroksitin Plastik Sektöründeki Kullanımı ve Endüstriyel Avantajları Sodyum hidroksit, plastik ve kauçuk üretiminin…
Magnezyum Klorürün Kozmetikte Kullanımı ve Cilt Üzerindeki Faydaları Magnezyum Klorürün sağlığa birçok faydası vardır.…
Labsa'nın Deterjan Endüstrisinde Kullanımı ve Üretim Süreci Labsa deterjan sektörünün ana hammaddelerinden biridir. Çamaşır tozu,…
Guar Gum Neden Kozmetik Sektörünün Vazgeçilmez Kahramanıdır? Guar gum, kozmetik sektöründe yaygın olarak kullanılan doğal…
Sorbitol Nedir, Nasıl Üretilir ve Nerelerde Kullanılır? Sorbitol C6H14O6 kimyasal formülüne sahip bir şeker alkolüdür. Yaygın…