KİMYASAL ARITMA SİSTEMİ
Kimyasal arıtma sistemleri, suda askıda bulunan veya çözünen maddelerin çökmelerini sağlamak amacıyla uygulanan proseslerdir. Arıtma işlemi sırasında uygun pH değerinde atık suya koagülant, polielektrolit gibi kimyasal hammaddeler ilave edilir. Kimyasal arıtma yöntemleri düşük maaliyet, uygulama kolaylığı ve büyük etki sağlaması ile son zamanlarda en çok tercih edilen yöntem olmuştur. Kimyasal arıtma işlemi öncesi mekanik ızgara, tambur elek, DAF ünitesi gibi ekipmanlar ile fiziksel bir arıtım geçirilerek işlem verimliliği arttırılabilir.
Arıtma işlemi için uygun kimyasallar nelerdir?
- Polielektrolit
- Demir Sülfat
- Demir III Klorür
- Sodyum alüminat
- Alüminyum sülfat
Kimyasal arıtma için mevcut yöntemler;
- Nötralizasyon; En çok tercih edilen kimyasal arıtma yöntemidir. Asidik ve bazik yapıdaki suyun pH değerinin ayarlanması işlemidir. pH değerinin ayarlanması için sisteme asit veya baz ilavesi yapılır. Bu işlem reaksiyonların gerçekleşeceği uygun pH değerinin sağlanması için gereklidir.
- Koagülasyon; pH seviyesi düzenlenen suya koagülant kimyasalının ilave edilmesi ile askıda kalan ve suda çözünen kirler birleşerek flok adı verilen çamurumsu yapı oluşturur.
- Flokülasyon; Daha önceden arıtılmış atık suyun yumuşatılması işlemidir. Flokülasyonda atık suyun karıştırılması ile koagülasyon işleminde oluşan küçük taneciklerin birleşerek çöker.
Koagülasyon ve flokülasyonda amaç kolloidlerin çöktürülerek sudan uzaklaştırılmasıdır. Çöktürülebilir kolloid çapı 1 mikron ile 1 milimikron arasıdır. Suda bulanıklığa neden olan kolloidler negatif yük taşırlar. Demir ve alüminyum gibi metal tuzlarının kullanılmasıyla kutupsal çekim gerçekleşir ve çöktürme gerçekleşir.
Koagülasyon ile hangi işlemler gerçekleştirilebilir?
- Renk ve bulanıklık giderimi
- Fosfat giderimi
- Metal giderimi
- Bakteri ve patojen giderimi
- Koku ve tat yapıcı bileşenlerin giderimi
Kimler kimyasal arıtmayı tercih edebilir?
- Hastaneler
- Mezbahaneler
- Kağıt fabrikaları
- Yağ fabrikaları
- Boya fabrikaları
- Tekstil fabrikaları
- Petrokimya endüstrisi
- Galvaniz-Kaplama endüstrisi
- Plastik geri dönüşüm tesisleri
Kimyasal Arıtmada Alüminyum Sülfat Kullanımı
Alüminyum sülfat, suyun içindeki askıda katı maddeleri çökertmek için kullanılan bir koagülant olarak görev yapar. Suda bulunan organik ve inorganik partikülleri bir araya getirerek daha büyük parçacıklar oluşturur. Bu parçacıklar daha sonra filtrelenerek sudan uzaklaştırılabilir. Alüminyum sülfat, suya enjekte edildiğinde, molekülleri suyun içindeki kirleticilere bağlanır ve onları çökeltmeye teşvik eder.
Son Yorumlar